Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: 35 μετοχές που ”ελκύουν” ακόμα

Η Σοφοκλέους κινείται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης τις τελευταίες συνεδριάσεις και οι ”ψίθυροι” ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν ευνοούν την περαιτέρω άνοδο ”αρχίζουν” να ενισχύονται. Όμως, αρκετές μετοχές της Σοφοκλέους ”ελκύουν” ακόμα, τόσο λόγω των αποτιμήσεων τους, αλλά όσο και των προοπτικών τους σε όρους κερδοφορίας!

Σοφοκλέους: 35 μετοχές που ”ελκύουν” ακόμα


του Γιώργου Α. Σαββάκη

Η εγχώρια αγορά μετοχών κινείται πλάγια στις δύο τελευταίες εβδομάδες παρά το θετικό κλίμα που επικρατεί στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Έτσι, βλέπουμε να υστερεί πλέον σε όρους απόδοσης συγκρινόμενη με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών αγορών.

Ωστόσο, η εικόνα των αποδόσεων διαφοροποιείται σημαντικά αν εξετάσουμε αυτές των βασικών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων για το τελευταίο τρίμηνο, περίοδο κατά την οποία η Σοφοκλέους έχει υπεραποδώσει σημαντικά, ενώ και σε επίπεδο έτους, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται κοντά στη μέση απόδοση των ευρωπαϊκών δεικτών, με την υποαπόδοσή του να είναι οριακή.

Εξετάζοντας από την άλλη τις πιο μεσομακροπρόθεσμες αποδόσεις (τριετίας και πενταετίας) παρατηρούμε ότι οι ελληνικές μετοχές έχουν υπεραποδώσει σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και πλέον δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι 3.950 μονάδες έχουν οδηγήσει τις μετοχές σε οριακά επίπεδα αποτίμησης.

Ακόμα και αν δεχτούμε ότι η ελληνική αγορά είναι ”ακριβή”, από την άλλη πλευρά υπάρχουν αρκετοί μεμονωμένοι τίτλοι που είναι ”ελκυστικοί”. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ”Μ”, με τη χρήση της βάσης δεδομένων της FactSet, παρουσιάζει μετοχές οι οποίες παρακολουθούνται συστηματικά από τμήματα ανάλυσης και ταυτόχρονα εμφανίζουν ελκυστικούς πολλαπλασιαστές αποτίμησης σε όρους κερδοφορίας ή και λογιστικής αποτίμησης.

Συνολικά 35 εταιρείες φαίνεται να διαθέτουν ικανοποιητικά στοιχεία για τα δύο έτη, ενώ επιτρέπεται η αισιοδοξία για την αγορά αφού παρατηρούμε εταιρείες προερχόμενες από όλες τις κατηγορίες της.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της βάσης δεδομένων που διατηρεί η FactSet, 26 από τις 35 μετοχές διαθέτουν θετικούς ρυθμούς αύξησης των κερδών τους για τα έτη 2006 και 32 από τις 35 για το 2007, ενώ όλες διαπραγματεύονται με χαμηλότερους πολλαπλασιαστές κερδών (P/E) για το 2006 και 2007.

Οι παραπάνω 35 μετοχές ουσιαστικά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ενός μετοχικού χαρτοφυλακίου αφού στον πίνακα περιλαμβάνονται τόσο μετοχές της υψηλής και μεσαίας όσο και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Οι πολλές συμμετοχές, στον πίνακα, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση (Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και Folli Follie) δείχνουν ότι το επιχείρημα των ”αρκούδων” για υψηλές αποτιμήσεις μπορεί και να μην είναι τόσο δυνατό τελικά. Παράλληλα, οι πολλές μετοχές της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης δείχνουν ένα ”βάθος” επιλογών για την ελληνική αγορά μετοχών.

Το μέσο P/E των 35 εταιρειών για το 2006 εκτιμάται σε 12,13 έναντι 15,27 για τον Γενικό Δείκτη, 15,76 για τον δείκτη FTSE/ASE-20 και 13,79 για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Για το 2007, ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών για τις εταιρείες προβλέπεται στο 10,63 έναντι 13,41 για τη συνολική αγορά, 13,28 για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και 13,51 για τον δείκτη FTSE/ASE Mid 40.

Επιπλέον, ένα ακόμα θετικό στοιχείο των 35 μετοχών είναι η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών που προβλέπεται να εμφανίσουν και για τα δύο έτη αναφοράς. Για το 2006 η μέση αύξηση είναι 21,74% εν συγκρίσει με 31% για τον Γενικό Δείκτη, 35% για τον FTSE/ASE-20 και 33% για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Από την άλλη, ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2007 για τους 35 τίτλους διαμορφώνεται σε ανώτερα επίπεδα σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ υπολείπεται έναντι των εκτιμήσεων για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Βάσει των προσδοκώμενων μερισματικών αποδόσεων, οι παραπάνω μετοχές εμφανίζονται ”ελκυστικότερες” τόσο για το 2006 όσο και για το 2007 αφού για μεν φέτος η μερισματική απόδοση εκτιμάται σε 3,59% έναντι 3,20% και 3,29% για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE/ASE-20, ενώ για το επόμενο έτος σε 4,26%, εν συγκρίσει με το 3,86% και το 4,01% για τους δύο δείκτες αναφοράς.

*Διαβάστε στη στήλη ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ τον πλήρη πίνακα με τις 35 μετοχές.

(εκτεταμένο απόσπασμα από το φύλλο 445 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 29/9-3/10)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v