Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρασίνησε το ταμπλό- μια ανάσα από τις 4.000

Οι χθεσινοί αγοραστές έδειξαν από νωρίς ις διαθέσεις τους. Συνεχίζοντας με αγορές σε 19 μετοχές του 20άρη, έφεραν την αγορά σε απόσταση... αναπνοής από το 4χίλιαρο. Ανάλογη κατάσταση διαμορφώνεται και στον 40άρη, όπου μόλις δυο μετοχές διαμορφώνονταν με αρνητικό πρόσημο. Για περίπου 160 μετοχές η τιμή διαμορφώνεται, μέχρι στιγμής, στο πράσινο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Άπαντες οι καλοί προσήλθαν στο προσκλητήριο. Από τη ΔΕΗ, που χθες πρώτη ”έσυρε τον χορό”, την Εθνική που ακολούθησε, τον ΟΤΕ που επανακάμπτει, τον ΟΠΑΠ που έχει τρίτη κατά σειρά θετική συνεδρίαση, την Πειραιώς που διαθέτει το επιθετικότερο ανοδικό διάγραμμα από τις πέντε ισχυρές τραπεζικές μετοχές και των λοιπών ”παιδιών” του 20άρη.

Παραφωνία είναι μέχρι στιγμής ο Γερμανός.

Οι εντολές αγοράς που δόθηκαν από την αρχή της συνεδρίασης έφεραν πολύ γρήγορα τον FTASE 20 προς την περιοχή των 2.180 μονάδων και τον Γενικό Δείκτη προς τις 3.990 μονάδες. Όλα αυτά μέσα στα πρώτα 30 λεπτά και με σύνολο συναλλαγών για τις μετοχές του FTASE 20 περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη διάθεση υπήρξε και από τον Mid 40, με απόντες μόνο δυο, την Notos και τον Ρόκα και τους υπόλοιπους να ανταποκρίνονται άμεσα.

Άμεσα ανταποκρίθηκαν οι αγοραστές στην Αττικα Συμμετοχών, καθώς είναι εμφανές πλέον πως ο ισχυρός άνδρας στο χώρο της ακτοπλοΐας κρατούσε και κρατά στα χέρια του το ”κλειδί” των εξελίξεων στον κλάδο.

Στα 4,12 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της Αττικα Συμμετοχών, ενώ θετικά αντιδρούν Φουρλής (”τρέχουν” τα ΙΚΕΑ), J&P Αβαξ (εξασφάλισε το ”χρυσό συμβόλαιο” της Philip Morris για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων του Παπαστράτου στον Ασπρόπυργο, προϋπολογισμού 37,8 εκατ. ευρώ), Μέτκα (με γαλλική προφορά πλέον), Marfin FG (ο νέος ισχυρός παίκτης στον τραπεζικό χώρο), Σιδενόρ (η μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή εμφανώς υποτιμημένη έναντι της θυγατρικής της Σωληνουργεία Κορίνθου), η Εγνατία Τράπεζα (στα 7,04 ευρώ πλέον), το Αλουμίνιο της Ελλάδος και...

Περίπου στις 11:15 η αγορά προσέγγιζε και τις 4.000 μονάδες (3.994 μονάδες για την ακρίβεια), με την αναλογία ανοδικών/καθοδικών να παραπέμπει σε... καθυστερημένη προσέλευση της Σοφοκλέους στο πάρτι των ξένων αγορών.

Από το ευρύτερο μέρος της αγοράς θα επιμείνουμε πως μεγάλοι κερδισμένοι από τη διεκδίκηση του 33,3% της HSW είναι οι Μινωικές Γραμμές. Σε αυτή την κατηγορία δεν μπορεί παρά να σταθούμε για ακόμα μια φορά στη μετοχή της Cyclon (στα 1,91 ευρώ πλέον), στην Ελτον (στα 1,46 ευρώ), στη Δέλτα Project (όπου ενίσχυσε τη θέση του ο Μυτιληναίος), στην Inform Λύκος (έχει υπογεγραμμένα καλά συμβόλαια η βελγική εταιρεία, το 30% της οποίας εξαγόρασε η Inform), ενώ Κυριακίδης, Τέρνα, Ιασώ, Byte, Υγεία και άλλες 42 μετοχές με απόδοση μεγαλύτερη του 2% διαμορφώνουν ένα... πράσινο ταμπλό.

Και ας μην έχει βρει ακόμα προπονητή ο βάζελος.

Για τη συνέχεια θα επιμείνουμε στην αρχική προσέγγισή μας για καθαρό τζίρο τουλάχιστον ισοδύναμο του χθεσινού, με επικέντρωση των επενδυτών σε συγκεκριμένες μετοχές του FTASE 20. Ακόμη καλύτερα εάν αυτές αφορούν στην Alpha Bank, στην Eurobank, στην Εθνική, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v