Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες πωλήσεις, περιορισμένες... αγορές

Προς τα χαμηλά της ημέρας, πέριξ των 4.008 μονάδων, βρίσκεται πλέον σε διαπραγμάτευση η αγορά. Με βάση τις συναλλαγές των προηγούμενων συνεδριάσεων, η προσφορά που ”βγαίνει” για παράδειγμα μέχρι και 1,6% χαμηλότερα στη μετοχή της ΔΕΗ, θεωρείται σημαντικά περιορισμένη. Ανάλογες ενδείξεις εντοπίζονται και σε μετοχές-σηματωρούς του ευρύτερου μεσαίου χώρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε προσπάθεια ”αφομοίωσης” των επιπέδων που ”κατακτήθηκαν” τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις παραπέμπει μέχρι στιγμής η εικόνα της αγοράς.

Συγκεκριμένα, στη μετοχή της ΔΕΗ, που τη Δευτέρα βρισκόταν στα 19,20 ευρώ και χθες έφθανε στα 20,46 ευρώ, με συναλλαγές 3,3 εκατ. τεμαχίων, η μέχρι στιγμής ”διόρθωση” (-1,6%) προς τα 20,12 ευρώ σημειώνεται με συναλλαγές λιγότερες των 60.000 τεμαχίων.

Στη μετοχή της Εθνικής (-0,7% στα 34 ευρώ) παρότι εμφάνιζε χθες συγκριτικά πιο αδύναμη συμπεριφορά, οι μέχρι στιγμής συναλλαγές μόλις ξεπερνούν τις 300.000 τεμάχια.

Είναι ενδεικτικό πως το σύνολο του τζίρου στις μετοχές του FTASE 20 δεν ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 50% λιγότερο από την αντίστοιχη χθεσινή περίοδο.

Στο ταμπλό επανήλθε, μόλις δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, η μετοχή της Μέτκα, συμπληρώνοντας την τετράδα των μετοχών του ομίλου Μυτιληναίος που κινούνται ανοδικά.

Προς τα 9,2 ευρώ η Μέτκα, στα 21 ευρώ ο Μυτιληναίος, προς τα 16,6 ευρώ η Αλουμίνιον της Ελλάδος, ενώ υπεραποδίδει η Δέλτα Project.

Στην εκτίμηση πως μέχρι στιγμής η συνεδρίαση δίνει την εικόνα μιας επιχειρούμενης ”αφομοίωσης κεκτημένων” θα πρέπει να προστεθεί η περίπτωση των Σιδενόρ, Ελληνικά Καλώδια, Σωληνουργεία Κορίνθου και ορισμένων ακόμη τίτλων-σηματωρών αυτής της κατηγορίας.

Κάτι ανάλογο, σε μικρότερο βέβαια βαθμό, σημειώνεται μέχρι στιγμής στη μετοχή της Άλμα-Ατέρμων, ΑΕΓΕΚ, Παντεχνική, Byte και ορισμένων ακόμη.

Ωστόσο, η τάση παραμένει ισχυρή (ή ισχυροποιείται περαιτέρω) στην περίπτωση επιμέρους εταιριών που δραστηριοποιούνται σε κλάδους σε εμφανή αναδιάταξη δυνάμεων – ”μόχλευση”.

Από αυτή την άποψη θα πρέπει να αναφερθούν οι Ridenco (στα 1,26 ευρώ πλέον), Υγεία (στα 4,58 ευρώ), Forthnet (στα 8,46 ευρώ), Σελόντα (στα 2,63 ευρώ).

Περίπου στις 13:15 ο Γενικός Δείκτης παρέμενε σε διακύμανση υψηλότερα των 4.002 μονάδων (δηλαδή του μέχρι στιγμής χαμηλού ημέρας), σε σημαντική όμως απόκλιση από τις 4.033,7 μονάδες (υψηλό ημέρας).

Για τη συνέχεια ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχέση προσφοράς-ζήτησης σε μετοχές του FTASE 20, ειδικότερα στην περίπτωση της ΔΕΗ και της Εθνικής, αλλά και η συντήρηση δυνάμεων στον ευρύτερα μεσαίο χώρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v