Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή στο μέλλον!

Η σημερινή συνεδρίαση επεφύλασσε θετικές εκπλήξεις καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε όχι μόνο υψηλότερα των 3973 μονάδων αλλά και ψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 4000 μονάδων. Τεχνικά η σημερινή συνεδρίαση άφησε ”χάσματα” που απομένει να αποδειχτεί αν είναι εκκίνησης ή εκτόνωσης, σημαντικά κέρδη για Βιοχάλκο και θυγατρικές και νέο ιστορικό υψηλό για Marfin Group και Βωβό.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Η σημερινή συνεδρίαση γύρισε τη Σοφοκλέους περίπου 5 μήνες πίσω, καθώς στις 17/5/2006 ήταν η τελευταία φορά που ο Γενικός Δείκτης είδε κλείσιμο υψηλότερα των 4000 μονάδων.

Για να συμβεί αυτό ”επιστρατεύτηκαν” όλοι οι τίτλοι του FTSE που έκλεισαν με θετικό πρόσημο πλην της μετοχής του Γερμανού που τελείωσε τη συνεδρίαση αμετάβλητη.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παρακολουθούν τα δρώμενα στη Σοφοκλέους εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία που αναμένεται να αυξηθεί αν συνεχίσει θετικά το διεθνές κλίμα και βέβαια ο Γενικός Δείκτης επιβεβαιώσει σαν στήριξη το ψυχολογικό όριο των 4000 μονάδων.

Μάλιστα αν συμβεί αυτό το τελευταίο θεωρείται περίπου βέβαιο πως θα αυξηθεί η κινητικότητα σε μεσαία και κυρίως μικρότερη κεφαλαιοποίηση με την τελευταία να παραμένει απόλυτα επιφυλακτική κατά τη σημερινή συνεδρίαση αφού σε άλλες τέτοιες περιπτώσεις θα υπήρχε σημαντικός αριθμός τίτλων που θα πλησίαζε τις ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις.

Τεχνικά η εικόνα δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα καθώς κρίνεται θετικό το κλείσιμο του δείκτη πάνω από τις 3973 και 4000 μονάδες όμως και οι τρεις δείκτες (γενικός, FTSE, FTSEM), δημιούργησαν τεχνικά χάσματα τα οποία στις ακριβώς επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται να φανεί εάν πρόκειται για gap εκκίνησης ή gap εκτόνωσης.

Σε κάθε περίπτωση, εάν ο Γενικός Δείκτης κρατηθεί πάνω από τις 4000 ή έστω πάνω από τις 3991 μονάδες το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο δίνει κίνηση τουλάχιστον μέχρι τις 4260 μονάδες.

Από τους τίτλους του FTSE εντυπωσιακός πρωταγωνιστές με κέρδη μεγαλύτερα των 5 ποσοστιαίων μονάδων ο τίτλος της Βιοχάλκο κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Coca Cola, Ελληνικά πετρέλαια, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Αγροτική, Eμπορική, Eθνική, Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ, Intracom, cosmote και Folli Follie.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφτασε μέχρι τις 4017,11 μονάδες και έκλεισε στις 4012,62 με κέρδη 1,91% ενώ ο τζίρος έφτασε τα 384 εκατ. Από τα οποία τα 54,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική τουλάχιστον ως προς την αναλογία η τελική εικόνα με 199 ανοδικές μετοχές έναντι 60 πτωτικών. Παρα ταύτα, μόλις 12 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, σε πρωταγωνιστικούς ρόλους αρνητικούς ή θετικούς οι τίτλοι που αναβαθμίστηκαν ή υποβαθμίστηκαν σε κατηγορία ενώ πλην αυτών ξεχώρισαν οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο και από εκεί και πέρα οι Δέλτα Project, Ridenco, Ναυτεμπορική, Τεγόπουλος, Γενική Τράπεζα, νέο ιστορικό υψηλό για Marfin Group και Βωβό ενώ η Νεοχημική κάλυψε τις χτεσινές απώλειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v