Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίζερη... αναμονή

Ούτε το νέο ωράριο, ούτε ο νέος μήνας άλλαξαν τον βηματισμό της Σοφοκλέους και τη γενικότερη εικόνα της. Το κλίμα παραμένει υποτονικό, η επιφυλακτικότητα διάχυτη, η εικόνα της υψηλής κεφαλαιοποίησης αδύναμη, ενώ οι φήμες που διατηρούσαν ζωντανό το ενδιαφέρον για ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό δείχνουν να περιορίζονται σημαντικά.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Όσοι περίμεναν τη σημερινή συνεδρίαση για να πάρουν ένα πρώτο δείγμα γραφής των διαθέσεων που θα επικρατήσουν στον τρέχοντα μήνα μάλλον δεν πρέπει να έφυγαν ευχαριστημένοι.

Είναι ενδεικτικό ότι στις πρωινές συζητήσεις στα χρηματιστηριακά γραφεία ο καταρχήν στόχος ήταν το ταχύτερο δυνατόν ο Γενικός Δείκτης να επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 3.973 μονάδων και ει δυνατόν άνω του ψυχολογικού ορίου των 4.000 μονάδων, ενώ το μεσημέρι εκφράζονταν οι πρώτες ανησυχίες μήπως ο δείκτης υποχωρήσει χαμηλότερα και των 3.900 μονάδων.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του μήνα η Σοφοκλέους έδειξε ότι διατηρεί τον ίδιο βηματισμό με αυτόν των τελευταίων συνεδριάσεων του Σεπτεμβρίου, καθώς η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση παραμένει αδύναμη, ενώ διά περίπου μαγικού τρόπου σταμάτησαν όχι μόνο οι όποιες επιχειρηματικές συμφωνίες σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση αλλά και οι φήμες που κρατούσαν ζωντανό το ενδιαφέρον για ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό.

Θεωρείται περίπου βέβαιο ότι όσο διατηρείται αυτή η εικόνα ταλαιπωρίας στην αγορά, οι πιθανότητες εισροής ”φρέσκου” χρήματος δείχνουν περιορισμένες και οι όποιες κινήσεις θα περιορίζονται είτε σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων είτε σε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών, όπου και αν υπάρχουν.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι, έστω και αν η αργή διολίσθηση του δείκτη σταδιακά επιβαρύνει την εικόνα, η οποία ίσως επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που ο FTSE κλείσει χαμηλότερα από τις 2.128 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE, ο οποίος για μία ακόμα συνεδρίαση έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, αξιοσημείωτα κέρδη μόνο σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, απλώς θετική μεταβολή για Alpha Bank, Eurobank, Βιοχάλκο, Τιτάν και αμετάβλητοι οι τίτλοι για τις Γερμανός, Hyatt και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων για την Intracom. Η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών δημιούργησε σημαντικές πιέσεις για τη μετοχή της Αγροτικής, αξιοσημείωτες απώλειες για Πειραιώς, Coca Cola, ΚΑΕ, CosmΟΤΕ, Motor Oil, και αρνητικό πρόσημο για Εμπορική, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια και Folli Follie.

Ο Γενικός Δείκτης, πιστός στην παράδοση των τελευταίων συνεδριάσεων ”είδε” το υψηλό ημέρας σχετικά νωρίς και το χαμηλό λίγο πριν το τέλος. Μετά το πρώτο ημίωρο κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε τελικά στις 3.917,73 μονάδες, με απώλειες 0,34%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 940 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 730,8 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές καθώς μεταβιβάστηκε το 42% της Γερμανός στην CosmΟΤΕ, στην τιμή των 19 ευρώ.

Ασφαλώς και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 88 ανοδικές μετοχές (ενδοσυνεδριακά ήταν και λιγότερες) έναντι 156 πτωτικών, παρά ταύτα 11 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6% έως 15,58%.

Τέλος, όσον αφορά στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και ιδιαίτερα πολλοί, ξεχώρισαν οι BYTE, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΔΙΕΚΑΤ, Καρδασιλάρης, Παντεχνική, KLM, ΕΛΒΕ, Profile, FORTHnet, ενώ σχετική κινητικότητα παρατηρήθηκε και στις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τους επαγγελματίες του χώρου, η επιμήκυνση της συνεδρίασης κατά μία ώρα προς το παρόν τουλάχιστον δεν φάνηκε να προσφέρει κάτι στην αγορά, ίσως γιατί η πρώτη συνεδρίαση του νέου μήνα χαρακτηρίστηκε από σημαντική υποτονικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v