Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Η παραίτηση του οικονομικού διευθυντή της ΔΕΗ, οι αλλαγές στη μέτρηση του ΑΕΠ, η κατάταξη της Ελλάδας όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα, η πώληση της Τράπεζας Αττικής, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Η παραίτηση του οικονομικού διευθυντή της ΔΕΗ, οι αλλαγές στη μέτρηση του ΑΕΠ, η κατάταξη της Ελλάδας όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα, η πώληση της Τράπεζας Αττικής, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

ΔΕΗ: Έπειτα από 6 χρόνια συνεχούς θητείας στη θέση του γενικού διευθυντή της ΔΕΗ, αποχώρησε από την Επιχείρηση ο κ. Γ. Αναστασιάδης. Στην επιστολή παραίτησης, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ, επικαλείται προσωπικούς λόγους, ωστόσο η απόφασή του, σχολίαζαν χθες παράγοντες της αγοράς, δεν πρέπει να είναι άσχετη με την αρνητική εξέλιξη των αποτελεσμάτων της Επιχείρησης.

Εν τω μεταξύ, χωρίς τη σύμπραξη της αμερικανικής εταιρίας Contour Global θα συμμετάσχει η ΔΕΗ στον διαγωνισμό για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.

Τράπεζα Αττικής: Το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για να ορίσει τον σύμβουλο για την πώληση της Τράπεζας Αττικής. Ενδιαφέρον για την απόκτησή της έχουν εκδηλώσει η Societe Generale, η Foftis, το γαλλικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Caisse d’ Epargne) και το ΤΣΑΥ.

Οικονομία: Δραστικές αλλαγές στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας επιφέρει η νέα μέτρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, στην οποία προχώρησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί στα 228 δισ. ευρώ από 181 δισ. ευρώ το 2005, μειώνοντας το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης στο 2,1% του ΑΕΠ τη φετινή χρονιά έναντι 2,6% που ήταν ο κυβερνητικός στόχος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Επιπλέον, το Δημόσιο Χρέος θα συρρικνωθεί στο 85,6% από 107% του ΑΕΠ το 2005 και το κατά κεφαλήν εισόδημα θα ανέλθει στο 93,7% του μέσου κοινοτικού της Ε.Ε. των 25 από 75% προηγουμένως.

Hyatt: Την έξοδό της από το χρηματιστήριο προγραμματίζει η Hyatt Regency μέχρι το τέλος του έτους, που ήταν η αρχική πρόθεση της νέας ιδιοκτήτριας εταιρίας BC Partners. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, η BCP πρόκειται να χρησιμοποιήσει τον νόμο που της επιτρέπει με το 66% των μετοχών να βγάλει τη Hyatt από το Χ.Α., δηλαδή ακόμα και χωρίς να έχει το 90% των μετοχών.

Τράπεζα Κύπρου: Στα μέσα του Ιανουαρίου αναμένεται η ανακοίνωση του νέου business plan της Τράπεζας Κύπρου, στο οποίο περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός για την επέκταση στη Ρουμανία και τη Ρωσία. Στις δύο χώρες η ανάπτυξη θα είναι οργανική και δεν υπάρχουν στόχοι εξαγοράς, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο γενικός διευθυντής του συγκροτήματος.

Info-Quest: Σε σταδιακή εξαγορά του 100% της Unisystems στοχεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Info-Quest, k. Θ. Φέσσας, ο οποίος συνεχίζει να αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στον χώρο της πληροφορικής, αναφέρει η Ημερησία. Υπενθυμίζεται ότι η Info-Quest ήδη κατέχει το 32,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Unisystems, ύστερα από συμφωνία που υπεγράφη στις αρχές Αυγούστου.

ΟΛΘ: Συνεργασία με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης επιδιώκει το ιταλικό λιμάνι του Τάραντο και ήδη οι επιτελείς έχουν απευθύνει αίτημα στο ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο, με το οποίο ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλία για να οργανωθεί επιχειρηματική αποστολή, πιθανώς στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Ημερησία.

Ανταγωνιστικότητα: Σταθερά στην 47η θέση παραμένει η Ελλάδα, στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας. Στην 46η θέση βρίσκεται η Κύπρος, στην 45η η Νότιος Αφρική, ενώ αμέσως μετά την Ελλάδα είναι η Πολωνία, που έπεσε στην 48η θέση, ακολουθεί το Μπαχρέιν και η Ινδονησία κλείνει την κατάταξη με τις 50 πρώτες χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v