Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέσω Εθνικής για Fed...

Εβδομάδα υψηλού ενδιαφέροντος θεωρείται η επόμενη, καθώς από την απόφαση της Fed (29 Ιουνίου) και από την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της Εθνικής θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό η τάση. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Εβδομάδα υψηλού ενδιαφέροντος θεωρείται η επόμενη, καθώς από την απόφαση της Fed (29 Ιουνίου) και από την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της Εθνικής θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό η τάση.

Ενδιαφέρον για τους αναλυτές έχει η βραχυπρόθεσμη αντίδραση των αγορών στην απόφαση της Fed, αλλά και στο ενδεχόμενο της αύξησης τελικά των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (σενάριο που συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες).

Την ίδια περίοδο όμως ολοκληρώνεται και η διαδικασία διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της Εθνικής, με τους αγοραστές να βγαίνουν χθες μέχρι τα 29 ευρώ.

Για τη μετοχή της Εθνικής θα πρέπει να προσεχθούν δυο τινά. Το πρώτο αφορά στις αρνητικές εκθέσεις ξένων οίκων για την μετοχή της Finansbank. Το δεύτερο στη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία της οικονομίας της γειτονικής χώρας.

Αυτό που φάνηκε εχθές, δηλαδή η ”απροθυμία” εκβιασμού βασικών δεικτών και μετοχών υψηλότερα ενδέχεται να χαρακτηρίσει τις κινήσεις των ισχυρών επενδυτικών οίκων και στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Λογική και αναμενόμενη η επιφυλακτικότητά τους, καθώς από την αντίδραση των ξένων αγορών την επόμενη Πέμπτη-Παρασκευή, θα κριθεί η πορεία και της Σοφοκλέους βραχυπρόθεσμα.

Ανάλογα του πώς θα αντιδράσουν τα ξένα χρηματιστήρια στην απόφαση της Fed, θα κινηθεί και το Ελληνικό.

Από την άλλη, οι πιέσεις που εκδηλώθηκαν σε αρκετές μετοχές εταιριών μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, αποτελούν κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών, ένδειξη της ταχύτητας με την οποία κινούνται οι ισχυροί παίκτες και της προσπάθειας κατοχύρωσης θέσεων σε όσο το δυνατόν συντομότερους κύκλους.

Άλλωστε η τεχνική εικόνα βασικών δεικτών και μετοχών, ειδικότερα τραπεζικών, δεν είναι αυτή που θα επέτρεπε τη μεγαλύτερη έκθεση σε μετοχικό κίνδυνο, ειδικότερα για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Αναμφίβολα και η επόμενη εβδομάδα θα ”χρωματιστεί”, πέραν της πορείας της μετοχής της Εθνικής, από τις εξελίξεις στο τραπεζικό μέτωπο και προφανώς ό,τι νεώτερο προκύψει από αυτό της Εμπορικής.

Με βάση τα εβδομαδιαία στοιχεία, φαίνεται πως σε φάσεις ήπιας διακύμανσης του FTSΕ 20 υπάρχει διάθεση και έδαφος για ανάληψη θέσεων σε μη τραπεζικούς τίτλους του FTSE 20 και σε αρκετούς από τον Mid 40 και λιγότερο από τον SC 80.

Παράλληλα, σε ανάλογες φάσεις, είναι δυνατή η καταγραφή υψηλής απόδοσης μέχρι και 45% σε εβδομαδιαία βάση, για επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας - μικρής κεφαλαιοποίησης.

Όπως αναφέρει και ο Μάνος Χατζηδάκης της ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ, ”τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να δημιουργήσει ”σκαλοπάτι” πριν προχωρήσει στην επόμενη εκτόνωσή του. Διαγραμματικά αυτό μεταφράζεται σε πλάγια κίνηση συσσώρευσης περιορισμένου εύρους, όπου πιθανόν θα συρρικνωθούν οι διακυμάνσεις έως την εμφάνιση του επόμενου ψυχολογικού καταλύτη.

Μετά την διάσπαση των 3.500 μονάδων η βραχυπρόθεσμη τάση επέστρεψε σε ανοδική τροχιά, κράτησε το αναγκαίο χρονικό όριο για να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό της και αφού διόρθωσε φλερτάρωντας και πάλι με την επιστροφή της σε πτωτικό κανάλι μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο σε ότι αφορά τα επίπεδα του Γενικού Δείκτη αφού οι τεχνικές προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης παραμένουν σε ισχύ”.

----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.583 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 0,43%, ο FT 20 υποχώρησε 0,6%, ο Mid 40 κέρδισε 1,92%, ενώ ο Small Cap κατέγραψε κέρδη 4,58%.

Οι τράπεζες υποχώρησαν 1,86%, οι τηλεπικοινωνίες ενισχύθηκαν 0,71%, ενώ κέρδη 10,53% κατέγραψαν οι εταιρίες τεχνολογίας.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Μαξίμ (61,5%), Τρία Αλφα (προνομιούχες – 40,3%), Νεώριον (31,6%), ΕΛΦΙΚΟ (22,5%), Εβροφάρμα (22%), Interfish (21,4%), ATTIKAT (17,2%), EΛΓΕΚΑ (16,3%), Altec (16,2%) και Γαλαξίδι (15,4%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Εικόνα – Ηχος (21,6%), ΒΙΣ (προνομιούχες – 19,9%), Μπουτάρης (προνομιούχες – 16,7%), Λανακάμ (12,1%), Κλωνατέξ (10,6%), Βαρβαρέσος (10,2%), ΑΚΤΙΒ (9,7%), ΚΑΕ (9%), Καρδασιλάρης (8,5%) και ΕΡΓΑΣ (8,3%).

Μ. Γελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v