Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματίζει ο Οκτώβριος για τη Σοφοκλέους...

Στατιστικά ο Σεπτέμβριος αποχαιρετά τη Σοφοκλέους με μικρά κέρδη, αλλά και με πολλά... παράπονα για την αντιμετώπιση που έτυχαν δεικτοβαρείς μετοχές. Εξέλιξη που στέρησε τη δυνατότητα στo XA να παρακολουθήσει την ισχυρή ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών και ιδίως της Wall Street. Τι αναμένεται για το δ’ τρίμηνο. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα ίδια και τα αυτά διαμορφώθηκε η αγορά την προηγούμενη εβδομάδα. Στατιστικά ο Σεπτέμβριος μας αποχαιρετά με μικρά κέρδη με την απόδοση όμως του Γενικού Δείκτη του ΧΑ να υστερεί έναντι άλλων χρηματιστηρίων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,61% το Σεπτέμβριο, έναντι κερδών 2,6% για τον Dow Jones, 3,4% για τον Nasdaq και 3,5% για τον S&P 500 στο ίδιο διάστημα.

Εάν θέλουμε να κρατήσουμε κάτι θετικό, αυτό θα αφορά στη θετική διακύμανση του Σεπτεμβρίου, μήνα με αρνητική παράδοση αν και ο Οκτώβριος θεωρείται… επισφαλέστερος.

Ωστόσο θα λέγαμε πως αυτά που σημειώθηκαν ειδικά την προηγούμενη εβδομάδα στη δική μας αγορά, θα πρέπει να προβληματίζουν όλους όσους εμπλέκονται ενεργά, άμεσα είτε έμμεσα, με το θεσμό.

Και αλήθεια από πού να ξεκινήσει κάποιος και που να καταλήξει. Από την τεχνητή διαμόρφωση της τελικής τιμής δεικτοβαρών μετοχών, στην διαδικασία της δημοπρασίας (συνεδριάσεις Τρίτης, Τετάρτης), τις παράλληλες κινήσεις σε αγορά μετοχών – παραγώγων και την αδιάφορη στάση όσων δραστηριοποιούνται από εκτός Ελλάδος χρηματιστήρια. Όσους εν πάση περιπτώσει ονοματίζουνε ”ξένους επενδυτές”.

Κατά την εκτίμησή μας, μια παράμετρος που επηρεάζει την αγορά μας αυτή την περίοδο, είναι ακριβώς αυτή που αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του Citigroup (26/9).

Ο αμερικανικός οίκος αν και δεν επιφυλάσσεται για την αποτίμηση ευρωπαϊκών εταιριών (μεταξύ αυτών και η Εθνική) αναφέρεται στην περιορισμένη εισροή κεφαλαίων – ρευστότητας που ενδεχομένως να κρύβει παγίδες για εγκλωβισμό.

Το παράδοξο όμως είναι πως με διαφορά 25 ημερολογιακών ημερών, η Citigroup χαμηλώνει την τιμή στόχο για τη μετοχή της Εθνικής από την αρχική των 45 ευρώ περί τα 10 ευρώ χαμηλότερα στις 26 Σεπτεμβρίου.

Μια άλλη παράμετρος, την οποία μας επισήμαναν ορισμένοι υπεύθυνοι επενδυτικών σχέσεων εταιριών που παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο, αφορά σε τεχνικής φύσεως εκκρεμότητες και ζητήματα που δεν διευκολύνουν την εισροή περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων από τα ξένα χρηματιστήρια.

Έχουμε την αίσθηση, καθ’ ότι δεν βρεθήκαμε στο Λονδίνο, πως παρά την επιτυχία του διημέρου, ορισμένοι ξένοι παραμένουν επιφυλακτικοί σε επιμέρους ζητήματα.

Μια τρίτη παράμετρος, κατά την εκτίμησή μας, αφορά στο παιχνίδι της προεξόφλησης που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από την πλευρά ”ξένων επενδυτών”.

Δεδομένου ότι σημαντικές τοποθετήσεις σε μετοχές ελληνικών εταιριών πραγματοποιήθηκαν με προεξόφληση της κερδοφορίας μέχρι και για την χρήση του 2007, ορισμένοι ”παίκτες” αναμένουν να επιβεβαιώσουν (ή όχι) την προοπτική και τον ρυθμό ανάπτυξης των επιχειρήσεων που τους ενδιαφέρουν. Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε τρίμηνο - κλειδί το τρίτο.

Τέλος, μια άλλη παράμετρος που… ταλανίζει εδώ και καιρό την αγορά αλλά και τις σχέσεις μας με τους ξένους, αφορά στη διαδικασία του διαγωνισμού του ΟΠΑΠ. Εμείς το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε επ’ αυτού είναι ο συνδυασμός των όσων ανακοινώθηκαν εχθές και του πτωτικού σερί που κατέγραφε στις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Όσον αφορά στην εκτίμησή μας για τη συνέχεια, αυτή δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα για όσο οι συναλλαγές για τουλάχιστον 2-3 συνεδριάσεις δεν ξεπερνούν κατ’ αρχήν τα 280 εκατ. ευρώ. Μέχρι τότε η θέση και η στάση μας είναι καταγεγραμμένη και δεδομένη για τις τουλάχιστον τελευταίες 3 εβδομάδες.

”Μπαίνοντας πλέον στον Οκτώβριο και έχοντας χάσει ο Γενικός Δείκτης την ευκαιρία προσαρμογής με την ισχυρά ανοδική κίνηση των ξένων αγορών οι πιθανότητες ανοδικής εκτόνωσης έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν επικίνδυνα αποδυναμώνοντας το ανοδικό σενάριο, υπογραμμίζει στο εβδομαδιαίο σχόλιο ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ενδεχομένως η αγορά περιμένει κάτι πιο ουσιώδες από την πλευρά των ”επιχειρηματικών υποσχέσεων” που έχουν δοθεί προκειμένου να υπάρξουν νέες εισροές και οι οποίες θα οδηγήσουν σε σημαντικές αναθεωρήσεις μεγεθών, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.931,05 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 0,08%, ο FT 20 υποχώρησε κατά 0,42%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 1,10%, ο Small Cap 80 υποχώρησε κατά 0,61% και ο FTSE 140 κατά 0,09%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Ασφαλειών (-4,02%), ο κλάδος Πετρελαίου και Αερίου (-2,56%) και ο κλάδος των Τραπεζών (-0,25%) ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι Τηλεπικοινωνίες (1,12%) και ο κλάδος Μέσων Ενημέρωσης (2,82%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Τεχνικές Εκδόσεις (15,38%), Γκάλης Νίκος (14,72%), Ευρωσυμμετοχές (11,36%), Ηλεκτρονική Αθηνών (10,00%), Κεραμεία Αλλατίνη (10,00%), Σωληνουργεία Κορίνθου (9,76%), Χαλυβδοφύλλων (9,52%), Χ. Ρόκας (8,61%), Παντεχνική (8,43%) και Informer (8,26%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Τεχνική Ολυμπιακή (-14,19%), Κλωστήρια Ναούσης (-12,50%), Fanco (-12,50%), Κλωνατέξ (ΠΟ -10,53%), Ακρίτας (-8,86%), Plias (-8,82%), Κτήμα Λαζαρίδη (-8,15%), Μοχλός (-7,89%), Πετζετάκις (-7,14%), Δομική Κρήτης (-7,14%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v