Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες συντηρούν το ενδιαφέρον

Σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση του δικαιώματος της μετοχής της Εθνικής, στο επίκεντρο παραμένει και θα παραμείνει ο τραπεζικός κλάδος, σε μια βραχυπρόθεσμη συγκυρία που ”διαρθρώνουν” τα ξένα χρηματιστήρια. Πιθανό το ενδεχόμενο της διόρθωσης 0,8%-1,2% για τον FTSE-20, με τους Γάλλους της C.A. να μην επιθυμούν την ”υπερθέρμανση” της τιμής της μετοχής της Εμπορικής.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει στο προσκήνιο, το δικαίωμα να αποκόβεται από τη μετοχή της Εθνικής και ορισμένους βραχυπρόθεσμους ”παίκτες” να προσβλέπουν σε κατοχύρωση θέσεων, και η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται αρκούντως ενδιαφέρουσα.

Με μια πτωτική… προδιάθεση, τουλάχιστον με βάση τα όσα εκτιμούν οι αναλυτές στην πρωινή τους αναφορά, και όπως έχει διαμορφωθεί η φορά από τα ξένα χρηματιστήρια.

Εύλογα η τάση βασικών δεικτών και μετοχών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκταση της διόρθωσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθότι αποτελεί ακόμη μια αποκλειστικά τεχνικής μορφής κίνηση.

Ωστόσο οι εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί στον τραπεζικό κλάδο ενδέχεται να λειτουργούν εξισορροπητικά, αν όχι σήμερα, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα για τις εισαγόμενες πιέσεις.

Βέβαια, όπως αναφέρεται στον ”Χαμαιλέοντα”, η Credit Agricole θα έχει κάθε εύλογο συμφέρον να μην ”υπερθερμανθεί” η μετοχή της Εμπορικής, με την τιμή να παραμένει όσο το δυνατόν εγγύτερα της τιμής προσφοράς, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ειδικά για σήμερα.

Ωστόσο οι ήδη δρομολογημένες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο καλώς ή κακώς θα έχουν διάρκεια μεσοπρόθεσμα, θα απασχολήσουν δηλαδή την αγορά μας σε βάθος ενός-τριών μηνών, οδηγώντας την εκ των πραγμάτων ριζική αναδιάρθρωση και σχηματοποίηση νέων ισορροπιών στην εγχώρια αγορά.

Βραχυπρόθεσμα, για σήμερα, θα πρέπει να διερευνηθεί στα πρώτα 15-25 λεπτά της συνεδρίασης η διάθεση των βραχυπρόθεσμων ”παικτών”, κυρίως όμως η έκταση των θέσεων που θέλουν να κατοχυρώσουν.

Το ενδεχόμενο, ενδοσυνεδριακής υποχώρησης για τον FTSE-20 σε ένα εύρος 0,8%-1,2% θεωρείται πιθανό από παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι όμως εκτιμούν πως υπάρχει διάθεση για επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τραπεζικούς τίτλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v