Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Χάθηκαν οι 3.900 μονάδες”. Stop...

Για μία ακόμα συνεδρίαση που εξελίχτηκε εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος, η υψηλή κεφαλαιοποίηση επέδειξε τη γνωστή αδύναμη εικόνα με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να χάσει και το ψυχολογικό όριο των 3900 μονάδων. Ακρως επιλεκτικές κινήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Υψηλές συναλλαγές σε ΟΠΑΠ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη που ενώ μέχρι πρότινος διεκδικούσε τις 4.000 μονάδες, τώρα βρίσκεται να χάνει και τις 3900 σε μία εικόνα τεχνικά επιβραδυνόμενη και εν μέσω ελαφρώς αρνητικού διεθνούς κλίματος.

Η παρατεταμένη αδυναμία της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα ξένα χαρτοφυλάκια να περιορίζονται σε κινήσεις αναδιάρθρωσης ή ρευστοποίησης κερδών και τους εγχώριους διαχειριστές να ”ποντάρουν” σε διόρθωση δεν αφήνει και πολλές ελπίδες έστω και για συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ίδια και χειρότερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση με τους κωδικούς λιανικής να απέχουν από την αγορά και τους περισσότερους τίτλους να διολισθαίνουν αργά αλλά σταθερά από τα πρόσφατα υψηλά καθώς αφενός οι επιχειρηματικές κινήσεις παρουσιάζουν μια σχετική στασιμότητα και αφετέρου οι φήμες που αφορούσαν εταιρίες χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων έχουν περιοριστεί σημαντικότατα.

Τεχνικά, το Α και το Ω της αγοράς παραμένει ο FTSE του οποίου η εικόνα θα επιβαρυνθεί σημαντικά σε περίπτωση που υποχωρήσει χαμηλότερα από τις 2109 μονάδες, κάτι που αναμένεται να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 2060-50 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο η Βιοχάλκο.

Πάλεψε κατά μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης με θετικό πρόσημο ο ΟΠΑΠ, απλά θετική μεταβολή για Πειραιώς, Γερμανό, Hyatt, Intracom και αμετάβλητος ο τίτλος της ΔΕΗ.

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες που προσέγγισαν τις 3 ποσοστιαίες μονάδες για τη Motor Oil, αξιοσημείωτες απώλειες για Follie- Folli, Τιτάνα, ΟΤΕ, Cosmote, ΚΑΕ, Εμπορική, Εθνική, Αγροτική και αρνητικό πρόσημο για Alpha Bank, Eurobank, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχώρησε μέχρι τις 3887,09 μονάδες για να κλείσει στις 3893,05 με απώλειες 0,63% ενώ ο τζίρος προσέγγισε τα 280 εκατ. Από τα οποία τα 62,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές κυρίως σε ΟΠΑΠ, Lamda Development και ΑΝΕΚ (πώληση Ιδίων μετοχών).

Ποιούμενων των αναλογιών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εν μέρει ικανοποιητική η τελική εικόνα αφού η αναλογία ανοδικών –πτωτικών βρέθηκε σχεδόν στο καλύτερο σημείο της με 93 ανοδικούς τίτλους έναντι 142 πτωτικών ενώ 12 μετοχές κατέγραψαν κέρδη από 5-19,90%.

Όσον αφορά τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Ναυτεμπορική, Byte, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΒΕ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Profile, ΚΛΜ και Πλαστικά Θράκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v