Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις μέσω τραπεζών

Πιέσεις εκδηλώνονται στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας - με το νέο παρατεταμένο ωράριο - αν και για μία ακόμη ημέρα το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι θετικό. Ισχυρές πιέσεις με αυξημένες συναλλαγές στην Αγροτική. Το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον συντηρείται σε μετοχές επιμέρους εταιριών από τον ευρύτερο μεσαίο χώρο και τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μιζέριας συνέχεια. Κι ενώ το θετικό κλίμα συντηρείται στα περισσότερα ξένα χρηματιστήρια, η Σοφοκλέους ”βράζει στο ζουμί της”.

Για να είμαστε ακριβέστεροι, ”βράζει” στα όσα καλώς ή κακώς πιέζουν μέχρι και 4,5% χαμηλότερα τη μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας προς τα 3,8 ευρώ. Με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές περίπου 700.000 τεμαχίων στις 11:30.

Η εμπλοκή της Αγροτικής εύλογα προκαλεί ρευστοποιήσεις στον τίτλο της τράπεζας, επιτείνει όμως και μια ούτως ή άλλως δεδομένη επιφυλακτικότητα ευρύτερα για τον κλάδο.

Σε συνδυασμό, θα λέγαμε, με την τελευταία προσέγγιση της Citigroup εξηγείται απόλυτα η μικρή πίεση, κατά 0,8%, στον τίτλο της Εθνικής μέχρι τα 33,68 ευρώ.

Από τις τράπεζες η Eurobank κερδίζει περίπου 0,2% προς τα 24,20 ευρώ. Ωστόσο από τον ASE 20, με βάση πάντα την τεχνική προσέγγιση, παρακολουθούμε ενδελεχώς ακόμη δύο τίτλους. Τον ΟΠΑΠ και την CosmΟΤΕ.

Τη μετοχή του Οργανισμού για ευνόητους λόγους, πόσο μάλλον μετά το αρνητικό σερί των τελευταίων συνεδριάσεων, της δε CosmΟΤΕ γιατί αρχίζει και ”βαραίνει” προς τα 18,7 ευρώ.

Μέχρι νεωτέρας, θα εμμείνουμε στην πάγια προσέγγισή μας περί αδυναμίας υπέρβασης του τετραχίλιαρου και συντήρησης του όποιου ενδιαφέροντος σε ένα τμήμα του ευρύτερου μεσαίου χώρου. Ειδικότερα όμως σε μετοχές επιμέρους εταιριών και από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, όπου κυοφορούνται ή φέρεται να βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρηματικές διεργασίες.

Αρχής γενόμενης από τη ΔΙΕΚΑΤ, μετά μάλιστα την πραγματοποίηση ενός πακέτου 40.000 τεμαχίων στο μέγιστο του 1,89 ευρώ. Η μετοχή σταθεροποιήθηκε στη συνέχεια στα 1,82 ευρώ (5,9%).

Στη μετοχή της Byte, καθότι με συναλλαγές 38.000 τεμαχίων (στις 11:35) έπιανε τα 2,53 ευρώ (9,5%). Στη μετοχή της Profile, αν και οι συναλλαγές παρέμεναν μάλλον μέτριες στα 15.000 τεμάχια, με την τιμή όμως να φθάνει στα 3,10 ευρώ (3,4%). Στη μετοχή της Cyclon, καθότι στην περίπτωσή της οι συναλλαγές ήταν περισσότερες, με την τιμή προς το 1,9 ευρώ (1,1%).

Με συγκριτικά άξιο αναφοράς τζίρο διαμορφώνεται ανοδικά η φορά των μετοχών Κυριακίδης, Vivere, Μπουτάρης (κοινό) και ορισμένων ακόμα.

Για τη συνέχεια παραμένουμε επικεντρωμένοι στη μετοχή της Αγροτικής, συνεχίζουμε την παρακολούθηση του ΟΠΑΠ, βάζοντας πλέον σε ανάλογη διαδικασία και την CosmΟΤΕ (λόγω διαγραμματικής απεικόνισης).

Θα επιμείνουμε, δε, τέλος πως στην αγορά μας χρειάζονται επειγόντως, το ταχύτερο δυνατόν, κινήσεις ανανέωσης-αναδιάρθρωσης ικανές να άρουν την εμφανή επιφυλακτικότητα ορισμένων πανίσχυρων ξένων οίκων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v