Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την αναθεώρηση του ΑΕΠ, οι εξελίξεις στο ”μέτωπο” της ΔΕΗ και ο διαγωνισμός για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την αναθεώρηση του ΑΕΠ, οι εξελίξεις στο ”μέτωπο” της ΔΕΗ και ο διαγωνισμός για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Οικονομία: Δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα έχει η αναθεώρηση προς τα πάνω του ΑΕΠ σε ποσοστό 25%. Όπως παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Οικονομίας, η Ελλάδα θα κληθεί να συνεισφέρει με υψηλότερα ποσά απ’ ότι τώρα στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα μετά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ (το 2009) θα εισπράττει χαμηλότερα κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και από το Ταμείο Συνοχής.

Ενέργεια: Σήμερα αναμένεται να καταγραφεί επισήμως το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εκμίσθωση και εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης. Βέβαιη θεωρείται η σύμπραξη των Ομίλων Μυτιληναίου και Ελληνικής Τεχνοδομικής για κοινή κάθοδο στο διαγωνισμό. Βέβαιη θεωρείται επίσης η συμμετοχή του Ομίλου Κοπελούζου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες απηύθυνε πρόταση στη ΔΕΗ για συνεργασία που όμως απορρίφθηκε, καθώς και η συμμετοχή των εταιρειών Τέρνα και Μηχανική, ενώ δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και ο Όμιλος Ρόκα. Τα κοιτάσματα της Βεύης θα διεκδικήσει και η ΔΕΗ, από μόνη της και όχι μέσω της Contour Global.

ΔΕΗ: Χθες η Controur Global εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει ότι δεν σκοπεύει να εξαγοράσει τη ΔΕΗ, να της πουλήσει προϊόντα ή υπηρεσίες ή να γίνει ανταγωνιστής της, και παραθέτει στοιχεία σχετικά με το χαρτοφυλάκιο και τις δραστηριότητές της.

Βιοχάλκο: Νέοι ορίζοντες συνεργασιών αυτή τη φορά στη ρωσική αγορά ανοίγονται για τη Σιδενόρ του ομίλου Βιοχάλκο, μετά τη συμφωνία συνεργασίας της θυγατρικής της Σωληνουργεία Κορίνθου με τον ρωσικό όμιλο ΤΜΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, εξετάζονται αυτές τις ημέρες δυο συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας πάνω στα προϊόντα της Σιδενόρ, με το ίδιο γκρουπ εταιρειών.

Μετρό: Έντονο το ενδιαφέρον των κατασκευαστικών ομίλων για την επέκταση του μετρό από το Χαϊδάρι έως τον Πειραιά, μέσω των δυτικών προαστίων. Έξι σχήματα (Άκτωρ-Siemens-Vinci, Τέρνα-Ghella, Impregilo-ΑΕΓΕΚ-SELI-Anasaldo, Παντεχνική-Soares Da Costa-Zagore-C.E.-Construtora Do Tamega, Μηχανική, J&P Άβαξ-FCC Constructions) υπέβαλαν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Αττικό Μετρό για την ανάληψη του έργου.

Εθνική Τράπεζα: Με στόχο την κεντρική διαχείριση όλων των μονάδων του ομίλου της Εθνικής, η διοίκηση της Τράπεζας προχώρησε χθες σε οργανωτικές αλλαγές. Συστήνεται Εκτελεστική Επιτροπή, ενώ στο νέο σχήμα εισέρχεται ο κ. Δημήτρης Λεφάκης, ο οποίος πρόσφατα προσχώρησε στον όμιλο της ΕΤΕ. Η Εκτελεστική Επιτροπή θα είναι το ανώτατο όργανο της Εθνικής Τράπεζας και μεταξύ των μελών της θα κατανέμονται όλα τα χαρτοφυλάκια και οι αρμοδιότητες της τράπεζας και του ομίλου.

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Άγνωστος διέγραψε την Τετάρτη αρχεία από τους υπολογιστές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που αφορούσαν τις έρευνες για την ύπαρξη καρτέλ στον κλάδο των γαλακτοκομικών και τις υπερκοστολογήσεις στις τομάτες.

Τράπεζες: Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να εξετασθούν οι τελικές δεσμευτικές προσφορές για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της βουλγαρικής τράπεζας DZI Bank. Προσφορές έχουν καταθέσει η Alpha Bank και η Eurobank και το τίμημα εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ.

Μουζάκης: Απεβίωσε χθες το πρωί, σε ηλικία 93 ετών, ο επιχειρηματίας Ελευθέριος Δ. Μουζάκης, αποκαλούμενος και ”πατριάρχης της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας”. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Σάββατο.

Σοφοκλέους: Τον έντονο προβληματισμό των επενδυτών έχει προκαλέσει η στασιμότητα των τιμών των μετοχών στη Σοφοκλέους, σε μια περίοδο σημαντικής ανόδου για τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, αναφέρει το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας Μέτοχος. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την υστέρηση της Σοφοκλέους στο γεγονός ότι οι ξένοι θεωρούν ”αυξημένου ρίσκου” τις ελληνικές μετοχές και έτσι σε μια περίοδο γενικότερης αβεβαιότητας, οι επενδυτές φαίνεται να στρέφονται προς ”ασφαλέστερους λιμένες”, σύμφωνα με το άρθρο. Αναφέρουν μάλιστα ότι αν και το Χ.Α. εντάσσεται στις λεγόμενες ανεπτυγμένες αγορές, στην πράξη κατά καιρούς συμπεριφέρεται όπως άλλες, λιγότερο ανεπτυγμένες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v