Ο Τύπος της Πέμπτης

Το ενδιαφέρον Sawiris για τον ΟΤΕ, οι συζητήσεις για πιθανή συνεργασία των ΚΑΕ με την Setur, τα προβλήματα των εργοληπτικών εταιρειών, οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Το ενδιαφέρον Sawiris για τον ΟΤΕ, οι συζητήσεις για πιθανή συνεργασία των ΚΑΕ με την Setur, τα προβλήματα των εργοληπτικών εταιρειών, οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

ΟΤΕ: Το ενδιαφέρον της εταιρείας Weather Investments, που ανήκει στον όμιλο Orascom του Αιγυπτίου επιχειρηματία Naguib Sawiris, για την εξαγορά του ΟΤΕ, εξέφρασε υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των funds Apax και Novator κατέστησαν σαφές ότι διαθέτουν την τεχνογνωσία να αναλάβουν ένα πρώην κρατικό μονοπώλιο, όπως ο ΟΤΕ. Παράλληλα, ανοικτό έχουν αφήσει το ενδεχόμενο για μια πιθανή επένδυση στον ΟΤΕ η Deutsche Telecom και η ρωσική Sistema.

ΚΑΕ: Συζητήσεις για τη δυνατότητα σύμπραξης στο χώρο των duty free και του τουρισμού πραγματοποιούνται μεταξύ της τουρκικής Setur και των ΚΑΕ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Bloomberg ο γενικός διευθυντής της Setur, Ustun Ozbey. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο εταιρείες είναι πολύ κοντά στην συμφωνία για την από κοινού διεκδίκηση διαγωνισμού για αφορολόγητα που θα γίνει στην Αίγυπτο. Επίσης, διερευνούν την από κοινού δραστηριοποίηση στον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα και ειδικότερα στην εκμετάλλευση μαρίνων.

Ελληνικά Πετρέλαια: Θέμα ημερών είναι η έναρξη της διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση της σερβικής πετρελαϊκής βιομηχανίας NIS, για την οποία ενδιαφέρονται μεγάλοι όμιλοι του κλάδου, περιλαμβανομένων και των Ελληνικών Πετρελαίων. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Ορυχείων της Σερβίας, ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη του στρατηγικού εταίρου στη NIS θα ανακοινωθεί σε 10 ημέρες.

Θεμελιοδομή: Με απώλεια του εργοληπτικού πτυχίου της απειλείται η Θεμελιοδομή, καθώς η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ εισηγείται τη διαγραφή της από το Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με την Ημερησία. Η εταιρεία, που αποτελεί τη μοναδική εργοληπτική εκτός Αθηνών με πτυχίο 7ης τάξης, έχει περιέλθει σε αυτή τη δυσχερή θέση εξαιτίας της αδυναμίας της να επικαιροποιήσει την ενημερότητα του πτυχίου της, διαδικασία που υλοποιείται κάθε έξι μήνες.

Ολυμπιακή: Σε υποθήκη βρίσκονται τέσσερα αεροσκάφη Boeing 737-400 των Ολυμπιακών Αερογραμμών λόγω χρεών ύψους 15 εκατ. ευρώ προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών – ο οποίος είναι έτοιμος για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο- ενώ την ερχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται ημερήσιο πρόστιμο για τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας στην επιστροφή παράνομων επιδοτήσεων που χορηγήθηκαν στην εταιρεία, αναφέρει το Βήμα.

ΣΕΒ: Επίθεση κατά του κράτους και του ανασταλτικού ρόλου που έχει στην ανάπτυξη της υγιούς ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ σχολίασε ότι σε αυτό το κλίμα συμβάλει και η δημοσιογραφική παρουσίαση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ο κ. Δασκαλόπουλος, αξιοποιώντας την παρουσία στην Αθήνα της Επιτρόπου ανταγωνισμού, μίλησε για την ύπαρξη ενός ιδιότυπου ”καρτέλ του κράτους” και τόνισε ότι ”δεν υπάρχει υγιής επιχειρηματικότητα με κρατικά ή ιδιωτικά καρτέλ”.

ΕΤΑ: Πέντε διαγωνισμοί για την αξιοποίηση της τουριστικής περιουσίας αναμένεται να προκηρυχθούν από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης το επόμενο διάστημα, που αφορούν έκταση του γκολφ Αφάντου Ρόδου, έκταση της Αναβύσσου, τις μαρίνες του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και Αλίμου και το καζίνο Κέρκυρας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης.

Οικονομία: Δημόσια οικονομία, αναθεώρηση του ΑΕΠ, ”άσπρη τρύπα”, ασφαλιστικό και αγορά εργασίας θα εξετάσουν οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την ερχόμενη Δευτέρα.

Γαλακτοβιομηχανία: Επεκτείνει τη δραστηριότητά της και σε νέες αγορές του εξωτερικού η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, η οποία εκτιμά πως φέτος οι εξαγωγές της θα καλύψουν πλέον του 20% του συνολικού κύκλου εργασιών της, γράφει η Καθημερινή. Η εταιρεία άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει εξαγωγές και σε άλλες αραβικές χώρες πλην του Ντουμπάι, όπου είναι ήδη παρούσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v