Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαχέεται το ενδιαφέρον

Πληθαίνουν οι... μνηστήρες για την τραπεζική ”Πηνελόπη”, την Εμπορική. Στο βασίλειο της Ιθάκης προεξοφλείται πως θα δοθούν άγριες μάχες για την τιμή και την κατάκτηση της ”νύφης”. Σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων της Εθνικής, ενώ πέραν των τραπεζών επιχειρηματικό ενδιαφέρον και κινητικότητα σημειώνεται και σε επιμέρους τομείς-εταιρίες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στόχευση σε επιμέρους μετοχές εταιριών, που για τον έναν ή τον άλλον λόγο βρίσκονται στην επικαιρότητα, προτείνουν διορατικοί αναλυτές και χρηματιστές.

Αυτό γιατί, καταπώς εκτιμούν, δεν αναμένεται μεσοπρόθεσμα θεαματική αλλαγή της τάσης της αγοράς, δηλαδή μια γρήγορη και με κατακόρυφη αύξηση συναλλαγών υπέρβαση των 3.750 μονάδων.

Εκ των πραγμάτων η διαδικασία διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων της Εθνικής, όπου χθες είχαμε την απόλυτη ανατροπή μετά και την αλλαγή στάσης των τριών ταμείων εργαζομένων του ομίλου, και η Εμπορική, που επιβεβαιώνει την αρχική μας εκτίμηση για τραπεζική... Πηνελόπη, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Άλλωστε, όσον αφορά στην Εμπορική, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του Α. Βγενόπουλου, όπως ακριβώς αναφέρεται στο σχετικό θέμα.



Ωστόσο, κατά την εκτίμησή μας ενδιαφέροντα συμβαίνουν και πέραν των τραπεζών.

Κατ’ αρχάς η επιβεβαίωση, επιτέλους, της επιχειρηματικής συμφωνίας Intracom-Systema, η εκτίμηση για κέρδη προ φόρων 34 εκατ. ευρώ το 2006 για την εταιρία Φουρλής, η επισημοποίηση της πρόθεσης του ομίλου Βιοχάλκο να προχωρήσει επιτέλους σε αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του, αλλά και επιμέρους θέματα.

Σε δύο από αυτά, ακριβώς επειδή αφορούν και ζητήματα της σχέσης μας με τους αναγνώστες-επενδυτές, θα επιμείνουμε λίγο περισσότερο.

Το πρώτο αφορά στη θέση της Γρηγόρης ως προς την πολυθρύλητη... συνεργασία με την Creta Farm. Η επίσημη θέση της Γρηγόρης δόθηκε χθες, ενώ το euro2day.gr είχε ξεκαθαρίσει από τις 8/5 πως από πλευράς Creta Farm δεν τίθεται θέμα deal με Γρηγόρη (δες σχετικά), για να προχωρήσει ύστερα από μερικές μέρες η ίδια η κρητική εταιρία (στις 19/5) σε διάψευση δημοσιευμάτων και αναπαραγόμενων φημών, όπως αναφέρεται σχετικά στο θέμα.

Η δεύτερη περίπτωση, καθότι πρόκειται για μια εταιρία που παρακολουθούμε στενά, αφού θεωρούμε ότι και καλή και χαμηλών τόνων διοίκηση διαθέτει, είναι η Εβροφάρμα.

Το euro2day.gr, προκειμένου να... διασκεδάσει σχόλια και φήμες που κυκλοφορούσαν από την αρχή της εβδομάδας για ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, ξεκαθάρισε στις 19/6 πως ”το επενδυτικό ενδιαφέρον ουδεμία σχέση είχε με το παλαιότερο της Danone”, αλλά ούτε και με Γάλλους θεσμικούς που κατέχουν μικρό μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της εν λόγω εταιρείας.

Στον ”Χαμαιλέοντα” σήμερα περιγράφεται εμφανώς το παρασκήνιο που ήθελε την εισηγμένη να συζητά με την εταιρία του Άγγελου Πλακόπητα.

Θα πρέπει ωστόσο να προσεχθεί πως ύστερα από την αποχώρηση της ΜΕΒΓΑΛ από τη βουλγαρική αγορά, όπου η Global δραστηριοποιείται, η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας - Θράκης παρουσιάζει και επιχειρηματικό - επενδυτικό ενδιαφέρον όσον αφορά στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο.

Τέλος, όσον αφορά μία επόμενη επιχειρηματική κίνηση στο χώρο της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, η περίπτωση της Ξυλεμπορίας-Interwood φαίνεται να παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον.

Σχετικά αναφέρονται στο σημερινό ”Χαμαιλέοντα”, ενώ για μια πληρέστερη εικόνα της Interwood μπορεί ο ενδιαφερόμενος να πληκτρολογήσει το www.interwood.com.gr.

Γινόμαστε λίγο κουραστικοί σήμερα επιμένοντας σε υποπεριπτώσεις, αλλά είναι προφανές πως σε περιόδους που η ταχύτητα μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε ακύρωση ή και αμφισβήτηση της είδησης ή ενδεχομένως και του ίδιου του φορέα-συντάκτη, θα επιμείνουμε να ψάχνουμε περισσότερο και ενδελεχώς οτιδήποτε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v