Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tobias Levkovich: Oι προβλέψεις για το 2007

Υψηλότερα θέτει τον πήχη για τη ”μητέρα” όλων των αγορών την επόμενη χρονιά o Tobias Levkovich, ο υπεύθυνος χάραξης στρατηγικής της Citigroup για τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως και από τις τιμές-στόχους που δίνει έχει η μεθοδολογία την οποία ακολούθησε.

Tobias Levkovich: Oι προβλέψεις για το 2007
Ο Tobias Levkovich, ο υπεύθυνος χάραξης στρατηγικής της Citigroup για τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές, ήταν και φέτος πιστός στο ραντεβού που έχει δώσει με τους επενδυτές κάθε Σεπτέμβριο.

Ο Levkovich ανακοίνωσε τις τιμές-στόχους για τον δείκτη S&P 500 και τον Dow Jones με ορίζοντα το τέλος της επόμενης χρονιάς, εκτιμώντας ότι το 2007 θα είναι μια καλή χρονιά για τις αμερικανικές μετοχές.

Παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητους τους στόχους για τους δύο χρηματιστηριακούς δείκτες στις 1.400 και 11.900 μονάδες αντίστοιχα για τα τέλη του 2006.

Η Citigroup βλέπει τον S&P 500 στις 1.500 μονάδες και τον Dow Jones στις 12.750 μονάδες στα τέλη του 2007.

Ας σημειωθεί ότι δεν υπάρχει αυτοτελής πρόβλεψη για την τιμή-στόχο του δείκτη Dow Jones. Η τελευταία προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της τιμής-στόχου του S&P 500 επί 8,5 περίπου, που είναι απόρροια της ιστορικής σχέσης των δύο κυριότερων αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών.

Με βάση τα χθεσινοβραδινά κλεισίματα των 1.326,37 μονάδων για τον S&P 500 και των 11.575,81 μονάδων για τον Dow Jones, οι δύο δείκτες έχουν πλησιάσει απειλητικά τους στόχους του 2006 και απέχουν 13% και 10% περίπου από τους αντίστοιχους του 2007.

Όπως είναι φυσικό, οι επενδυτές επικεντρώνονται κυρίως στους στόχους που τίθενται κάθε φορά. Όμως, ο Levkovich έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι ακόμη πιο μεγάλη αξία έχει η διαδικασία αξιολόγησης των διαφόρων μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται για να φθάσει κανείς σε μια πρόβλεψη, επειδή αποκαλύπτει τους κινδύνους που ενέχουν.

Από τις μεθοδολογίες που χρησιμοποίησε, αρκετά αισιόδοξα σημάδια έστειλε το αποκαλούμενο μοντέλο ”πανικού/ευφορίας”, που προσπαθεί να αποτυπώσει την επενδυτική ψυχολογία βασιζόμενο σε μια σειρά από στοιχεία, όπως τα ρευστά διαθέσιμα, τον λόγο put/calls στα δικαιώματα προαίρεσης, τον δανεισμό με margin κ.λπ.

Ο συγκεκριμένος δείκτης βρέθηκε στην περιοχή πανικού σχετικά πρόσφατα, κάτι που θεωρείται καλό σημάδι για τους ταύρους, αφού έχει διαπιστωθεί ότι στο 97% των περιπτώσεων στις οποίες παρατηρήθηκε κάτι αντίστοιχο τα 20 τελευταία χρόνια η αγορά ανέβηκε την επόμενη χρονιά, κερδίζοντας 19% κατά μέσο όρο.

Με βάση το μοντέλο ”πανικού/ευφορίας”, ο S&P 500 θα βρισκόταν στην περιοχή των 1.575 μονάδων στα τέλη του 2007, δηλαδή αρκετά ψηλότερα από τις 1.500 μονάδες.

Η συναλλαγματική ισοτιμία ελβετικού φράγκου/δολαρίου έδωσε λίγο χαμηλότερη τιμή-στόχο, τις 1.530 μονάδες. Ο Levkovich χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη μέθοδο γιατί σε περιόδους αναταραχής οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο στο ελβετικό φράγκο, φεύγοντας από αγορές υψηλού κινδύνου, όπως τα χρηματιστήρια. Η αντίστροφη σχέση της συγκεκριμένης ισοτιμίας με τον S&P 500 είναι ορατή στο σχετικό διάγραμμα.

Το πιο αισιόδοξο μήνυμα απ’ όλες τις μεθόδους που χρησιμοποίησε o Levkovich έδωσε η σύγκριση του πολλαπλασιαστή κερδών (Ρ/Ε) του S&P 500 με την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων και το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών (equity risk premium).

To P/E διαπραγματευόταν κάτω από τη γραμμή τάσης (trend lines) και όσες φορές παρατηρήθηκε κάτι αντίστοιχο τα τελευταία 45 χρόνια, ο S&P κατέγραψε κέρδη ύψους 23% κατά μέσο όρο μέσα στον επόμενο χρόνο. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι 1.630 μονάδες θεωρούνται τιμή-στόχος.

Από την άλλη πλευρά, μια ματιά στο Ρ/Ε του S&P 500 που βασίζεται στα κέρδη των προηγούμενων 12 μηνών τα τελευταία 65 χρόνια δεν δικαιολογεί τιμή-στόχο ανώτερη των 1.410 μονάδων. Όμως, το συγκεκριμένο μοντέλο δεν κάνει διάκριση μεταξύ των διαφορετικών πληθωριστικών και επιτοκιακών περιβαλλόντων.

Ο Levkovich δεν είναι αλάνθαστος. Στις αρχές του 2001 είχε προβλέψει ότι όλα τα άσχημα νέα είχαν ήδη εμφανιστεί στις τιμές των μετοχών, δίνοντας αρχικά τιμή-στόχο για τον S&P τις 1.450 μονάδες. Είχε κάνει λάθος.

Δεν είχε αναλάβει ακόμη το πόστο του στρατηγικού αναλυτή για τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές. Όμως, οι προβλέψεις του έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τότε μέχρι σήμερα, δείχνοντας ξεχωριστή ικανότητα στο market timing.

O χρόνος θα δείξει αν οι τωρινές προβλέψεις του είναι σωστές.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v