Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική - Εθνική στο προσκήνιο

Οι εξελίξεις από το μέτωπο της Εμπορικής κρατούν και μεσοπρόθεσμα τον τραπεζικό κλάδο στο προσκήνιο. Βραχυπρόθεσμα, όμως, η τάση εξαρτάται σε ικανό βαθμό από το πώς θα διαμορφώνεται καθημερινά το δικαίωμα και η τιμή της μετοχής της Εθνικής. Ξαναζεσταίνεται το κλίμα σε επιμέρους κλάδους, ενώ με αιχμή εταιρείες-κλειδιά του Mid 40 επιχειρείται η συντήρηση της υπεραπόδοσης σε ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εμφανής είναι η τάση αναμονής και αναζήτησης κατεύθυνσης στα περισσότερα ξένα χρηματιστήρια.

Ανάλογη διάθεση, μιας κατ’ αρχήν σταθεροποίησης βασικών δεικτών, μετά τον απεγκλωβισμό της αγοράς από τα χαμηλά, φαίνεται πως είναι επιθυμητή και στη Σοφοκλέους, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Αυτό θα μπορούσε να συντηρήσει το μεσοπρόθεσμο κλίμα υπεραπόδοσης στον Mid 40 και ζύμωσης στον FTSE-20, ελέω τραπεζών, μέχρι νεωτέρας.

Ο FTSE-20 βρίσκεται σε διαπραγμάτευση χαμηλότερα της μεσοπρόθεσμης αντίστασης, σε αντίθεση με τον Mid 40, τάση που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να έχει συνέχεια.

Με τον τραπεζικό κλάδο δικαιωματικά και εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο, μένει να διαμορφωθούν βραχυπρόθεσμα οι αποτιμήσεις συγκεκριμένων ομίλων, πρωτίστως της Εμπορικής και δευτερευόντως όσων εμφανίζονται να ενδιαφέρονται για την απόκτησή της.

Για τη βραχυπρόθεσμη τάση, όμως, σημείο αναφοράς είναι και η περίοδος της διαδικασίας ΑΜΚ της Εθνικής, καθώς όπως φάνηκε χθες, πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος, αναζητείται τιμή-σημείο ισορροπίας και αναφοράς.

Είναι προφανές πως η προσφορά δικαιωμάτων και η υποχώρηση της τιμής επέδρασαν και θα συνεχίσουν να επιδρούν ανάλογα στη μετοχή της Εθνικής.

Μένει να φανεί στις επόμενες συνεδριάσεις η ”στήριξη” της μετοχής.

Ούτως ή άλλως, όμως, οι εξελίξεις στον κλάδο, με επίκεντρο την Εμπορική, οδηγούν σε επίσπευση των διεργασιών και ενδεχομένως συμμαχιών μεταξύ των ιδρυμάτων.

Στο σχετικό θέμα ”Πυρετός στα τραπεζικά επιτελεία μετά τη σφήνα της Κύπρου” αναφέρονται επιμέρους εκτιμήσεις και ενδεχόμενα.

Ωστόσο εμφανής είναι η κινητικότητα και σε άλλους κλάδους, όπου είτε επιχειρείται ο απεγκλωβισμός μεγαλοπαραγόντων, ξένων και Ελλήνων, που έχουν αγοράσει σε σαφώς υψηλότερες τιμές, είτε δρομολογούνται επιχειρηματικές κινήσεις.

Τα νεότερα από την J&P Άβαξ, η σύσταση των 12,7 ευρώ για τον Φουρλή από την Π&Κ, οι διεργασίες στον ακτοπλοϊκό χώρο, η φαινομενική... στασιμότητα στο χώρο της υγείας, αλλά και τα νεότερα από εταιρίες της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης συντηρούν ζεστό το ενδιαφέρον.

Λόγου χάρη, η εταιρία Κανάκης αποφάσισε τη διανομή δωρεάν μετοχών, ενώ εξετάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα Βαλκάνια, εξελίξεις αναμένονται στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας –μετά την απόφαση της ΜΕΒΓΑΛ να αποχωρήσει από τη βουλγαρική αγορά- η Inform Λύκος πραγματοποίησε τη διανομή μερίσματος 0,21 ευρώ, από τη Ζήνων ολοκληρώθηκε η αποχώρηση θεσμικών παρουσιάζοντας αυξημένες συναλλαγές και χθες, ενώ ανάλογες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στα μεσοχαμηλά μπορεί να τροφοδοτήσουν νέο κύκλο επιχειρηματικών κινήσεων και σεναρίων στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v