Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπάρχουν ”καύσιμα” ανόδου

Με βάση την εικόνα της αγοράς, στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις φαίνεται να είναι επικρατέστερη η εκτίμηση εκείνων των αναλυτών που προσβλέπουν σε προσέγγιση των 4.040 μονάδων. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μερικής κατοχύρωσης θέσεων, ωστόσο αρκετές ειδήσεις μπορεί να αποτελέσουν κατάλληλο... καύσιμο για τη συντήρηση της ανοδικής τάσης συγκεκριμένων μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μερική κατοχύρωση θέσεων ή ”τράβηγμα” της αγοράς προς τη φυσική αντίσταση των 4.040 μονάδων; Σε κάθε περίπτωση η τάση θα εξαρτηθεί από τη διάθεση και τις θέσεις των ξένων ”παικτών” (εν πάση περιπτώσει αυτών που κινούνται εκτός Ελλάδος) και το κατά πόσο θα επιδιώξουν να ”εκβιάσουν” μια ακόμη μεγαλύτερη μόχλευση.

Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν, έστω και πρόσκαιρα, να κεντρίσουν εν μέρει το ενδιαφέρον άλλων επενδυτικών κύκλων, να τους ”βάλουν στο κόλπο” και να κατοχυρώσουν θέσεις τους σε ακόμα καλύτερες τιμές.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που θα είχαν βάσιμη εκτίμηση για το περιθώριο ανοδικής αντίδρασης βασικών δεικτών, μετοχών επιλογών τους. Το πιθανότερο είναι πως αυτό δεν θα φανεί απόλυτα σήμερα.

Από αυτή την άποψη προέχει η συντήρηση του ενδιαφέροντος σε μετοχές-κλειδιά (Εθνική, Alpha Bank, ΟΤΕ). Η μετοχή της Εθνικής διαμορφώθηκε χθες στα 34,24 ευρώ, με ανώτερη τιμή ημέρας στα 34,42 ευρώ, της Alpha Bank στα 21,68 ευρώ με υψηλή στα 21,70, του δε ΟΤΕ στα 19,70 ευρώ, με υψηλότερη στα 19,74 ευρώ.

Δεδομένης της συνολικής στάθμισης, περίπου 47%, των συγκεκριμένων τριών μετοχών στη διαμόρφωση του FTASE 20 (χθεσινή τιμή 2.189,5 μονάδες), ο έλεγχος βρίσκεται στα... χέρια όσων τοποθετούνται σε Εθνική, Alpha Bank και ΟΤΕ.

Ανεξάρτητα όμως της διακύμανσης του Γενικού Δείκτη, αυτό που έχει σημασία είναι η κινητικότητα που παρατηρείται και πάλι σε ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Αναμφίβολα η επισημοποίηση της συνεργασίας ΜΕΤΚΑ - Alstom φαίνεται να αποτελεί, μέχρι στιγμής, τη σημαντικότερη είδηση της ημέρας. Ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιμέρους κινήσεις, για παράδειγμα του Τιτάνα (δες σχετικό θέμα), η νέα σύμβαση των Σωληνουργείων Κορίνθου (δες σχετικό θέμα), η ένταξη της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στον 20άρη, οι εξελίξεις στα ΕΛΠΕ (δες σχετικό θέμα), το υψηλό 6 ετών για τη Λαϊκή Τράπεζα, και ορισμένων ακόμη που φαίνεται να είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Κατά την εκτίμησή μας η επισημοποίηση της συνεργασίας (μένει να βεβαιωθεί με ποια μορφή) της ΑΒ Βασιλόπουλος με μεγάλη αλυσίδα στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις στον κλάδο. Όπως επίσης κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει, νωρίτερα απ’ ό,τι ανέμεναν αρχικά οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, στον χώρο της ακτοπλοΐας.

Στον κλάδο της ακτοπλοΐας εξελίξεις αναμένεται να υπάρχουν ίσως και την επόμενη εβδομάδα.

Στα επιμέρους, χρήζουν αναφοράς η επισημοποίηση της ίδρυσης μονάδας παραγωγής της Frigoglass στην Κίνα, η νέα υψηλή τιμή του Φουρλή, το ιστορικό υψηλό της Sprider, οι αυξημένες συναλλαγές στον Κανάκη, τα υψηλά έτους του Δρομέα στα 2,10 ευρώ, τα 11,70 ευρώ της Δέλτα Project και οι αυξημένες συναλλαγές χθες, στο 1,13-1,16 ευρώ, της ΑΤΤΙΚΑΤ.

Σημείωση: Η επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της ΜΕΤΚΑ θα πραγματοποιηθεί μετά την έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης από την εταιρία και την επαρκή ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v