Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ταμπλό ”φουσκώνει” τα... εννεάμηνα

Χαρά στα... χαρτοφυλάκια των εισηγμένων φέρνει το εννεάμηνο 2006 που κλείνει σήμερα, καθώς οι αποτιμήσεις θυγατρικών και συμμετοχών σε άλλες εταιρίες του Χ.Α. κατά κανόνα αυξήθηκαν και ισοσκέλισαν έτσι τις κακές χρηματιστηριακές επιδόσεις του β’ τριμήνου.

Το ταμπλό ”φουσκώνει” τα... εννεάμηνα
του Ιεροκλή Καπογιάννη

Έναν ισχυρό σύμμαχο στα αποτελέσματα του εννεαμήνου θα βρουν δεκάδες εισηγμένες εταιρίες, καθώς το μάλλον θετικό κλίμα που επικράτησε στη Σοφοκλέους κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο ”φούσκωσε” τις αποτιμήσεις των θυγατρικών τους αλλά και των συμμετοχών που διαθέτουν σε άλλες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Πέραν όμως αυτού, η ανοδική πορεία των τιμών των μετοχών κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αναμένεται να αυξήσει τις αξίες στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, των ασφαλειών, αλλά και των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, επηρεάζοντας ανάλογα και το μέγεθος της κερδοφορίας τους.

Στην ουσία, οι μετοχικές υπεραξίες του τρίτου τριμήνου έρχονται να αντισταθμίσουν τις απώλειες που κατά κανόνα προέκυψαν στο δεύτερο τρίμηνο λόγω της έντονης διόρθωσης του Γενικού Δείκτη μέσα στον Μάιο.

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ αναμφίβολα έχει να ωφεληθεί από τη διαφαινόμενη άνοδο των θυγατρικών της στο ταμπλό. Όσον αφορά στις θυγατρικές εταιρίες, από την 30ή Ιουνίου έως και την 25η Σεπτεμβρίου η ΕΛΒΑΛ είχε ανεβεί κατά 16,4%, η ΣΙΔΕΝΟΡ κατά 11,6%, η ΧΑΛΚΟΡ κατά 5,95%, η Σωληνουργεία Κορίνθου κατά 42,8%, η ΕΤΕΜ κατά 20% και η ΣΙΔΜΑ κατά 18%.

Στο ίδιο διάστημα η άνοδος της Τηλέτυπος κατά περίπου 5% θα ”τονώσει” την Πήγασος και τη ΔΟΛ. Επίσης, η Attica Συμμετοχών θα αποτιμήσει στα βιβλία της το 48,5% της Blue Star Ferries και το 11,6% των Μινωικών Γραμμών περίπου κατά 13% και κατά 12%, αντίστοιχα, υψηλότερα σε σχέση με τις εξαμηνιαίες λογιστικές της καταστάσεις, αν οι τιμές της 25ης Σεπτεμβρίου διατηρηθούν έως και σήμερα Παρασκευή 29/9.

Η Κούμπας Συμμετοχών θα αποτιμήσει κάπως υψηλότερα τη θυγατρική της Eurobrokers καθώς και τη συμμετοχή της στη Marfin F.G. κοντά στα 30 ευρώ, έναντι περίπου 24 ευρώ κατά την 30ή Ιουνίου. Η Axon Holdings ωφελείται από την κατά άνω του 30% αύξηση της μετοχής της θυγατρικής της Euromedica μέσα στο τρίτο τρίμηνο.

Η Folli Follie θα ευνοηθεί από τη θετική πορεία των ΚΑΕ (συμμετοχή 52,2%) ο τίτλος των οποίων κέρδισε γύρω στο 12% έως την 25η Σεπτεμβρίου. Η Μυτιληναίος θα ωφεληθεί από την άνοδο της ΜΕΤΚΑ, η Αλουμίνιον της Ελλάδος δεν αναμένεται να σημειώσει κάποια σημαντική μεταβολή, ενώ υπεραξίες θα προέλθουν μάλλον και από τις Alco Hellas και Delta Project.

Στους ωφελημένους θα βρεθεί και η Marfin F.G. καθώς από την 30ή Ιουνίου έως και την 25η Σεπτεμβρίου υπήρξαν θετικές υπεραξίες λόγω των συμμετοχών της στην Εγνατία Τράπεζα (+8%) και στο Υγεία (+13,8%).

Επίσης, θετικά φαίνεται ότι θα επηρεαστεί και η ΑΤΕ Bank (λόγω συμμετοχών σε ΕΒΖ και ΚΑΕ) παρά την κάποια υποχώρηση της τιμής της ΑΤΕ Ασφαλιστικής. Στους ωφελημένους συγκαταλέγονται ακόμα -μεταξύ άλλων- η ΑΕΓΕΚ (+45% η ΕΚΤΕΡ), η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (λόγω Μοτοδυναμικής), ο ΟΤΕ (CosmOTE), ο Κυριακίδης, τα Everest, η Lamda Development κ.ά.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι θα υπάρξουν και χαμένοι από την εξέλιξη των αποτιμήσεων των μετοχών κατά το τρίτο τρίμηνο. H διαφαινόμενη πτώση της Περσέας θα επηρεάσει τις Ευρωσυμμετοχές όπως επίσης την Αltec της Microland αλλά και τη ΓΕΚ της ΤΕΡΝΑ.

Η Εθνική Τράπεζα θα ωφεληθεί από τα κέρδη του μετοχικού χαρτοφυλακίου τόσο της ίδιας όσο και της θυγατρικής της Εθνικής Ασφαλιστικής, ωστόσο η πορεία των συμμετοχών της σε Εθνική Ασφαλιστική, Αστέρα Βουλιαγμένης και ΑΓΕΤ Ηρακλή ήταν έως την 25η Σεπτεμβρίου από σταθερή έως πτωτική.

*Δείτε στη στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό” όλες τις συμμετοχές των εισηγμένων και τις αποδόσεις τους στο γ’ τρίμηνο 2006.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v