Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιος φοβάται τα ελληνικά hedge funds

Tην ώρα που τα hedge funds αλωνίζουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την ώρα που η ζήτηση για hedge funds διεθνώς αυξάνεται, εμείς κάνουμε τα στραβά μάτια. Εμφανής η απουσία του κατάλληλου νομικού πλαισίου για να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν hedge funds ”made in Greece”.

Ποιος φοβάται τα ελληνικά hedge funds
Η παραδοσιακή βιομηχανία των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου διέρχεται ως γνωστόν περίοδο κρίσης.

Μόνο τον Σεπτέμβριο, οι καθαρές εκροές στην ελληνική αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α/Κ) έφθασαν τα 350,9 εκατ., ανεβάζοντας το σύνολο στα 4,8 δισ. ευρώ περίπου από την αρχή της χρονιάς.

Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός και το ενεργητικό των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου συρρικνώνεται, πέφτοντας στις 10 από 30 και πλέον πριν από λίγα χρόνια.

Αναμφίβολα, δεν υπάρχει παραδοσιακή βιομηχανία θεσμικών επενδύσεων στην ευρωζώνη που να διέρχεται τέτοια κρίση. Είμαστε οι μοναδικοί.

Προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχουν γίνει κατά καιρούς δεν φαίνεται να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους κυβερνητικούς αρμοδίους και προσπερνώνται αδιάφορα από τους υπολοίπους.

Την ίδια ώρα παρατηρείται το φαινόμενο ο ρυθμός ανάπτυξης των αποκαλούμενων εναλλακτικών επενδύσεων και πιο συγκεκριμένα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων που επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση της απόλυτης απόδοσης των υπό διαχείριση κεφαλαίων, δηλαδή των hedge funds, να είναι ταχύτερος σε σχέση με την παραδοσιακή βιομηχανία των θεσμικών επενδύσεων διεθνώς.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια των hedge funds ξεπερνούν το ποσό του 1,0 τρισ. ευρώ πλέον και ο αριθμός τους τις 9.000.

Η αναζήτηση της υψηλότερης απόλυτης απόδοσης σε μια περίοδο χαμηλών επιτοκίων από μια ολοένα και μεγαλύτερη μάζα επενδυτών αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους ανάπτυξης της συγκεκριμένης βιομηχανίας παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Το κλείσιμο ορισμένων εξ αυτών των hedge funds και τα μεγάλα ποσά που χάθηκαν από άλλα, π.χ. Amaranth, δεν έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου σ’ αυτά, όπως αποδεικνύεται από τα διαρκώς αυξανόμενα υπό διαχείριση κεφάλαιά τους.

Κι όμως, αυτή την ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία στην Ελλάδα την παρακολουθούμε με τα κιάλια, αφού δεν υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν hedge funds ”made in Greece”.

Η απάντηση στην εύλογη ερώτηση γιατί συμβαίνει αυτό είναι εύκολη.

Μόνο τον θόρυβο που ξεσήκωσε τις προηγούμενες μέρες η τοποθέτηση 760 εκατ. ευρώ περίπου σε hedge funds και structured products από την πλεονάζουσα ρευστότητα της Αγροτικής να φέρει κανείς στο νου του θα καταλάβει.



Η άγνοια από τη μια πλευρά, αλλά κυρίως ο φόβος του πολιτικού κόστους από την άλλη ευθύνονται για την ανυπαρξία πλαισίου.

Κάποιος ίσως προσθέσει ότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα επενδυτές, ιδιώτες και θεσμικοί, με το προφίλ που απαιτούν οι τοποθετήσεις σε hedge funds. Αυτό όμως είναι κάτι που θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη.



Οι κυριότεροι λόγοι για την ανυπαρξία είναι οι δύο προηγούμενοι. Η κυβέρνηση, και όχι μόνο, φοβάται ότι αν δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο και ιδρυθούν hedge funds κινδυνεύει να εισπράξει το πολιτικό κόστος σε περίπτωση που κάποιο hedge fund ”σκάσει”. Η απραξία λοιπόν είναι προτιμότερη.

Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες διακινούν hedge funds και funds of hedge funds στους πελάτες τους, κυρίως του private banking. Ορισμένες μάλιστα δεν διστάζουν να φτιάξουν hedge funds στο εξωτερικό και να τα πουλήσουν εν συνεχεία στην Ελλάδα.

Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς γιατί δεν θα πρέπει να μπορούν να ιδρυθούν hedge funds στη χώρα μας αλλά να μπορούν να πουλιούνται στους Έλληνες καταθέτες και επενδυτές αντίστοιχα hedge funds που έχουν έδρα την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο κ.λπ.



Επομένως, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να φτιάξουν το κατάλληλο πλαίσιο για να λειτουργήσουν hedge funds στη χώρα μας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Αν νομίζουν ότι χρειάζεται να θεσπίσουν αυστηρότερα κριτήρια για το ποιόν των ατόμων που θα επένδυαν σ’ αυτά, π.χ. εισόδημα, περιουσία κ.λπ., μπορούν να το κάνουν.

Κίνδυνοι υπάρχουν, υπήρχαν και θα υπάρχουν, είτε πρόκειται για hedge funds είτε για μετοχές και ομόλογα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η απραξία και το γύρισμα της πλάτης στις σύγχρονες εξελίξεις αποτελεί λύση.

Dr. Money

[email protected]

Σημείωση: Στο κείμενο για την υπόθεση της Αγροτικής πριν από λίγες μέρες είχαμε σημειώσει ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά hedge funds εγγυημένου κεφαλαίου, βασιζόμενοι στα λεγόμενα διαχειριστή. Μια πιο εμπεριστατωμένη έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v