Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CS: Αλλάζει το σκηνικό για ελληνικές τράπεζες

Τα υψηλότερα περιθώρια στην Ευρωζώνη απολαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες, αναφέρει η Credit Suisse σε report της με ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι οι επιχειρηματικές εξελίξεις (T.T., Εμπορική, Marfin) αλλάζουν το σκηνικό.

CS: Αλλάζει το σκηνικό για ελληνικές τράπεζες
Τα υψηλότερα περιθώρια στην Ευρωζώνη απολαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες, αναφέρει η Credit Suisse σε report της με ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι πρόσφατα, αναφέρει ο οίκος, ο τραπεζικός ανταγωνισμός στην Ελλάδα έμοιαζε με λιμνάζοντα ύδατα. Η υψηλή συγκέντρωση (75% της αγοράς σε 5 τράπεζες) καθιστά την Ελλάδα de facto ολιγοπώλιο, επιτρέποντας τη διατήρηση των υψηλότερων περιθωρίων δανεισμού στην Ε.Ε., τονίζεται.

Ωστόσο, επισημαίνει ο οίκος, πρόσφατες εξελίξεις μπορεί να συμβάλουν στην αλλαγή σκηνικού: Η εισαγωγή του Τ.Τ., η απόκτηση της Εμπορικής από την Credit Agricole και η τριπλή συγχώνευση Marfin - Εγνατίας - Λαϊκής, φανερώνουν ότι το σημερινό status πιθανότατα φτάνει σε ένα τέλος, αφού υπολογίσιμου μεγέθους παίκτες μπορούν να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στα περιθώρια.

Καθώς τα επιτόκια ανεβαίνουν και τα δανειακά περιθώρια μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, η διαφορά στα spreads ανάμεσα στις διάφορες τράπεζες μειώνεται, επισημαίνει η Credit Suisse στο ίδιο report.

Αυτό, συνεχίζει, μπορεί να ειδωθεί ως ένδειξη χαμηλότερης τιμολογιακής ισχύος και υψηλότερου ανταγωνισμού, καθώς η προσφορά προϊόντων από τους διάφορους ”παίκτες” θεωρείται όλο και περισσότερο ”ομογενής”, καθιστώντας τις τιμές τον καθοριστικό παράγοντα (επιλογής).

Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν τις ελληνικές τράπεζες με διαφορετικούς τρόπους. Από τις τράπεζες που καλύπτει η Credit Suisse, αναμένει η Alpha Bank και η Εθνική να είναι καλύτερα προστατευμένες από τέτοιες απειλές, ενώ η Eurobank και η Αγροτική θα μπορούσαν να πληγούν περισσότερο.

Ωστόσο, καταλήγει η αναφορά του οίκου, και οι τέσσερις τράπεζες στις οποίες γίνεται αναφορά διαθέτουν και ισχυρά σημεία αλλά και αδυναμίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v