Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επτά ”μνηστήρες” για την Εμπορική

Επτά ”μνηστήρες” της Εμπορικής, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα παραλάβουν από τη Citigroup τον ενημερωτικό φάκελο για την πλήρη αποκρατικοποίηση της τράπεζας. Η Dubai Investment Group αποτελεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έναν εκ των επτά αποδεκτών του ενημερωτικού φακέλου, ενώ στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται η πορτογαλική BCP, μία γερμανική, καθώς και ελληνικές τράπεζες.

Επτά ”μνηστήρες” για την Εμπορική
της Ελενας Λάσκαρη

Επτά ”μνηστήρες” της Εμπορικής, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα παραλάβουν από τη Citigroup τον ενημερωτικό φάκελο για την πλήρη αποκρατικοποίηση της τράπεζας.

Πρόκειται για την πρώτη ομάδα πιθανών ενδιαφερομένων, καθώς το προηγούμενο διάστημα, αλιεύοντας προθέσεις, είχαν κάνει διερευνητικές ερωτήσεις τόσο στη Citigroup όσο και στο υπουργείο Οικονομίας, με βασικότερο ερώτημα το ”αν το deal με την Credit Agricole έχει ήδη κλείσει”.

Όπως τονίζει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, η απάντηση που έχει δοθεί σε όλους είναι πως η Εμπορική θα περάσει στα χέρια όποιου υποβάλλει την καλύτερη προσφορά, αξιολογώντας όλες τις παραμέτρους της πρότασης.

Το τίμημα αποτελεί μεν καθοριστική παράμετρο, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή θα αξιολογηθούν και τα λοιπά χαρακτηριστικά που αφορούν στα επιχειρηματικά σχέδια, τις προθέσεις για τους εργαζόμενους και βέβαια στη ”φίρμα” του υποψήφιου αγοραστή.

Η Dubai Investment Group αποτελεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έναν εκ των επτά αποδεκτών του ενημερωτικού φακέλου για την Εμπορική από τον σύμβουλο, ενώ στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται η πορτογαλική BCP, αλλά και μία γερμανική τράπεζα. Το φάκελο θα παραλάβουν και ελληνικές τράπεζες.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, ωστόσο, εκτιμούν ότι με βάση τους όρους του ”παιχνιδιού” που διαμορφώθηκαν μετά την πρόταση των Γάλλων, είναι πρακτικά δύσκολο να προκύψει ανταγωνιστικό ”χτύπημα” από το εσωτερικό.

Κι αυτό γιατί όπως έγινε σαφές στη Citigroup, ώστε με τη σειρά της να το καταστήσει σαφές στους υποψηφίους, αναζητείται δημόσια προσφορά για το 100% της Εμπορικής, με το αντίτιμο να καταβάλλεται σε μετρητά (προκρίνεται έναντι του συνδυασμού μετρητών και ανταλλαγής μετοχών) και να είναι προφανώς υψηλότερο των 23,5 ευρώ που προσφέρει η Credit Agricole.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, ο επικρατέστερος και πιθανότερος διεκδικητής -αν προκύψει νέα προσφορά-είναι η Dubai Investment Group.

Ο σύμβουλος θα ενημερώσει και θα ενθαρρύνει στην κατεύθυνση υποβολής δημόσιων προσφορών κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο, θέτοντας όμως και την παράμετρο του χρόνου, που περιορίζει ακόμα περισσότερο τους ”μνηστήρες”.

Όποια προσφορά τυχόν υποβληθεί, θα πρέπει να υποβληθεί έως το τέλος Ιουλίου, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιοι ενδεχομένως και να μην προλάβουν να υποβάλουν προσφορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v