Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία ”κληρονομιά” ανόδου

Τεχνικές ενδείξεις και ικανές προϋποθέσεις να ωθήσουν υψηλότερα την αποτίμηση της Σοφοκλέους διαμορφώθηκαν την προηγούμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα με τον τραπεζικό κλάδο να έχει τον πρώτο λόγο. Σημαντική η εδραίωση του επόμενου ανοδικού κύκλου. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η εικόνα της αγοράς τις τελευταίες 7 συνεδριάσεις μας κάλυψε σε μεγάλο βαθμό. Εκεί όμως όπου πληρώθηκε ακόμη μεγαλύτερο μέρος τεχνικών ενδείξεων ήταν η πορεία βασικών δεικτών – μετοχών στο διήμερο 21-22 τρέχοντος. Καταρχήν για την άψογη συμπεριφορά της Εθνικής που διαμορφώθηκε τελικά στα 34,28 ευρώ, δηλαδή υψηλότερα της μέσης τιμής των τελευταίων 30 εβδομάδων.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τη μετοχή του ΟΤΕ που διαμορφώθηκε στα 19,08 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς επιβεβαίωσε την επιθετικότητά της και την εκτίμηση αναλυτών πως διαθέτει τεχνικά το καλύτερο διάγραμμα από τις 5 μετοχές του κλάδου.

Απαριθμούμε στη συνέχεια μια σειρά τεχνικών ενδείξεων αλλά και ουσιαστικών – κατά την εκτίμησή μας- προϋποθέσεων ικανών να διαμορφώσουν υψηλότερα της αποτίμησης της αγοράς. Γενικός δείκτης και ΑΣΕ 20 διαμορφώθηκαν υψηλότερα του ΚΜΟ30 (ενός σημείου αναφοράς που αποδίδουμε μεγάλη σημασία και βαρύτητα).

Οι συναλλαγές της Εθνικής έφτασαν χτες το 1,3 εκατ. τεμάχια σε αξία σαφώς μικρότερη αυτής που είχε προηγηθεί από την αντίδραση της μετοχής από τα χαμηλά των 32,5 ευρώ πριν από 7 συνεδριάσεις.

Φάνηκε τουλάχιστον χτες πως ακόμα και οι αγοραστές από τα χαμηλά κρατούν το μεγαλύτερο μέρος της θέσης τους και κατοχυρώνουν μικρό μέρος των υψηλότατων υπεραξιών τους. Σε θεωρητικό μέγεθος η Εθνική έδωσε μέσα σε 7 συνεδριάσεις καθαρή απόδοση 2 ευρώ.

Μας άρεσε η επαναφορά της Eurobank, κυρίως όμως το πακέτο του 1,3 εκατ. τεμαχίων που πραγματοποιήθηκε στα 24 ευρώ αλλά και η διαμόρφωση της Alpha Bank στα 20,6 ευρώ. Και οι 2 τραπεζικοί όμιλοι επιβεβαιώνουν ο μεν πρώτος τη δεσμευτική πρόταση για τη βουλγαρική τράπεζα, ο δε δεύτερος το ενδιαφέρον της τράπεζας για εξαγορές σε Τουρκία, Ουκρανία.

Μας άρεσε η απόλυτη επιβεβαίωση της Marfin FG, καθώς το…ταμπλό έδειξε ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, διαθέσιμα και επιμονή για την ευόδωση ενός ομολογουμένου πολύπλοκου εγχειρήματος.

Μας άρεσε που η Intralot προχωρά προς την έκδοση ομολογιακού ύψους έως και 200 εκατ. ευρώ, καθώς εισέρχεται στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός του ΟΠΑΠ.

Εν κατακλείδι, μας άρεσε η αγορά από την προηγούμενη Πέμπτη, ειδικότερα όμως προχτές και χτες. Γιατί τόσο η κορυφή της Πέμπτης όσο και η στήριξη της Παρασκευής διαμορφώνονται σε ένα εύρος διακύμανσης υψηλότερο από τα προηγούμενα. Θα επιμείνουμε, κι ας γινόμαστε βαρετοί, πως δεν μας ενδιαφέρει τόσο η υπέρβαση του 4χιλιαρου, κάτι που θα γίνει αργά ή γρηγορότερα, όσο η εδραίωση του επόμενου ανοδικού κύκλου.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επανήλθε για τέταρτη φορά στην γνώριμη αντίσταση των 3.960 μονάδων όπου και αναμένεται να αναμετρηθεί εκ νέου αφού η διόρθωση της Παρασκευής μπορεί να δώσει και την απαραίτητη ανάσα για μια πιο ουσιώδη διάσπαση, επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι αγοραστές φαίνεται να ελέγχουν την προσφορά και η εικόνα της αγοράς την Παρασκευή θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική αν η διαχείριση της εισαγόμενης πτώσης δεν γίνονταν με τρόπο που να μην διαταράσσει το εν εξελίξει ανοδικό σενάριο.

Η ψυχολογία έχει μεν βελτιωθεί χωρίς όμως να παρατηρούνται ακόμα οι εισροές που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ένα σενάριο εκτεταμένης διανομής, στοιχείο το οποίο υποστηρίζεται και από την συναλλακτική δραστηριότητα η οποία παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.934,21 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 0,72%, ο FT 20 ενισχύθηκε κατά 0,80%, ο Mid 40 κατά 1,82%, ο Small Cap 80 κατά 2,11% και ο FTSE 140 ενισχύθηκε κατά 1,08%.

Ανοδο σημείωσε ο Τραπεζικός κλάδος ενισχυμένος κατά 1,96% και ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (1,04%).

Οι 5 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Δομική Κρήτης (27,27%), Μύλοι Κεπενού (26,47%), ΔΙΕΚΑΤ (23,08%), ΒΙΣ (ΠΟ 19,47%), Ακρίτας (17,91%).

Οι 5 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Ωμεγα ΑΕΕΧ (-9,09%), Ελβιεμέκ (-8,11%), Τρία Αλφα (-7,82%), Ξυλεμπορία (-7,53%), Αττικές Εκδόσεις (-7,50%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v