Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aγοράστε κλάδους με ”αξία”

Σε μια εποχή που οι αρκετές χρηματιστηριακές αγορές έχουν επανέλθει στα υψηλά 5ετίας και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων σε αρκετούς κλάδους είτε έχουν πιάσει ταβάνι είτε βρίσκονται σε ψηλά επίπεδα, η καλύτερη στρατηγική ίσως δεν είναι η μείωση θέσεων γενικώς αλλά η εναλλαγή τους από κλάδο σε κλάδο.

Aγοράστε κλάδους με ”αξία”
Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και τα χαμηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια έχουν πείσει προς το παρόν τις αγορές ότι το καλό σενάριο των ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης και του χαμηλότερου πληθωρισμού είναι εφικτό, στηρίζοντας την ανοδική κίνηση των ανεπτυγμένων αγορών.

Ο φόβος για περαιτέρω αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων λόγω αναζωπύρωσης του πληθωρισμού ξεπεράσθηκε, έστω και αν οι αγορές γνώρισαν κάποιες αναταράξεις, ενώ ο φόβος για σοβαρή οικονομική επιβράδυνση που θα επηρέαζε αρνητικά τα επιχειρηματικά κέρδη δεν έχει ακόμη γίνει αισθητός.

Η ενθαρρυντική εικόνα των μακροοικονομικών δεν θα αρκούσε από μόνη της να σιγοντάρει την άνοδο των μετοχών, ιδίως των ευρωπαικών, αν δεν συνοδευόταν από μερικά ακόμη στοιχεία.

Οι επενδυτές διεθνώς παραμένουν ”κουμπωμένοι” όπως αποδεικνύουν οι διάφοροι μέθοδοι μέτρησης της επενδυτικής ψυχολογίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας μαζικής εξόδου από ενθουσιασμένους επενδυτές αν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά.

Επιπλέον, οι μετοχές εμφανίζονται να είναι φθηνότερες από τα μακροπρόθεσμα ομόλογα και οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει άνοδο του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 3,75% μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Η αύξηση των επιχειρηματικών κερδών είναι συχνά μεγαλύτερη της αναμενομένης ενώ παρατηρείται έξαρση των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη με ντίλ αξίας 900 δις ευρώ μέχρι στιγμής φέτος έναντι 600 δις ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι.

Όμως, η άνοδος των ευρωπαικών αγορών στο υψηλότερο σημείο των 5 τελευταίων ετών σε συνδιασμό με τα ιστορικά υψηλά περιθώρια κέρδους και αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων πολλών εταιρειών σε διαφόρους κλάδους δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.

Η μείωση θέσεων σε μετοχές θα συνιστούσε μια αμυντική κίνηση για όσους τα θεωρούν αξιόπιστα σήματα για την μελλοντική κίνηση των αγορών αφού πιστεύουν ότι τα περιθώρια κέρδους και η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων των επιχειρήσεων θα συγκλίνουν προς τον ιστορικό μέσο όρο. (reversion to the mean)

Ακόμη όμως κι άνθρωποι που πιστεύουν στη σύγκλιση προς τον μέσο όρο, όπως ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής Teun Draaisma της Morgan Stanley, θεωρούν ότι δεν ήλθε ακόμη η ώρα να πάρει κανείς θέση για την κατεύθυνση της ευρωπαικής αγοράς με δεδομένο το ευνοικό μακροοικονομικό περιβάλλον, τις αποτιμήσεις, την επενδυτική ψυχολογία κ.τ.λ.

Αντίθετα, η καλύτερη στρατηγική με ορίζοντα τους επόμενους 6 με 12 μήνες είναι να εναλλάσσει κανείς θέσεις από κλάδο σε κλάδο με κριτήριο την σύγκλιση του Ρ/Ε και την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων προς τον μέσο όρο.

Στις σημερινές συνθήκες, θα έπρεπε κανείς να αγοράζει ευρωπαικούς κλάδους με αρκετά χαμηλό Ρ/Ε, όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ασφάλεια, οι εταιρείες λογισμικού και τα μίντια.

Από την άλλη πλευρά, θα έπρεπε να πουλά κλάδους που διαπραγματεύονται με υψηλότερο του συνηθισμένου Ρ/Ε και αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων. Οι κλάδοι των δομικών υλικών, του Real Estate των ιατρικών μηχανημάτων και των μεταφορών είναι μερικούς απ’ αυτούς.

Αν εφαρμοζόταν, η στρατηγική θα έδινε σήμα για αγορά των φαρμακευτικών εταιρειών το 1994, την πώληση των μίντια το πρώτο τρίμηνο του 2000, την αγορά του κλάδου των δομικών υλικών το πρώτο εξάμηνο του 2000 και της ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2003 και την πώληση του κλάδου των κεφαλαιουχικών αγαθών το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Οσοι πιστοί προσέλθετε.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v