Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκά Hedge Funds και Σοφοκλέους

Ο αριθμός και τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Hedge Funds στην Ευρώπη συνεχίζουν να αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά είναι ότι η τάση αυτή είναι ακόμη πιο ισχυρή σε μία συγκεκριμένη κατηγορία Hedge Funds, στην οποία μπορούν να προσβλέπουν αρκετές μικρομεσαίες εταιρίες στη Σοφοκλέους.

Ευρωπαϊκά Hedge Funds και Σοφοκλέους
Η βιομηχανία των ευρωπαϊκών Hedge Funds συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τη βιομηχανία των παραδοσιακών θεσμικών επενδυτών, όπως π.χ. τα Αμοιβαία Κεφάλαια και εταιρίες επενδύσεων, στην Ευρώπη.



Τα υπό διαχείριση κεφάλαια των ευρωπαϊκών Hedge Funds ξεπερνούν ήδη τα 320 δισ. δολάρια σ’ ένα σύνολο 1,0 τρισ. δολαρίων και πλέον παγκοσμίως. Αν μάλιστα αυξηθούν φέτος με ρυθμό 20% και πλέον, όπως πέρυσι, θα προσεγγίσουν και πιθανόν θα ξεπεράσουν τα 400 δισ. δολάρια στο τέλος της φετινής χρονιάς.



Όμως, όλα τα Hedge Funds, όπως άλλωστε τα παραδοσιακά Αμοιβαία Κεφάλαια, δεν είναι ίδια. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τα κριτήρια που εφαρμόζουν οι οίκοι αξιολόγησης.



Στην Ευρώπη, η πλέον αναπτυσσόμενη κατηγορία Hedge Funds είναι των μετοχικών Long-Shorts, δηλαδή εκείνων που αγοράζουν μετοχές και ταυτόχρονα αντισταθμίζουν μερικώς ή ολικώς τον κίνδυνο, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους ασχέτως των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά.



Η κατηγορία των μετοχικών Long-Shorts αντιπροσωπεύει πάνω από το 25% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων των Hedge Funds στην Ευρώπη και κάνει το 50% και πλέον του ημερήσιου τζίρου στις χρηματιστηριακές αγορές, σύμφωνα με τη Citigroup. Yπο αυτές τις συνθήκες, η συμβολή τους στη διαμόρφωση των τιμών είναι σημαντική.



Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης κατηγορίας έχει σημασία για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή διαχειρίζεται ολοένα και πιο πολλά κεφάλαια. Δεύτερον, επειδή αυξάνεται ο αριθμός των Long-Short Hedge Funds που διαχειρίζονται λιγότερα από 250 εκατ. ευρώ για αγορές μετοχών.



Η διαχείριση περισσότερων κεφαλαίων έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η επιρροή τους στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, σε σύγκριση με άλλα θεσμικά χαρτοφυλάκια που δεν έχουν την πολυτέλεια να βλέπουν τις καθαρές εισροές να αυξάνονται με διψήφιο ρυθμό ετησίως.



Από την άλλη πλευρά, τα ”μικρά” Hedge Funds επιδιώκουν να βγάλουν μεγάλες αποδόσεις, επικεντρωνόμενα σε εισηγμένες εταιρίες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που αγνοεί το ”πλήθος” των ξένων διαχειριστών και για τις οποίες δεν υπάρχει συχνά επαρκής κάλυψη από αναλυτές.



Στο Χ.Α., τα ”μικρά” Hedge Funds θα μπορούσαν να βρουν αρκετές τέτοιες εταιρίες, αν φυσικά τους βοηθούσαν και οι ίδιες με μια πιο δομημένη προσέγγισή τους υπό την μορφή οδοιπορικών στο εξωτερικό κ.λπ. Αν μάλιστα διευκολύνονταν στο σκέλος της αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) με την άρση των εμποδίων που υπάρχουν σήμερα, τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα.



Εκτός όμως από τα ”μικρά”, υπάρχουν και τα ”μεγάλα” μετοχικά Long-Short Hedge Funds, τα οποία διαχειρίζονται πολύ μεγαλύτερα ποσά και έχουν υιοθετήσει το ίδιο περίπου trade, σύμφωνα με τους επαΐοντες.



Κοινώς, αγοράζουν μετοχές των εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ευρώπη και μειώνουν τον κίνδυνο σορτάροντας είτε τις μετοχές τους είτε τους χρηματιστηριακούς δείκτες που απαρτίζονται συνήθως από blue chips.



Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων εταιριών υπολείπεται σε κεφαλαιοποίηση των 10 ή 15 δισ. ευρώ, τα Long-Short Hedge Funds θα μπορούσαν να έχουν ακόμη μεγαλύτερη παρουσία σε σχέση μ’ αυτή που έχουν μέχρι σήμερα. Εκτός κι αν κάτι τέτοιο δεν θεωρείται επιθυμητό.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v