Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισχυρό το ”φράγμα” των 3.970 μονάδων

Για μία ακόμα συνεδρίαση ο Γ.Δ. απέτυχε να ξεπεράσει τη ζώνη αντίστασης των 3.960 - 3.970 μονάδων, για να έρθουν οι δημοπρασίες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά τις 16:30’, οι οποίες τον ”ανάγκασαν” να κλείσει στο χαμηλό ημέρας. Η παρατεταμένη αδυναμία δημιουργεί ερωτηματικά για τα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Μοιρασμένη η εικόνα μεταξύ ανοδικών/πτωτικών μετοχών.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση που άφησε αναπάντητα ερωτήματα, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία διεξήχθη εν μέσω μάλλον θετικού διεθνούς κλίματος. Παρά ταύτα ο Γ.Δ. βρέθηκε να κλείνει στο χαμηλό ημέρας με οριακά αρνητικό πρόσημο, και αυτό παρά το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μόνιμα στο ”πράσινο”.

Από τα αναπάντητα ερωτήματα της συνεδρίασης ασφαλώς και ο ρόλος που έπαιξαν οι δημοπρασίες για την υψηλή κεφαλαιοποίηση μετά τις 16:30’ και οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι, όπως Εθνική, Εμπορική, Αγροτική, Ελληνικά Πετρέλαια, Intracom και CosmOTE να κλείσουν στο χαμηλό ημέρας και να ”βοηθήσουν” έτσι τον Γενικό Δείκτη ”να ντυθεί στα κόκκινα”.

Τεχνικά δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή, όμως το δεύτερο αναπάντητο ερώτημα είναι αν στην παρούσα φάση η Σοφοκλέους δεν θέλει ή δεν μπορεί να επιτύχει υπέρβαση της ζώνης 3.960-3.970 μονάδων, κάτι το οποίο αν συνεχιστεί θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα βάλει σε πειρασμό ρευστοποιήσεων τους εν δυνάμει πωλητές.

Από τις μετοχές του FTSE με αξιοσημείωτα κέρδη Βιοχάλκο, ΚΑΕ, ΟΤΕ, Folli Follie, θετικό πρόσημο για Alpha Bank, ΔΕη, Hyatt, ΟΠΑΠ, Τιτάν και αμετάβλητος ο τίτλος της Γερμανός.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική, Εμπορική, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, CosmOTE, Motor Oil και αρνητική μεταβολή για Eurobank, Πειραιώς, Coca Cola, Intracom.

Ο Γενικός Δείκτης παρά το ανοδικό ξεκίνημα το οποίο τον έφτασε μέχρι τις 3.968,26 μονάδες για πολλοστή συνεδρίαση από εκεί και πέρα επέδειξε αδυναμία και διαθέσεις πλαγιοκαθοδικής κίνησης για να έρθουν οι δημοπρασίες και να κλείσει στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3.933,51 μονάδες, με απώλειες 0,02%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 290 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 60,4 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Μοιρασμένη σε εντυπώσεις και συναισθήματα η τελική εικόνα, με 129 ανοδικές μετοχές έναντι 127 πτωτικών, και μόλις 9 τίτλοι με κέρδη από 5% έως 13,13%.

Τέλος, όσον αφορά στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές ξεχώρισαν Διεκάτ, Ιμπέριο, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΒΕ, AXON, Ελφίκο, ALTER, Minerva, ΑΒΑΞ και Aspis Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v