Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή κλίματος από τα ”βαριά”

Διαφοροποιημένη προς το καλύτερο η σημερινή εικόνα με ΔΕΗ και Τράπεζες να διαμορφώνουν θετικό κλίμα και διαθέσεις, ενώ σχετική κινητικότητα παρατηρήθηκε και σε μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων. Παραμένουν ζητούμενο οι 2173 μονάδες για τον FTSE. Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψαν οι τίτλοι των Marfin Group και Εγνατίας.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση με σαφώς διαφοροποιημένη εικόνα προς το καλύτερο η σημερινή καθώς αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι δημιούργησαν θετικό κλίμα και διαθέσεις και αρκετές μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης προσπάθησαν να άρουν σχετικά την επιφυλακτικότητα και να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Για να συμβούν αυτά χρειάστηκε η επανεμφάνιση αγοραστών για τον τίτλο της ΔΕΗ (η σημαντική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου δημιουργεί προσδοκίες για σχετικά καλύτερη εικόνα), σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον μετά το μέσον της συνεδρίασης για το τίτλο της τράπεζας Πειραιώς που έτσι κι αλλιώς κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο ενώ θετικά συνεισέφεραν Εθνική, Εμπορική αλλά και αρκετοί ακόμα τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης κάτι που είχα σαν αποτέλεσμα ο εν λόγω δείκτης να καταγράψει ημερήσια κέρδη σχετικά μεγαλύτερα του Γενικού.

Τεχνικά θεωρείται θετικό το κλείσιμο του FTSE υψηλότερα των 2150 μονάδων και θα ήταν ακόμα θετικότερο αν είχε επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 2155 μονάδων όμως είναι περίπου βέβαιο ότι οι 2173 μονάδες παραμένουν σημείο αναφοράς για όσους τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να επανεξετάσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα υψηλότερα των 3900 μονάδων για να κλείσει σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας και συγκεκριμένα στις 3937,37 μονάδες με κέρδη 1,14% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 992 εκατ. Από τα οποία τα 37,4 αφορούσαν πακέτα. Από τις μετοχές του FTSE ασφαλώς θετικότερος ανταγωνιστής ο τίτλος της ΔΕΗ (+4,48%) και με κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων Βιοχάλκο, Πειραιώς και Τιτάνας, αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Αγροτική, Εμπορική, Εθνική, Intracom, Cosmote και θετική μεταβολή για Eurobank, Γερμανό, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Folli Follie και αμετάβλητος ο τίτλος των ΚΑΕ.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για την Coca Cola και αρνητικό πρόσημο για Hyatt, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil.

Διαφοροποιημένη προς το καλύτερο η τελική εικόνα με 175 ανοδικές μετοχές έναντι 76 πτωτικών ενώ 13 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6-14%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές στην πρώτη θέση των διακριθέντων Marfin Group και Εγνατία Τράπεζα όχι μόνο λόγω των σημαντικών ημερήσιων κερδών αλλά και λόγω καταγραφής νέου ιστορικού υψηλού μετά την έκθεση της UBS για τον Όμιλο Λαϊκή-Marfin- Εγνατία.

Συνέχισε ανοδικά η Ναυτεμπορική και η ΕΛΒΕ, αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη για Centric, Δούρο, Κλωστήρια Ναυπάκτου, Πλαστικά Θράκης, σημαντική κινητικότητα στην Καθημερινή ενώ με διαθέσεις ”αφύπνισης” ο τίτλος της εταιρίας Κανάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v