Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξύπνησε η... ΔΕΗ

Με αιχμή την Εθνική και καλοδεχούμενη την υπεραντίδραση της ΔΕΗ, μετά τη σημαντική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, επιτυγχάνεται μέχρι στιγμής ο πρώτος στόχος που ήταν η ανάσχεση της πτωτικής τάσης. Η υπέρβαση των 3.900 μονάδων πραγματοποιήθηκε με μάλλον ικανοποιητικό τζίρο και έμφαση των αγοραστών σε τίτλους του ASE 20. Κερδισμένη, με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, η μετοχή της ΜΕΤΚΑ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ο πρώτος βραχυπρόθεσμος στόχος επιτεύχθηκε. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά από τις 3.900 μονάδες (ανοδικό κενό, μετά το χθεσινό πτωτικό), έφθασε μέχρι τις 3.917,4 μονάδες και περίπου στις 11:05 διαμορφωνόταν κατά 0,5% υψηλότερα στις 3.913 μονάδες.

Η αντίδραση προήλθε με την Εθνική να κερδίζει 1%, αντιδρώντας μέχρι τα υψηλά των 33,70 ευρώ, τον ΟΤΕ που κινήθηκε μέχρι τα 19,26 ευρώ, αλλά και με την υπεραντίδραση της ΔΕΗ, που κερδίζοντας μέχρι και 1,7% προσέγγισε τα 19,58 ευρώ.

Εύλογη υπεραντίδραση της μετοχής της ΔΕΗ, καθώς υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς, κάτι που έχει αντίκτυπο, από την άλλη πλευρά, για παράδειγμα στη μετοχή της Motor Oil, που διαμορφώνεται στα 18,96 ευρώ (-0,84%).

Το ενδιαφέρον και πιθανότατα χρήσιμο στοιχείο για τη συνέχεια αφορά στη σύνθεση των ικανοποιητικών συναλλαγών (περίπου 21 εκατ. ευρώ), καθώς πραγματοποιούνταν με τζίρο 4,2 εκατ. ευρώ στη μετοχή της ΔΕΗ, 2,2 εκατ. ευρώ στην Εθνική, 2,1 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ, 1,4 εκατ. ευρώ στη Eurobank και ακολουθούσαν Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Alpha Bank, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια. Όλες, πλην της ΜΕΤΚΑ, μετοχές του ASE 20.

Με το κλίμα να διαμορφώνεται μάλλον θετικό, ήταν άμεση η αντίδραση ενός μέρους της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Μιας κατηγορίας μετοχών που ούτως ή άλλως κινούνταν κόντρα στην πτωτική τάση του ASE 20 τις τελευταίες ημέρες.

Η σχέση ανοδικών/καθοδικών διαμορφώθηκε στο περίπου 4 προς 1, ενώ στις 11:10 για περισσότερες από 20 μετοχές το ποσοστό μεταβολής ήταν μεγαλύτερο του 2%.

Με βάση τις συναλλαγές των πρώτων 40 λεπτών, θα ξεχωρίζαμε την ΕΛΒΕ(στα 2,02 ευρώ), τη Χαλκόρ (στα 3,64 ευρώ), αναμφίβολα τη ΜΕΤΚΑ (στα 8,56 ευρώ) αλλά και τις Eurodrip (1,34 ευρώ), Κούμπας (στα 1,76 ευρώ) και Μηχανική, Profile, Χατζηιωάννου, ΝΕΛ, Cyclon, ΔΙΕΚΑΤ και ορισμένους ακόμη τίτλους.

Για τη συνέχεια θα ήταν καλοδεχούμενη η συντήρηση της τάσης υψηλότερα των 3.900 μονάδων, με Εθνική, ΔΕΗ και δευτερευόντως ΟΤΕ, Eurobank να κρατούν τις θέσεις τους, τον τζίρο να πραγματοποιείται στον ικανοποιητικό ρυθμό της αρχής και να συνεχίζεται η ”μόχλευση” σε ένα μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v