Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένει στα υψηλά ημέρας η αγορά

Πάνω από τη βραχυπρόθεσμη αντίσταση, με ικανοποιητικές συναλλαγές και υπεραπόδοση βασικών μετοχών του FTSE 20 συνεχίζεται η συνεδρίαση. Υπεραπόδοση για τη Βιοχάλκο και τις θυγατρικές της, τη Marfin, την Εγνατία, ενώ η αναλογία ανοδικών/καθοδικών διαμορφωνόταν στις 14:00 στο περίπου 4 προς 1.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας και πάνω από τη βραχυπρόθεσμη περιοχή αντίστασης διαμορφώνεται η αγορά.

Με τον Γενικό Δείκτη να κινείται τα τελευταία 30-40 λεπτά στο εύρος των 3.992 - 3.998 μονάδων, ”φλερτάροντας” και με την υπέρβαση των 4.000 μονάδων. Ενδεχόμενο που θα επιμείνουμε ότι περισσότερο ψυχολογική παρά ουσιαστική σημασία έχει σε αυτή τη φάση.

Δίνουμε, κατά την εκτίμησή μας, μεγαλύτερη σημασία στο σύνολο των συναλλαγών (κοντά στα 200 εκατ. ευρώ) και το επίπεδο όπου διαμορφώνεται πλέον ο Γενικός Δείκτης, κατά μέσο όρο πέριξ των 3.995 μονάδων.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται βέβαια τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που ”υποχρέωσαν” και το ελληνικό να ακολουθήσει. Άλλωστε ο μεγάλος ξένος επενδυτικός οίκος που φέρεται να ρευστοποιούσε και να διέθετε θέσεις ”πώλησης” στα Παράγωγα φαίνεται να έχει ολοκληρώσει την κίνησή του.

Από τον FTSE 20, τη μεγαλύτερη απόδοση εμφανίζουν οι μετοχές των ΟΠΑΠ (27,44 ευρώ), Ελληνικά Πετρέλαια (9,64 ευρώ), Βιοχάλκο (8,62 ευρώ), αλλά και Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική και ΔΕΗ.

Από τον Mid 40, μόλις για πέντε μετοχές η τιμή διαμορφώνεται αρνητική, ενώ από πλευράς απόδοσης ξεχωρίζουν οι Σιδενόρ (πλέον υψηλότερα των 7 ευρώ), Ελβάλ (στα 3,26 ευρώ), Marfin (στα 34,28 ευρώ), ενώ ακολουθούν Φουρλής, Ελληνική Τεχνοδομική, Intralot, Μυτιληναίος, J&P Αβαξ, Εγνατία Τράπεζα, ΔΟΛ και ορισμένων ακόμα.

Η σχέση ανοδικών/καθοδικών διαμορφώνεται στο περίπου 4 προς 1, με περισσότερες από 50 μετοχές να αντιδρούν με απόδοση μεγαλύτερη του 2%.

Πέραν των Σιδενόρ, Χαλκόρ, Ελβάλ και Marfin, ο Νηρέας ευνοείται από την ένταξή του στην κατηγορία μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η Νεοχημική διαμορφώνεται στα 12,3 ευρώ, ο Τεγόπουλος στα 1,64 ευρώ (παρέμεινε στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση), ενώ FORTHnet, Δέλτα Project, ΑΕΓΕΚ, Αττικάτ, βεβαίως οι Μινωικές Γραμμές (με υψηλή τιμή σήμερα στα 4,26 ευρώ), Ιασώ, Υγεία, Profile, Καρδασιλάρης και αρκετές ακόμη ευνοούνται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v