Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστολή - παρέμβαση ΣΜΕΧΑ σε Καραμανλή

Ενιαία εποπτεία σε όλους τους συμμετέχοντες στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και άμεση συγκρότηση υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων, η οποία θα ελέγχει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα αναφέρεται στη Βουλή, ζητά μεταξύ άλλων με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο ΣΜΕΧΑ.

Επιστολή - παρέμβαση ΣΜΕΧΑ σε Καραμανλή
Ενιαία εποπτεία σε όλους τους συμμετέχοντες στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και άμεση συγκρότηση υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων, η οποία θα ελέγχει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα αναφέρεται στη Βουλή, ζητά μεταξύ άλλων με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο ΣΜΕΧΑ.

Ο Σύνδεσμος των Μελών του Χρηματιστηρίου κάνει λόγο για φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού στην κεφαλαιαγορά και επισημαίνει πως ο διαχωρισμός των διοικητικών και ποινικών ρόλων θα οδηγήσει στην εξυγίανση και αναβάθμιση του χώρου της κεφαλαιαγοράς.

Ολόκληρη η επιστολή του ΣΜΕΧΑ έχει ως εξής:

”Με αφορμή όσα δυσάρεστα διαδραματίζονται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δηλαδή μια κατεξοχήν ανεξάρτητη αρχή, θεωρούμε πως είναι αναγκαίο να ξεκινήσει διάλογος για την αναθεώρηση της λειτουργίας του θεσμού συνολικά των ανεξάρτητων αρχών. Θεωρούμε πως τόσο τα πρόσφατα γεγονότα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όσο και η ελλιπής λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά το διάστημα 1999-2000 δημιούργησαν ανεπανόρθωτα πλήγματα αξιοπιστίας στην κοινωνία που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι αρχές αυτές ήταν πραγματικά ανεξάρτητες και ελέγχοντο με σύγχρονη ελεγκτική διαδικασία.

H εμπειρία και τα πολλά κρούσματα αναξιοπιστίας έχουν δείξει ότι οι ανεξάρτητες αρχές συγκεντρώνουν υπερβολικές εξουσίες και αρκετές φορές λειτουργούν ανεξέλεγκτα.

Ειδικότερα για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το πρόβλημα είναι μεγάλο και ξεκινάει:

α) από το ότι δεν υπάρχει ενιαία - συντονισμένη εποπτεία στη χρηματοοικονομική αγορά. Οι συμμετέχοντες στον ίδια αγορά (πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών) εποπτεύονται από διαφορετικές αρχές (Τράπεζα της Ελλάδος και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντίστοιχα), με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται διαφορετικά και να δημιουργούνται συνθήκες ελλιπούς εποπτείας και αθέμιτου ανταγωνισμού.

β) από το ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν είναι ανεξάρτητη, καθώς διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο ΣΜΕΧΑ αποσκοπώντας στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και βασιζόμενος στην εμπειρία την οποία έχει αποκομίσει αλλά και στην πρακτική των μεγάλων αγορών (Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη) προτείνει για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα εξής:

1. Να ασκείται ενιαία εποπτεία σε όλους τους συμμετέχοντες στoν τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και να υπάρχουν ίδιοι κανόνες αντιμετώπισής τους.

2. Η Εκτελεστική της Επιτροπή (πρόεδρος και αντιπρόεδροι) να διορίζονται από τη Βουλή και τα υπόλοιπα μέλη της να ορίζονται από τους φορείς της αγοράς, με υπόδειξη ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού μέλους.

3. Να συγκροτηθεί υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων. Η υπηρεσία αυτή θα συντάσσει έκθεση πεπραγμένων κάθε εξάμηνο και θα ελέγχεται από τη Βουλή. Ο επικεφαλής της να ορίζεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

4. Να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου που θα έχει ρόλο ρυθμιστικό στην αγορά και Συμβουλίου Ποινών με διαφορετικά μέλη που θα επιλαμβάνεται των παραβάσεων και θα επιβάλλει ποινές στους συμμετέχοντες σε αυτήν. Με αυτόν τον τρόπο εξυγιαίνεται και αναβαθμίζεται ο χώρος της κεφαλαιαγοράς.

Πιστεύουμε πως ανάλογες ρυθμίσεις των προβλημάτων στις υπόλοιπες ανεξάρτητες αρχές θα θωρακίσουν την κοινωνία και έτσι θα προστατευθεί η πολιτική εξουσία από λάθη - παραλείψεις των στελεχών των ανεξάρτητων αρχών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v