Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πινγκ πονγκ της Εμπορικής

Η Credit Agricole διευκόλυνε την κυβέρνηση να λύσει το γρίφο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας, πετώντας της παράλληλα το μπαλάκι. Η κυβέρνηση, όμως, και οι μέτοχοι της Εμπορικής ίσως θα πρέπει να προετοιμάζονται να υποδεχθούν ένα διαφορετικό μπαλάκι.

Το πινγκ πονγκ της Εμπορικής
Η απροσδόκητη κίνηση της Credit Agricole να υποβάλει δημόσια πρόταση για το 100% της Εμπορικής σε ρευστό δεν χαροποίησε όλους εκείνους που είχαν ξεκινήσει τις σχετικές προετοιμασίες, περιμένοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δημοπρασία για την πώληση του ποσοστού που ελέγχει άμεσα και έμμεσα το κράτος στην Εμπορική.

Προκάλεσε όμως χαμόγελα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού επιτάχυνε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής, αν και η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκε στη γαλλική τράπεζα.

Φυσικά, το Δημόσιο θα μπορούσε, αν ήθελε, να ανακτήσει την πρωτοβουλία για λόγους γοήτρου, προσκαλώντας τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν προσφορά για το ποσοστό που πουλά το ίδιο, π.χ. 25% περίπου, με την προϋπόθεση ότι η ίδια προσφορά θα ίσχυε και για τους υπόλοιπους μετόχους της Εμπορικής.

Το Δημόσιο δεν θα είχε να κερδίσει κάτι από μια τέτοια κίνηση, εκτός φυσικά από το γόητρο, και γι’ αυτό δεν θεωρείται πιθανή, παρότι ίσως το επιθυμούν ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους.



Εξυπακούεται ότι η υποβολή πρότασης από οποιονδήποτε μόνο για την απόκτηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην Εμπορική δεν μπορεί να έχει καμία τύχη, όσο υψηλό κι αν είναι το τίμημα, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει λάβει θέση υπέρ της ίσης μεταχείρισης των μετόχων.

Ως εκ τούτου, η συνέχιση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης που έχει ξεκινήσει θεωρείται το πιθανότερο σενάριο και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αντιπρόταση για το 100% της Εμπορικής.

Όσον αφορά δε στην υποβολή προσφοράς σε ρευστό από ξένη τράπεζα, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας Κύπρου που εδρεύει εκτός Ελλάδος ή από κάποιον επενδυτικό όμιλο όπως το Dubai, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Τα βασικά κριτήρια που θα έπειθαν κάποια αυτόφωτη ξένη τράπεζα να επενδύσει στην Εμπορική, εκτός του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και των προοπτικών ανάπτυξης της λιανικής τραπεζικής, είναι το έτοιμο δίκτυο υποκαταστημάτων, η επέκταση στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή (footprint) και η ενδυνάμωσή της ώστε να μην είναι εύκολος στόχος για εξαγορά από τρίτους.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που θα έβλεπαν ακόμη και την αυστριακή Erste Bank να συμμετέχει στη διαδικασία αν δεν είχε εξαγοράσει τη ρουμανική BCR τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Ισως γι’ αυτό δεν αποκλείουν τελείως την υποβολή προσφοράς για την Εμπορική από την ”απείθαρχη” πορτογαλική BCP, που μπορεί να μην πέτυχε να εξαγοράσει την BCR, αλλά αυτό τον καιρό είναι μπλεγμένη σε διαδικασία συγχώνευσης με άλλη πορτογαλική τράπεζα.

Μια τέτοια κίνηση όμως από την BCP ίσως γίνει δεκτή με... σφυροκόπημα από τις αγορές, όπως αναφέρουν οι επαΐοντες.

Αν όμως οι ξένοι είναι ίσως οι μόνοι που μπορούν να υποβάλλουν προσφορά σε ρευστό για το 100% της Εμπορικής, ελληνική τράπεζα είναι εκείνη που θα μπορούσε να αιφνιδιάσει υποβάλλοντας πρόταση που θα εμπεριείχε ρευστό και μετοχές.

Η μικτή πρόταση θα ανέβαζε λογικά τον πήχη για την Εμπορική σε υψηλότερα επίπεδα, π.χ. στα 27-28 ευρώ ανά μετοχή, τη στιγμή της υποβολής, προπαγανδίζοντας τα σημαντικά μελλοντικά περιθώρια ανόδου της μετοχής της ενδιαφερόμενης τράπεζας από τις δραστηριότητες στα Βαλκάνια.

Θεωρητικά, το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να κάνει αργότερα private placement του πακέτου των μετοχών που θα ”λάμβανε”, αν αποδεχόταν την πρόταση για ανταλλαγή των μετοχών της Εμπορικής συν κάποιο ρευστό, αργότερα.

Πρακτικά, η ελληνική τράπεζα θα πετούσε το μπαλάκι στην κυβέρνηση και την αγορά να αποφασίσει ποια από τις δύο προτάσεις είναι η καλύτερη. Η δική της ή της Credit Agricole.

Θα επρόκειτο ασφαλώς για διαφορετικό μπαλάκι, που θα έφερνε την κυβέρνηση, τους μετόχους της Εμπορικής και την ελληνική αγορά για πρώτη φορά αντιμέτωπους με ένα διαφορετικό παιγνίδι πινγκ πόνγκ.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v