Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκεπτικισμός για την προσφορά της Κύπρου από 3 ΑΧΕ

”Ανάμικτα συναισθήματα” δημιουργεί στην Π&Κ η προσφορά της Τράπεζας Κύπρου για την Εμπορική, όπως προκύπτει από σχετικό report της χρηματιστηριακής, όπου αναλύονται τα ”υπέρ” και τα ”κατά” του εγχειρήματος της κυπριακής τράπεζας και συστήνεται ”στάση αναμονής” στους αναλυτές. Τι σχολιάζουν ΗSBC και Eurobank Sec.

Σκεπτικισμός για την προσφορά της Κύπρου από 3 ΑΧΕ
”Στάση αναμονής” συστήνει στους επενδυτές η Π&Κ σε report της (22 Ιουνίου) για την Τράπεζα Κύπρου επ’ αφορμή της προσφοράς της για την απόκτηση της Εμπορικής. Στην έκθεση με τίτλο ”Ανάμικτα συναισθήματα για την προσφορά της Τράπεζας Κύπρου” η Π&Κ διατηρεί τη σύσταση overweight και την τιμή-στόχο των 10,5 ευρώ.

Στα θετικά του εγχειρήματος της Κύπρου η Π&Κ επισημαίνει την πρόσβαση που θα αποκτήσει η τράπεζα σε εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων, το ότι η νέα οντότητα που πιθανώς θα δημιουργηθεί θα έχει έναν υγιή λόγο δανείων προς καταθέσεις περί το 88% έναντι του προσδοκώμενου για το 2006 117% για την Εμπορική και χαμηλού 68% για την Κύπρου, το ότι η Κύπρου έχει εμπειρία στην αναδιάρθρωση εργασιών και τις συνέργειες που θα προκύψουν.

Αντίθετα, στα αρνητικά η Π&Κ επισημαίνει ότι υπάρχει ρίσκο εκτέλεσης, αφού η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει προηγούμενη εμπειρία εξαγορών και συγχωνεύσεων, ότι η όλη η προσφορά υποδηλώνει εκτιμώμενο P/E για το 2007 στο 17, το οποίο, όπως αναφέρει, εμφανίζεται υψηλό έναντι του μέσου όρου του κλάδου και της τιμής- στόχου που έχει θέσει για την Εμπορική (26 ευρώ).

Όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς και τις πρόσφατες κινήσεις της, η Π&Κ αναφέρει ότι η τράπεζα την Τετάρτη επέμενε ότι το ποσοστό 2% που κατέχει στην Κύπρου είναι καθαρά επενδυτικής φύσης. Ωστόσο, την Τετάρτη το βράδυ η τράπεζα επιβεβαίωσε ότι στην πραγματικότητα κατέχει μερίδιο 6%, ενώ χθες ανακοίνωσε ότι αυτή η κίνηση αποτελεί μέρος των σχεδίων της για επέκταση στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η στρατηγική ανάπτυξης και ο επιχειρηματικός σχεδιασμός της Πειραιώς δεν απαιτούν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς η τράπεζα διαθέτει επαρκή ρευστότητα και κεφαλαιοποίηση.

Τέλος, όπως αναφέρει η Π&Κ, η Τράπεζα Πειραιώς επαναβεβαίωσε ότι δεν εμπλέκεται στην προσφορά που κατέθεσε η Κύπρου για την Εμπορική και πως οι δύο κινήσεις δεν σχετίζονται με κανέναν τρόπο.

Από την πλευρά της η HSBC χαρακτηρίζει την προσφορά της Credit Agricole περισσότερο ”κατάλληλη” για την εξαγορά της Εμπορικής, εκτιμώντας παράλληλα ότι από την παρουσίαση της προσφοράς της Κύπρου λείπει η στρατηγική διαφάνεια.

Η HSBC εκφράζει το σκεπτικισμό της για την πιθανότητα να πουλήσει το μερίδιό της η Credit Agricole έναντι μετοχών, επισημαίνοντας παράλληλα την ”προτίμηση” του Ελληνικού Δημοσίου στα μετρητά.

Η Eurobank Sec. θεωρεί ότι η προσφορά της Τράπεζας Κύπρου δεν είναι πλήρως συγκρίσιμη με τη γαλλική, καθώς περιλαμβάνει και μετοχές.

Η Eurobank Sec. επισημαίνει τη στροφή της στρατηγικής της κυπριακής τράπεζας από την οργανική ανάπτυξη, τονίζοντας πως μια πιθανή εξαγορά της Εμπορικής θα δημιουργούσε υπερπροσφορά τίτλων και θα αύξανε το προφίλ ρίσκου της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v