Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού το πάει ο Μιχάλης Σάλλας;

Τα υψηλόβαθμα στελέχη των άλλων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, και όχι μόνο, θα έδιναν τα πάντα για να μάθουν τι σκέπτεται να κάνει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας στο μέτωπο της Τράπεζας Κύπρου και εν δυνάμει της Εμπορικής. Δικαιολογημένα. Η Πειραιώς εμφανίζεται να παίζει σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα.

Πού το πάει ο Μιχάλης Σάλλας;
H υποβολή δημόσιας πρότασης από την Τράπεζα Κύπρου για την Εμπορική ίσως δεν θα ενοχλούσε τους άλλους μεγάλους του τραπεζικού συστήματος αν η Τράπεζα Πειραιώς δεν έκανε την εμφάνισή της στο μετοχικό κεφάλαιο της μεγαλύτερης τράπεζας της Μεγαλονήσου.

Όμως, η απόκτηση του 6% του μετοχικού κεφαλαίου της Κύπρου και ο πιθανός έλεγχος ακόμη μεγαλύτερου ποσοστού από την Τράπεζα Πειραιώς δημιουργεί νέα δεδομένα, που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα από τους άλλους γιατί ίσως τους κοστίσουν πολύ ακριβά μεσομακροπρόθεσμα.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Πειραιώς που αναφέρεται στις προοπτικές στρατηγικής συνεργασίας των δύο τραπεζών επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι η παρουσία της στο μετοχικό κεφάλαιο της Κύπρου δεν είναι μία απλή επενδυτική κίνηση, όπως παρουσιάστηκε αρχικά, αλλά κάτι παραπάνω.

Ακόμη και η δομή της δημόσιας προσφοράς της Τράπεζας Κύπρου για την Εμπορική, από τη στιγμή που η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου γίνεται εξ ολοκλήρου σε είδος, έχει αμυντικά χαρακτηριστικά, όσο κι αν η ηγεσία της δεν το αποδέχεται προκαλώντας εύλογες εικασίες.

Τι επιδιώκει λοιπόν η Πειραιώς; Κανείς φυσικά δεν μπορεί να γνωρίζει, εκτός από τον πρόεδρο και την ηγετική ομάδα της. Ωστόσο, με βάση τα σημερινά δεδομένα μπορούν να γίνουν ορισμένες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με την κυρίαρχη άποψη, η Πειραιώς επιδιώκει να... βάλει πόδι στην Κύπρου, που είναι επίσης πολυμετοχική τράπεζα. Με αυτό τον τρόπο προστατεύει σε κάποιο βαθμό τα νώτα της και επιχειρεί να αυξήσει το μέγεθός της στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Αν μάλιστα αυτό συνεπάγεται ένα μεγαλύτερο τραπεζικό σχήμα με τη συμμετοχή της Εμπορικής τόσο το καλύτερο, παρά τα σοβαρά οργανωτικά προβλήματα που θα προκύψουν.

Όμως κάτι τέτοιο απαιτεί προσεκτικές κινήσεις που δείχνουν σεβασμό στο στόχο, ιδίως όταν πρόκειται για τη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου. Επομένως, μια επιθετική κίνηση εξαγοράς με την κλασική έννοια του όρου θα ήταν αντιπαραγωγική.

Αν η Κύπρου αποτύχει να πάρει την Εμπορική, τότε θεωρητικά η θέση της διοίκησής της θα αποδυναμωθεί και η Πειραιώς, ως βασικός μέτοχος, θα έχει ένα λόγο παραπάνω, επιδιώκοντας ίσως τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Ωστόσο η ενίσχυση της θέσης της Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο της Κύπρου στηρίζει τη μετοχή της τελευταίας. Ως εκ τούτου αυξάνει τις πιθανότητες να επιτύχει η δημόσια πρόταση της Τράπεζας Κύπρου για την Εμπορική, η οποία περιλαμβάνει πρωτίστως νέες μετοχές.

Από τη στιγμή όμως που η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Κύπρου θα γίνει σε είδος, η επιτυχία του εγχειρήματος της Κύπρου στη Εμπορική συνεπάγεται σοβαρό dilution του υφιστάμενου ποσοστού της Πειραιώς. Αυτό όμως είναι οξύμωρο.

Μια γεύση των προθέσεων της Πειραιώς θα πάρουμε όταν συγκληθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της Κύπρου για να εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε είδος.

Η Πειραιώς, ως βασικός μέτοχος της Κύπρου, θα μπορούσε να απέχει ή να ψηφίσει υπέρ της αύξησης υποστηρίζοντας την κίνηση της Κύπρου για την Εμπορική, αλλά και τη μείωση του δικού της ποσοστού, κάτι που πιθανόν θα προκαλούσε τις αντιδράσεις μερικών μετόχων της.

Αν η Εμπορική κατέληγε στην Κύπρου, τότε η Πειραιώς θα έπρεπε να συνυπολογίσει ότι θα υποβάλει πρόταση και για τις δύο άλλες τράπεζες.

Η Πειραιώς θα μπορούσε επίσης να καταψηφίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Κύπρου ματαιώνοντας το ντιλ, αφού στη γενική συνέλευση απαιτείται να ψηφίσει υπέρ το 75% των παρευρισκομένων. Σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, θα κατηγορούνταν για υπόσκαψη του ντιλ της Κύπρου.

Δύσκολο παίγνιο, που γίνεται ακόμη δυσκολότερο αν θεωρήσει κανείς αξιόπιστο το σενάριο της πρότερης συνεννόησης Πειραιώς και Κύπρου. Ίσως μάλιστα είναι δύσκολο όχι μόνο για τις άλλες μεγάλες τράπεζες, αλλά και για τον ίδιο τον κ. Σάλλα.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v