Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και πάλι οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος επανήλθε δυναμικά και δικαιωματικά στο προσκήνιο, ωθώντας υψηλότερα τη Σοφοκλέους, εν μέσω μιας καλής, σε γενικές γραμμές, και με αρκετές ικανοποιητικές τεχνικές ενδείξεις, φάση ανοδικής αντίδρασης των ξένων αγορών. Στο Χ.Α. όμως δεσπόζουσα θέση διαδραματίζουν οι εξελίξεις από την Εθνική, την αποκρατικοποίηση της Εμπορικής και το... τραπεζικό ”ντόμινο”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά επτά ”μνηστήρες” της τραπεζικής... Πηνελόπης θα παραλάβουν από τη Citigroup τον ενημερωτικό φάκελο για την πλήρη αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας.

Στο ενδιαφέρον θέμα ”επτά μνηστήρες για την Εμπορική” αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως πέραν των ξένων οίκων τον φάκελο θα παραλάβουν και ελληνικές τράπεζες, ενώ, όπως αναφέρεται, σχετικά ”ο επικρατέστερος και πιθανότερος διεκδικητής, εάν πληρωθούν ανάλογες προϋποθέσεις και με την υπόθεση πως θα προκύψει νέα προσφορά, θα είναι ο όμιλος της Dubai Investment”.

Η διαδικασία αποκρατικοποίησης της Εμπορικής έχει μεσοπρόθεσμη διάρκεια, καθώς η προσφορά θα πρέπει να υποβληθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Βραχυπρόθεσμα όμως ο τραπεζικός κλάδος παραμένει δικαιωματικά στο προσκήνιο, καθώς αυτή η εβδομάδα δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται ”Εθνική”.

Αύριο ξεκινά η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων για συμμετοχή στην ΑΜΚ της Εθνικής, με όλες τις πρακτικές λεπτομέρειες και... ψιλά γράμματα να αναφέρονται στο σχετικό θέμα.

Η επαναφορά του τραπεζικού κλάδου, δικαιωματικά μετά τη διαμόρφωση καλύτερων αποτιμήσεων και συντελεστών κερδών ανά μετοχή, συμπίπτει (;) με την προσπάθεια αντίδρασης που καταβάλλεται διεθνώς σε ανεπτυγμένα και αναδυόμενα χρηματιστήρια.

Ήδη νωρίτερα θετικά ξεκίνησαν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, προσφέροντας σε μεγάλο βαθμό την απαιτούμενη κάλυψη όσον ενεργά επιχειρούν από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας την επαναφορά ενός σημαντικού μέρους της Σοφοκλέους.

Θα επιμείνουμε για ακόμη μια φορά πως οι εγκλωβισμένοι μεγαλοπαράγοντες, ξένοι και Έλληνες, από τη διάθεση μειοψηφικών ποσοστών - πακέτων σε μετοχές εταιρειών του FTSE 20 έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν βελτίωση της αποτίμησης του χαρτοφυλακίου τους.

Αυτό δικαιολογημένα συντηρεί προσδοκίες και ελπίδες για τη βραχυπρόθεσμη τάση που μέχρι την προσέγγιση των 3.700-3.750 μονάδων έχει αποκλειστικά και μόνο τεχνικά χαρακτηριστικά.

Μετοχές εταιρειών όπως Τράπεζα Κύπρου, Φουρλής, Ηλεκτρονική Αθηνών, Τηλέτυπος, Σαράντης, Marfin Group, Νεοχημική αλλά και αρκετών ακόμη από τον ευρύτερο χώρο της μεγάλης κατηγορίας που επανακάμπτουν, Πλαίσιο, Βωβός, Lamda Development, J&P Άβαξ, Frigoglass, Eurobank Properties, ΟΛΠ-ΟΛΘ, Ιασώ, ΕΥΔΑΠ, Ηρακλής, Βιοχάλκο και ΔΕΗ, μπορεί να συνεχίσουν να προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σημείωση: Ειδικότερα για τη ΔΕΗ χρήζει προσοχής χθεσινό δημοσίευμα της ”Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας” για ”χτύπημα” της Επιχείρησης με την αμέριστη αμερικανική υποστήριξη στην πλούσια σε λιγνιτοφόρα κοιτάσματα περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v