Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρατεταμένη αδυναμία

Ορισμένοι ξένοι διαχειριστές ή, εν πάση περιπτώσει, κωδικοί από αγορές εκτός Ελλάδος φαίνεται πως κινούνται πιο δραστήρια από την πλευρά των πωλητών, ενώ σε ένα μικρό μέρος της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης περιορίζεται το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον. Συνεχίζει να κινείται ανοδικά η μετοχή του ΟΠΑΠ, με αυξημένες συναλλαγές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μετά τον ΟΠΑΠ ”στηρίξεις” στον ASE 20 επιχειρείται να δοθούν μέσω και των Alpha Bank, Ελληνικών Πετρελαίων και δευτερευόντως Βιοχάλκο και Intracom. Ο ASE 20 διαμορφωνόταν στην περιοχή των 2.120 - 2.125 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,7%, λίγο χαμηλότερα των 3.890 μονάδων.

Σταθερά ορισμένοι ξένοι διαχειριστές κάνουν εμφανέστερη την παρουσία τους, αυτή τη φορά όμως μέσω ρευστοποίησης των θέσεών τους, όπως ενδεικτικά αυτή καταγράφεται στην περίπτωση της Τιτάν, της Εθνικής, της CosmΟΤΕ και λιγότερο της Eurobank.

Ενδεχομένως αφορμή για να δοθούν εντολές πώλησης να είναι η διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια, που έρχεται όμως ύστερα από μια έντονα ανοδική φάση, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας χάθηκε για τη Σοφοκλέους.

Ορισμένοι μάλιστα αναλυτές επισημαίνουν πως η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ”καθοδικό κενό” (χθεσινό κλείσιμο στις 3.917,7 μονάδες και άνοιγμα σήμερα σημαντικά χαμηλότερα), προκειμένου να ανιχνεύσουν το έδαφος για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Κάποιοι αναφέρονται σε ”καθοδικό κενό”, προοίμιο μιας ευρύτερης διόρθωσης, ορισμένοι άλλοι όμως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για εκτόνωση της αγοράς χαμηλότερα, μετά την αδυναμία προσέγγισης των 4.000 μονάδων.

Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να προσεχθούν ορισμένες τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες, ειδικότερα προς το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, και βεβαίως της αυριανής.

Το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον συντηρείται σε ένα μικρότερο μέρος της αγοράς, όπου επίσης οι συναλλαγές διαμορφώνονται σε μέτριο επίπεδο.

Στην περίπτωση της FG Europe ο όμιλος Ρέστη διπλασιάζει το ποσοστό του, η μετοχή της Κλουκίνας-Λάππας διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα των 4 ευρώ, της Πλαστικά Θράκης λίγο υψηλότερα των 2 ευρώ, της Ηλεκτρονικής Αθηνών κυμαίνεται κοντά στο υψηλό ημέρας των 5,74 ευρώ, στην Profile πραγματοποιούνται συναλλαγές περίπου 40.000 τεμαχίων με την τιμή να διαμορφώνεται στα 3,20 ευρώ, ενώ μεμονωμένες… κινήσεις σημειώνονται και σε ορισμένους ακόμη τίτλους.

Με βάση τις συναλλαγές, πιο ουσιαστική φαίνεται η αντίδραση μετοχών όπως Μέτκα, Σιδενόρ, FORTHnet, Μηχανική και ορισμένων ακόμη από ένα σύνολο περίπου 70 μετοχών που κινούνται με θετικό πρόσημο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v