Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Εμπορική και τα... ”ριάλια”

Η Τράπεζα Κύπρου θα μπορούσε θεωρητικά να υποβάλει δημόσια πρόταση για την απόκτηση ποσοστού στην Εμπορική μικρότερου του 33,3%, τοις μετρητοίς. Δεν θα ήταν όμως μια έξυπνη πρόταση, κάτι που οι επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της Μεγαλονήσου θα πρέπει να γνωρίζουν.

Η Εμπορική και τα... ”ριάλια”
Η Τράπεζα Κύπρου επισημοποίησε χθες το ενδιαφέρον της για την Εμπορική Τράπεζα, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό αν θα υποβάλλει τελικά δημόσια πρόταση και τι θα περιλαμβάνει αυτή.

Όμως, φήμες στην αγορά και διάφορα δημοσιεύματα θέλουν την Τράπεζα Κύπρου να σκέπτεται να υποβάλει είτε πρόταση για τα ποσοστά που κατέχουν η ΔΕΚΑ, τα Ταμεία και άλλοι φορείς του Δημοσίου είτε δημόσια πρόταση για την απόκτηση ποσοστού μικρότερου από το 33,3% της Εμπορικής.



Όμως, οι Kύπριοι πιστεύουμε ότι είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να μην μπουν στον κόπο να υποβάλουν τέτοιες προτάσεις για πολύ απλούς λόγους.

Πρώτον, μία πρόταση για την εξαγορά της έμμεσης και άμεσης συμμετοχής του Δημοσίου στην Εμπορική δεν είναι δημόσια, αφού δεν απευθύνεται σε όλους τους μετόχους.

Μ’ άλλα λόγια ξεφεύγει από το πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει καμία τύχη.

Δεύτερον, μία δημόσια πρόταση για μειοψηφικό πακέτο της Εμπορικής, ακόμη κι αν είναι τοις μετρητοίς, δεν μπορεί να θεωρηθεί συγκρίσιμη με την αντίστοιχη της Credit Agricole από τη σκοπιά του Δημοσίου.

Αν η προσφερόμενη τιμή εξαγοράς είναι υψηλή, η συντριπτική πλειονότητα των μετόχων της Εμπορικής θα θελήσει να πουλήσει τις μετοχές της, αλλά κάτι τέτοιο θα γίνει αναλογικά (pro rata).

Σε μια τέτοια περίπτωση, η μεν ΔΕΚΑ μπορεί να καταλήξει να πουλήσει περίπου το 1/3 των μετοχών της Εμπορικής που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΔ το ίδιο και ούτω καθεξής με όλους τους άλλους μετόχους.

Υπο αυτές τις συνθήκες το Δημόσιο θα βρεθεί με κάποια χρήματα στην τσέπη και τις υπόλοιπες μετοχές της Εμπορικής στο χέρι, οπότε το σχέδιο Αλογοσκούφη για πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας δεν θα υλοποιηθεί, τουλάχιστον σύντομα.

Αν από την άλλη πλευρά το προσφερόμενο τίμημα δεν κριθεί ικανοποιητικό, λιγότεροι μέτοχοι της Εμπορικής θα θελήσουν να παραδώσουν τις μετοχές τους, οπότε το Δημόσιο θα μπορέσει να πουλήσει ένα μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής του στην Εμπορική, αλλά σε χαμηλότερη τιμή.

Εφόσον αυτές είναι οι μοναδικές προσφορές, ο σύμβουλος της κυβέρνησης στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής, η Citigroup, θα κληθεί να αποφανθεί ποια από τις δύο προσφορές είναι η καλύτερη. Η θεωρητική προσφορά της Τράπεζας Κύπρου για το μειοψηφικό πακέτο της Εμπορικής που θα είναι λογικά σε υψηλότερη τιμή ή η προσφορά της Credit Agricole για το 100% της τράπεζας.

Αν η ιστορία είναι καλός οδηγός, τότε οι πιθανότητες είναι σαφώς υπέρ των Γάλλων, καθότι οι σύμβουλοι συμμερίζονται συνήθως το ρητό ”Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι”.

Όμως, μια δημόσια πρόταση για την εξαγορά μειοψηφικού πακέτου της Εμπορικής δεν θα είχε θετικές επιπτώσεις ούτε στην Τράπεζα Κύπρου.

Με βάση τα ΔΛΠ (IFRS), η κυπριακή τράπεζα δεν θα μπορούσε να ενοποιήσει την Εμπορική σε μια τέτοια περίπτωση, αφού δεν θα είχε ούτε την πλειοψηφία στο Δ.Σ. της Εμπορικής ούτε και το μίνιμουμ ποσοστό που απαιτεί ο νόμος. Κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στα κύρια εποπτικά της κεφάλαια (Tier-I).

Aπο την άλλη πλευρά, φυσικά, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα απαιτούνταν θα ήταν σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την αύξηση-μαμούθ που θα απαιτούνταν αν πήγαινε για το 100% της Εμπορικής.

Επομένως, θα ήταν οξύμωρο το να υποβάλει η Τράπεζα Κύπρου δημόσια προσφορά για μειοψηφικό πακέτο της Εμπορικής, όπως φημολογείται.

Η διοίκηση της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου είναι αρκετά έξυπνη για να μην το κάνει.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v