Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Η ενδεχόμενη συνεργασία Μέτκα-Alstom, οι προσφορές για την HSW, η πιθανή εξαγορά της Μεβγάλ, τα εμπόδια της ΔΕΗ στη Βουλγαρία, η πρόσληψη συμβούλων αποκρατικοποίησης για τον ΟΤΕ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Η ενδεχόμενη συνεργασία Μέτκα-Alstom, οι προσφορές για την HSW, η πιθανή εξαγορά της Μεβγάλ, τα εμπόδια της ΔΕΗ στη Βουλγαρία, η πρόσληψη συμβούλων αποκρατικοποίησης για τον ΟΤΕ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Ενέργεια: Η θυγατρική εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίου, Μέτκα, και η γαλλική εταιρεία Alstom διερευνούν από καιρό τρόπους επεκτάσεως της συνεργασίας τους, όπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του ομίλου. Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων, θα υπάρξει άμεση ενημέρωση στις Αρχές και στο Επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με το Νόμο, αναφέρει η εταιρία απαντώντας σε ερώτημα της Κεφαλαιαγοράς.

Μεβγάλ: Με μια αναπάντεχη κίνηση η διοίκηση της Μεβγάλ προτίθεται να αλλάξει το επίμαχο άρθρο 8 του καταστατικού της εταιρείας που αποτελεί εμπόδιο στη μεταβίβαση των μετοχών της. Το νέο καταστατικό που θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση στις 3 Νοεμβρίου, ανοίγει το δρόμο για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας, γεγονός που θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στον κλάδο. Υπάρχουν πολλές προτάσεις εξαγοράς, δηλώνει ο πρόεδρος της Μεβγάλ.

ΑΝΕΚ: Επίσημη προσφορά για την εξαγορά ποσοστού 33,31% που ελέγχουν οι Μινωικές Γραμμές στην Hellenic Sea Ways πρόκειται να καταθέσει η ΑΝΕΚ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας προς το χρηματιστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά της ΑΝΕΚ θα κινείται στα επίπεδα των 3,20-3,30 ευρώ ανά μετοχή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι νέα βελτιωμένη προσφορά έχει καταθέσει ή πρόκειται να καταθέσει και ο Απόστολος Βεντούρης.

Eurobank: Η Eurobank εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εξαγοράς τράπεζας στην Πολωνία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο στόχος έχει βρεθεί και εκτός απροόπτου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα υπάρξουν εξελίξεις.

ΔΕΗ: Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας υπέγραψε απόφαση η οποία καθορίζει νέες περιβαλλοντικές προδιαγραφές για τις τρεις μονάδες του λιγνιτικού συγκροτήματος Bobov Dol, που ουσιαστικά καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία τους. Η απόφαση του υπουργείου ”δημιουργεί κατάσταση μη πώλησης του σταθμού”, δήλωσε αρμόδιος παράγοντας της ΔΕΗ.

Εν τω μεταξύ, εγκρίθηκε η κατασκευή ακόμα δυο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, για την αντικατάσταση υφιστάμενων παλιάς τεχνολογίας. Η πρώτη, αφορά την κατασκευή της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη, ισχύος 400 MW. Ο διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός για τη μελέτη-κατασκευή της νέας μονάδας θα προκηρυχθεί το 2007, με προοπτική ολοκλήρωσης του έργου στις αρχές του 2011. Η δεύτερη θα είναι λιγνιτική μονάδα, επίσης 400 MW και θα κατασκευαστεί στη Δυτική Μακεδονία.

ΟΤΕ: Στην πρόσληψη τεσσάρων συμβούλων –δυο από την ελληνική τραπεζική αγορά και δυο από τις διεθνείς επενδυτικές τράπεζες- για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Όπως γράφει το Βήμα, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, όπου θα παρουσιαστεί ο κατάλογος των υποψηφίων. Κατά τις πληροφορίες, προβάδισμα έχουν οι EFG Eurobank, Alpha Bank, JP Morgan και Morgan Stanley.

TIM Hellas: Η Doithe Telecom και το επενδυτικό fund Novator, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρονται για την αγορά του ομίλου TIM Hellas, όπως αναφέρει το Κέρδος. Στις 9 Οκτωβρίου λήγει η ημερομηνία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους ομίλους.

Ολυμπιακή: Σε νέα παραπομπή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για το θέμα της Ο.Α. προχωρά μέσα στον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα κατηγορείται ότι, ενώ είχε πάρει συγκεκριμένη προθεσμία για να καταβάλει στην ΕΕ μέρος των προστίμων της Ο.Α, που αρχικά φθάνουν τα 540 εκατ. ευρώ, μέσα από εκποίηση της περιουσίας της δεν έχει κάνει καμιά τέτοια κίνηση, γράφει η Ημερησία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v