Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρόμετρα ξανά Εθνική και ΟΤΕ

Σε Εθνική και ΟΤΕ εκτιμάται πως θα παραμείνει επικεντρωμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, οι εξελίξεις από το μέτωπο της Marfin, η δεσμευτική πρόταση από τη Eurobank στη Βουλγαρία, οι ανατολικές βλέψεις της Alpha Bank ενδέχεται να συντηρήσουν διάθεση και προϋποθέσεις ”μόχλευσης”. Σε ικανοποιητικό βαθμό παραμένουν επενδυτικές ευκαιρίες από ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η θετική διάθεση και η περαιτέρω συντήρηση της ανοδικής τροχιάς μπορεί να έχουν συνέχεια, υπό προϋποθέσεις.

Το κλίμα στις ξένες αγορές φαίνεται να διευκολύνει τις κινήσεις ενεργών βραχυπρόθεσμων ”παικτών”, οι οποίοι στις τελευταίες συνεδριάσεις δίνουν ξεκάθαρα ψήφο εμπιστοσύνης, καταρχήν σε Εθνική και ΟΤΕ.

Δεν είναι τυχαίο πως οι συναλλαγές και η διακύμανση ειδικά της μετοχής της Εθνικής, την Παρασκευή, ξεπέρασαν την αρχικά πιο συγκρατημένη προσέγγισή μας.

Συναλλαγές και διακύμανση ήταν συγκριτικά μέτριες σε σχέση με το τι είχε προηγηθεί από τη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου.

Για τη μετοχή του ΟΤΕ η θέση μας είναι λίγο - πολύ γνωστή και συγκεκριμένη.

Όμως, η εβδομάδα παρουσιάζει, κατά την εκτίμησή μας, ενδιαφέρον για επιπρόσθετους λόγους.

Η δεσμευτική πρόταση που έχει υποβάλει η Eurobank για τη βουλγαρική DZI Bank, οι βλέψεις της Alpha Bank σε συνδυασμό με την προσέγγιση της CSFB ενδέχεται να συντηρήσουν τη διάθεση ”μόχλευσης” στον τραπεζικό κλάδο.

Από αυτήν την άποψη, η βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να οδηγήσει στην υπεραπόδοση συγκεκριμένων μετοχών, εταιριών από ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

Με την προϋπόθεση πως ο τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά και τις ταχύτατες εξελίξεις από το μέτωπο της Marfin (με κλείσιμο που εντυπωσίασε την Παρασκευή), επιμέρους μετοχές παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Μετοχές όπως οι Πειραιώς, Κύπρου, Marfin, αλλά και Coca Cola, Frigoglass, Σαράντης, Blue Star, Ελληνικά Καλώδια, έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν να προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Από το ευρύτερο μέρος της αγοράς, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιπτώσεις των Sprider, Σελόντα, Βασιλόπουλος, Auto Hellas, Rainbow, Φιερτατέξ και ορισμένων ακόμη από αυτήν την κατηγορία.

Εάν μάλιστα σήμερα δοθούν επαρκείς τεχνικές ενδείξεις για τον Γ.Δ. (η συμπεριφορά του ASE-20 είναι μάλλον καλύτερη τις τελευταίες ημέρες), εκτιμούμε πως σε ορίζοντα εβδομάδας θα υπάρξουν διερευνητικές αγορές – εντολές – χτυπήματα προς τις 3.995 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v