Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

The Greek paradox!

Την ώρα που στα ξένα χρηματιστήρια γίνονται πάρτι στους ψηλότερους ορόφους, στη Σοφοκλέους κάποιοι επιχειρούν να μας πείσουν πως ο γάιδαρος... πετάει. Οι έξωθεν ”επιδράσεις” στην αγορά τις τελευταίες ημέρες, αν και δεν αποδεικνύονται, φαίνεται να αποτελούν συνήθη πρακτική και ουδείς ιδρώνει με τα όσα παράδοξα και περίεργα συμβαίνουν.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ενδοσυνεδριακό ιστορικά υψηλό στη Νέα Υόρκη, πάνω από τις 6.000 η Φρανκφούρτη (για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν πέντε μήνες), πάρτι στην Ευρώπη και στη Σοφοκλέους... μεθόδευση.

Τα όσα συμβαίνουν στις τελευταίες συνεδριάσεις στην αγορά μας τείνουν να μας κάνουν να πιστέψουμε πως οι δείκτες ”επηρεάζονται” για λόγους που ακόμη δεν μπορούμε να αναφέρουμε, αποδεικνύοντας και τεκμηριώνοντάς τους.

Οι ενδείξεις που έχουμε καθημερινά πληθαίνουν, ενώ σε όλο και περισσότερους προκαλεί εύλογα ερωτήματα η στάση των εποπτικών αρχών.

Στη... ρηχή καθημερινότητα της Σοφοκλέους, πέραν των όσων συμβαίνουν στο παρασκήνιο, φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη μια αντιπαράθεση σε μη οικονομικό επίπεδο, που αποδεικνύεται όμως τροχοπέδη για το χρηματιστήριο.

Με βάση τις συναλλαγές των τελευταίων συνεδριάσεων, θα διακινδυνεύαμε να εκτιμήσουμε πως βασικές μετοχές θα έπρεπε να βρίσκονται σε διαπραγμάτευση σε υψηλότερο επίπεδο τιμών. Αναφερόμαστε κυρίως στην Εθνική, δευτερευόντως στον ΟΤΕ.

Με βάση τον τζίρο των τελευταίων ημερών σε μετοχές του ASE 20, ο συγκεκριμένος δείκτης θα μπορούσε να κυμαίνεται προς την περιοχή των 2.200 μονάδων, αντί των 2.161,5 μονάδων όπου διαμορφώθηκε χθες.

Το παράδοξο είναι πως σε μια ευνοϊκή για τα ξένα χρηματιστήρια εβδομάδα χάνονται τρεις θετικές αφορμές για να ξεπεραστούν οι 4.000 μονάδες. Όχι πως έχει ιδιαίτερη σημασία για μας αυτή η αντίδραση, αλλά είναι εμφανές πως κάποιοι επιδιώκουν να πείσουν είτε πως η αγορά ”δεν μπορεί”, είτε πως η αγορά ”δεν πρέπει” αυτή την περίοδο.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και παραμένουμε επικεντρωμένοι στη διαμόρφωση της τιμής συγκεκριμένων μετοχών, στην παράλληλη κίνηση κάποιων ισχυρών παικτών στο ΧΠΑ και τα επιμέρους.

Γιατί όσον αφορά στο ευρύτερο μέρος της αγοράς, η κινητικότητα συνεχίζεται σε μετοχές όπως οι Attica Group, Σωληνουργεία Κορίνθου, Λάμψα, Κύπρου, Lamda Development, Motor Oil, Autohellas, Jumbo, Fourlis, αλλά και σε αρκετές ακόμη από τη χαμηλότερη αποτίμηση.

Σημείωση: Χθες ο Γ. Παπ. πήρε μια θέση ξεκάθαρη και ευθύβολη όσον αφορά στις υποθέσεις των Δυναμική Ζωή, Έμφασις, Ηπειρωτική, Domus και Sex Form. Στο σχετικό θέμα αναφέρονται πολλά ενδιαφέροντα και ρηξικέλευθα. Θα θέλαμε, προσυπογράφοντας το σχετικό θέμα, να διαπιστώσουμε μετά λύπης μας πως ελάχιστοι πλέον ”ιδρώνουν” και δείχνουν ευθιξία σε αυτή την αγορά των συμφερόντων, των φίλων και... φίλων, των κουμπάρων, των μεγαλοσχημόνων και όσων ανέχονται όλη αυτή την κατάσταση.

Καλοδεχούμενη η σημερινή συνεισφορά του φίλου Ν.Σ., που από τη στήλη του In και Out στο ”Χρηματιστήριο” βάζει και αυτός ένα ”λιθαράκι” προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v