Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το βάρος σε επιλεκτικές τοποθετήσεις

Αποστασιοποιημένοι παραμένουν αρκετοί ισχυροί ξένοι διαχειριστές από τα της Σοφοκλέους. Είναι προφανές πως όσο δεν μεταβάλλεται το κλίμα στην πρώτη ταχύτητα του ASE 20, το όποιο -μειούμενο- επενδυτικό ενδιαφέρον θα περιορίζεται σε επιμέρους περιπτώσεις, κυρίως από τον χώρο της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αποστασιοποιημένη θέση γνωστών πανίσχυρων ξένων επενδυτικών οίκων θα συνεχιστεί εάν δεν υπάρξουν άμεσα αλλαγές, κίνητρα. Η εικόνα που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες, μετά όμως και τη διημερίδα του Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που είχε προεξοφληθεί από μερίδα μάλλον αισιόδοξων αναλυτών - διαχειριστών.

Σύμφωνοι, και στη Σοφοκλέους είχε πραγματοποιηθεί αρκετά νωρίς ένα παιχνίδι προεξόφλησης που για να συνεχιστεί θα χρειαζόταν κάτι περισσότερο από αμφίσημες αναλύσεις για οικονομικά μεγέθη και συνεργασίες στον επιχειρηματικό τομέα, που δεν υλοποιούνται με την ταχύτητα την οποία ορισμένοι περίμεναν.

Θα επιμείνουμε στην τελευταία ανάλυση-προσέγγιση του Citigroup, καθότι αναφέρεται στο μείζον θέμα της εισροής κεφαλαίων.

Ωστόσο, για τους ξένους η αγορά μας παραμένει πρακτικά αναδυόμενη, ουσιαστικά χωρίς το απαιτούμενο βάθος, λόγου χάρη στα σύνθετα προϊόντα του Mid 40, και με ένα περιρρέον κλίμα τις τελευταίες ημέρες που δεν βοηθά τις επενδυτικές κινήσεις.

Αλήθεια, νομίζει κανείς πως όλη αυτή η σχετική... παραφιλολογία για επίσπευση εκλογών και τα συναφή δεν συνεκτιμάται από τους ξένους;

Το δυσάρεστο είναι πως στην αγορά μας ”κάηκαν” τρεις-τέσσερις γερές αφορμές, ελέω ανόδου ξένων χρηματιστηρίων, να διασπαστεί το τετραχίλιαρο.

Τώρα τα πράγματα είναι σαφώς πιο σύνθετα και δύσκολα. Γι’ αυτό μέχρι νεωτέρας θα επιμείνουμε σε κινήσεις μεμονωμένων μετοχών, σε ενδεχόμενα σενάρια επιμέρους εταιριών και τίποτα περισσότερο.

Από τις τράπεζες, η μετοχή της Κύπρου διαμορφώθηκε χθες στα 8,10 ευρώ (1%), με μέγιστη τιμή από την αρχή του έτους στα 8,46 ευρώ. Η μετοχή της Σιδενόρ διαμορφώνεται στα 6,26 ευρώ (5,03%) με υψηλή έτους στα 7,06 ευρώ.

Το ενδιαφέρον για τη Σιδενόρ αφορά στην αποτίμησή της (597 εκατ. ευρώ), όταν αυτή της θυγατρικής της Σωληνουργεία Κορίνθου φθάνει πλέον στα 360 εκατ. ευρώ (η μετοχή παραμένει στην κατηγορία επιτήρησης).

Μια μετοχή που χωρίς να... προκαλεί, παρουσιάζει τελευταία ενδιαφέρον, είναι αυτή της Λάμψα με τρέχουσα τιμή στα 10,58 ευρώ και υψηλή έτους στα 10,66 ευρώ. Να σημειωθεί πως στο μετοχικό κεφάλαιο της Λάμψα πρόσφατα ενίσχυσε τη θέση του ο εις εκ των βασικών μετόχων, κ. Βασίλης Θεοχαράκης.

Η μετοχή της Άττικα Συμμετοχών έκλεισε για ακόμη μια συνεδρίαση υψηλότερα των 4 ευρώ (χθες στα 4,10 ευρώ με 0,49%), ενώ η μετοχή της Sprider διαμορφώνεται στα 4,18 ευρώ, ελάχιστα χαμηλότερα του ιστορικού υψηλού των 4,20 ευρώ.

Η μετοχή της ΜΕΤΚΑ διαμορφώνεται στα 7,80 ευρώ, με τη διοίκηση της εταιρίας να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για επιχειρηματικές συνεργασίες (δες σχετικό θέμα για Alstom), ενώ της Παντεχνικής μετά το χθεσινό 3,3% φθάνει πλέον στα 3,72 ευρώ (υψηλό έτους στα 4,28 ευρώ).

Μετοχές με ανοδική φορά τις τελευταίες συνεδριάσεις παραμένουν οι Νεώριον (1,20%), Byte (γνώστης της αγοράς ο ειδικός διαπραγματευτής), Profile (υψηλότερα των 3 ευρώ χθες με συναλλαγές 554.330 τεμαχίων χθες) και ορισμένες ακόμη περιπτώσεις.

Σημείωση: Πραγματοποιήθηκαν χθες 4 ”πακέτα” 19.910.276, 8.062.740, 3.758.782 και 2.529.912 τεμαχίων αντίστοιχα της Γερμανός. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 650.972.490 ευρώ. Παρουσιάζει ενδιαφέρον να δούμε εάν και σε ποιο βαθμό μέρος της ρευστότητας που αποκτά ο επιχειρηματίας κ. Π. Γερμανός θα διοχετευθεί επιχειρηματικά ή χρηματιστηριακά σε ένα μέρος της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v