Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς βλέπουν οι αναλυτές τις προσφορές για Εμπορική

”Κίνηση αντιπερισπασμού” χαρακτηρίζουν οι αναλυτές την πρόταση της Τράπεζας Κύπρου για την Εμπορική, ενώ η παρουσίασή της στο conference call χαρακτηρίστηκε ”πρόχειρη”. Πώς τη συγκρίνουν με την πρόταση της Credit Agricole, τι λένε για το ρόλο του Δημοσίου, πότε περιμένουν ότι μπορεί να γίνει βελτιωτική προσφορά.

Πώς βλέπουν οι αναλυτές τις προσφορές για Εμπορική
του Γιώργου Α. Σαββάκη

Οι Έλληνες αναλυτές σχολιάζουν ως ”αμυντική” απέναντι στην είσοδο της Πειραιώς στο μετοχικό της κεφάλαιο την κίνηση της Τράπεζας Κύπρου να προβεί σε δημόσια προσφορά για την Εμπορική Τράπεζα.

Παράλληλα, χαρακτήρισαν ”πρόχειρη” σε περιεχόμενο την παρουσίαση της Κύπρου, ενώ στην πλειοψηφία τους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η πιο ”ξεκάθαρη” πρόταση της Credit Agricole δίνει το πλεονέκτημα στους Γάλλους (μια και το Ελληνικό Δημόσιο ”φαίνεται” να προτιμά τη σιγουριά των μετρητών), ανάλογα όμως και με την τιμή που θα έχει η μετοχή της Κύπρου στην αγορά το επόμενο διάστημα.

Αυτά προκύπτουν από την επικοινωνία του Euro2day με τα τμήματα ανάλυσης των Εγνατία Finance, Marfin Analysis, Proton Χρηματιστηριακής, HSBC Χρηματιστηριακής και Πειραιώς Σίγμα Χρηματιστηριακής μετά το conference call που έκανε η Τράπεζα Κύπρου.

Όπως ανέφεραν, η ταχύτητα λήψης της απόφασης για εξαγορά της Εμπορικής ”δείχνει” ότι είναι μάλλον αμυντική κίνηση και λιγότερο μια στρατηγική απόφαση του management της Κύπρου για ανάπτυξη.

Τονίζεται επίσης ότι το μοντέλο ανάπτυξης της Κύπρου στην Ελλάδα ήταν πολύ διαφορετικό, ενώ σε περίπτωση επιτυχίας της προσφοράς, με τους όρους που προβλέπει, ευνοείται το dilution της συμμετοχής της Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου.

Πάντως, οι αναλυτές θεωρούν πια περισσότερο πιθανή την αύξηση της τιμής για την Εμπορική από πλευράς της Credit Agricole, υπό την προϋπόθεση ότι οι Γάλλοι θα νιώσουν πραγματική ”απειλή” από την πρόταση της Τράπεζας Κύπρου μέσα στη διάρκεια της περιόδου αποδοχής.

Εκτιμούν δε ότι η C.A. πρώτα θα ”ζυγίσει” τις εξελίξεις, το ενδεχόμενο νέων προσφορών και την ανταπόκριση των επενδυτών και ύστερα θα ”απαντήσει”.

Ο λόγος που πιθανολογούν την παραπάνω εξέλιξη συνδυάζεται με το γεγονός ότι η πλειοψηφία τους χαρακτηρίζει την προσφορά της C.A. πιο ”ξεκάθαρη” για το Ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο, αρκετοί εξέφρασαν την άποψη ότι η πρόταση της Κύπρου φαίνεται τώρα πιο ελκυστική για τους ιδιώτες επενδυτές.

Χαρακτηριστικό ίσως είναι το γεγονός ότι στο υποθετικό ερώτημα ”τι θα προτείνατε στους επενδυτές τώρα”, οι απαντήσεις είναι όσες και οι ερωτώμενοι, καθώς κάποιοι πρότειναν ακόμη και την άμεση πώληση των μετοχών της Εμπορικής και την αγορά άλλων μετοχών!

Παρόλο που οι δύο προσφορές δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι σίγουρα ”ανταγωνιστικές”, ενώ διακρίνουν ότι η διαφαινόμενη προτίμηση του Δημοσίου για τα μετρητά ίσως έχει βαρύνουσα σημασία στην τελική επιλογή.

Αν υποθέσουμε ότι η πρόταση της Κύπρου θα γίνει αποδεκτή από το Ελληνικό Δημόσιο, η πιθανότητα ενός γρήγορου placement εκ μέρους του είναι πολύ υψηλή, γεγονός που ίσως επηρεάσει την αποδοχή της από άλλους επενδυτές λόγω του stock overhang, ανέφεραν ορισμένοι αναλυτές.

Τέλος, μάλλον απογοήτευσε το περιεχόμενο της παρουσίασης της Τράπεζας Κύπρου, αφού η έλλειψη οικονομικών μεγεθών και προβλέψεων, αποκάλυψε την ελλιπή προετοιμασία τους για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα, εκτίμησαν κάποιοι αναλυτές.

Όπως τόνισαν οι περισσότεροι, θα τεθεί θέμα για το βασικό δείκτη Tier 1 της Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος, εφόσον η δημόσια προσφορά γίνει αποδεκτή, θα κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, επισήμαναν το ενδεχόμενο υπερβάλλουσας αισιοδοξίας από πλευράς Τράπεζας Κύπρου στο θέμα των προβλέψεων και των μερισμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v