Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Σοφοκλέους δεν ανεβαίνει

To Xρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζεται αδύναμο και ανήμπορο να παρακολουθήσει την άνοδο των μεγάλων χρηματιστηριακών αγορών εδώ και μερικές εβδομάδες. Οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν ξαναρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, όμως τα πράγματα είναι μάλλον πιο απλά.

Γιατί η Σοφοκλέους δεν ανεβαίνει
Τα στοιχεία δεν λένε ψέματα. Η Σοφοκλέους δεν κατέγραψε μία από τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές το 3ο τρίμηνο αλλά ούτε και μία από τις χειρότερες. Η 9η υψηλότερη απόδοση ανάμεσα σε 23 αγορές διεθνώς θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί απλώς μέτρια.

Όμως, η 16η θέση με απόδοση 7% περίπου από την αρχή της χρονιάς θα πρέπει να θεωρηθεί άσχημη. Ιδίως αν αναλογισθεί κανείς ότι στις 8 Μαΐου, δηλαδή την περίοδο που ξεκινούσε το ξεπούλημα των αναδυόμενων αγορών από τα Hedge Funds, ο ελληνικός δείκτης MSCI βρισκόταν στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των ανεπτυγμένων αγορών με απόδοση 16,1% πίσω από την πρώτη Νορβηγία και τη δεύτερη τότε Φινλανδία.

Οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν μια εύκολη εξήγηση της σημερινής κόπωσης. Κάποιοι ”κακοί”, συνήθως ξένοι, παίζουν παιχνίδια για να πέσει η αγορά και να μας πάρουν τα καλά χαρτιά φθηνά.

Μια άλλη πιο πειστική εξήγηση θέλει τις δεικτοβαρείς μετοχές και επομένως τους χρηματιστηριακούς δείκτες αναφοράς που τις περιλαμβάνουν να είναι πιο ακριβά αποτιμημένοι σε σχέση με τους αντίστοιχους των άλλων ανεπτυγμένων χρηματιστηριακών αγορών.

Τα συγκριτικά στοιχεία για το Ρ/Ε, τον λόγο κεφαλαιοποίησης προς πωλήσεις και τον λόγο κεφαλαιοποίησης προς λογιστική αξία (P/BV) που παραθέτει η Morgan Stanley με βάση τις συγκλίνουσες αποτιμήσεις των αναλυτών δικαιώνουν αυτή την άποψη.

Όμως, η ιστορία των συγκριτικών αποτιμήσεων των δυόμισι και πλέον τελευταίων χρόνων διδάσκει ότι η Σοφοκλέους ήταν σχεδόν πάντοτε πιο ακριβή σε σχέση με τις άλλες αγορές.

Το χάσμα των αποτιμήσεων με τις ξένες θεωρείτο περίπου δεδομένο. Εκείνο που ”έπαιζε” ήταν το πόσο μεγάλο ήταν το χάσμα.

Όμως, η αγορά ανέβαινε γιατί οι αναλυτές των ξένων επενδυτικών οίκων έσπευδαν να αναπροσαρμόσουν τα κέρδη ανά μετοχή και τις τιμές-στόχους προς τα πάνω πολύ εύκολα, προεξοφλώντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, και οι πελάτες τους, τα ξένα funds, ακολουθούσαν.

Γιατί άλλωστε να μην το κάνουν, όταν γνώριζαν συναδέλφους τους από άλλα funds που είχαν βγάλει πολλά λεφτά, επενδύοντας στη Σοφοκλέους.

Όμως, το αναπτυξιακό στόρι ”πουλά” καλύτερα σε περιόδους υψηλής ρευστότητας και μεγάλης όρεξης για ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές.

Ωστόσο, το ξεπούλημα της περιόδου Μαΐου με μέσα Ιουνίου υπενθύμισε σ’ όλους τι μπορεί να πάθει κανείς αν βρεθεί να έχει δανεισθεί μερικές φορές τα λεφτά του για να τα βάλει στις πολλά υποσχόμενες από πλευράς ανάπτυξης αναδυόμενες και συνδεόμενες ανεπτυγμένες αγορές, όπως η Ελλάδα και η Αυστρία.

Η μειωμένη διάθεση των θεσμικών χαρτοφυλακίων παγκοσμίως για την ανάληψη επιπλέον ρίσκου μετά το σοκ της διόρθωσης, κάτι που επιβεβαιώνουν διαφορετικοί δείκτες μέτρησης ρίσκου, όπως της Citigroup και της Credit Suisse, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τα τεκταινόμενα στη Σοφοκλέους κατά την άποψή μας.

Η απουσία κάποιων σημαντικών επιχειρηματικών νέων που θα ”τάραζαν τα νερά” έχει επίσης συμβάλει στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης στο Χ.Α.

Θεωρητικά, το πέρασμα του χρόνου και η επιβεβαίωση ή υπέρβαση των εκτιμήσεων που υπήρχαν για τα επιχειρηματικά κέρδη θα έκλεινε την ψαλίδα των αποτιμήσεων, αυξάνοντας ταυτόχρονα το επίπεδο ανοχής (tolerance level) των ξένων θεσμικών.

Οι εντολές αγοράς που θα έβγαιναν θα βοηθούσαν το Χρηματιστήριο αλλά δεν θα του έδιναν την ίδια ώθηση μ’ εκείνη που θα είχε αν η διάθεση ανάληψης μεγαλύτερων κινδύνων επανερχόταν στα προ Μαΐου επίπεδα, όπως εκτιμούμε.

Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν έξτρα ρίσκο. Αν όμως η διάθεση των ξένων funds δεν βελτιωθεί, τα περιθώρια ανόδου της Σοφοκλέους δεν θα είναι πιθανόν μεγάλα ακόμη κι αν ο χρόνος δουλεύει υπέρ της.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v