Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικός πυρετός μετά τη ”σφήνα” Κύπρου

Πυρετώδεις διεργασίες φαίνεται να έχει δημιουργήσει στα τραπεζικά επιτελεία η κίνηση της Τράπεζας Κύπρου να μπει ”σφήνα” στη διεκδίκηση της Εμπορικής. Eνδεχόμενο bidding war που ίσως να οδηγήσει σε ”επικίνδυνες” κινήσεις, βλέπουν παράγοντες της αγοράς. Εκτιμήσεις για πιθανά ”νομικά κενά”.

Τραπεζικός πυρετός μετά τη ”σφήνα”  Κύπρου
του Γιώργου Παπανικολάου

Πυρετώδεις διεργασίες φαίνεται να έχει δημιουργήσει στα τραπεζικά επιτελεία η κίνηση της Τράπεζας Κύπρου να μπει ”σφήνα” στη διεκδίκηση της Εμπορικής καταθέτοντας αντιπροσφορά.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες που κυκλοφορούσαν αργά το βράδυ στα δημοσιογραφικά γραφεία, ορισμένες ελληνικές τράπεζες φαίνεται πλέον να βλέπουν με μεγαλύτερη ”ζέση” το ενδεχόμενο εμπλοκής τους.

Και τούτο καθώς εκτιμούν ότι μια προσφορά από την πλευρά της Τράπεζας Κύπρου που α) θα είναι ”συνδυαστική”, με μετοχές και μετρητά και β) προέρχεται από μια τράπεζα με ίδια κεφάλαια ύψους μόλις 1,4 δισ. ευρώ, ενδεχομένως ”ανοίγει δρόμους” που μέχρι τώρα θεωρούσαν κλειστούς, με δεδομένη την ύπαρξη προσφοράς από την Credit Agricole για το 100% της Εμπορικής και σε μετρητά.

Ήδη, αναφέρουν έγκυρες πηγές, τουλάχιστον δύο ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι βρίσκονται σε προχωρημένη διαδικασία πρόσληψης ξένων συμβούλων προκειμένου να εξετάσουν τις επιλογές τους, ενώ ένας ακόμη φέρεται να έχει ήδη ”κλείσει” σχετική συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι εφόσον το θελήσουν, δύο τραπεζικά ”σχήματα” έχουν τη δυνατότητα να ”χτυπήσουν” άμεσα την Εμπορική, το ένα προσφέροντας μετρητά και το άλλο συνδυασμό μετοχών με μετρητά, χωρίς καν να απαιτηθούν αυξήσεις κεφαλαίου.

”Σφυγμομέτρηση” αντιδράσεων

Θεωρείται πάντως δεδομένο ότι οι διαδικασίες θα τεθούν σε πλήρη κίνηση αφού προηγουμένως γνωστοποιηθούν και μελετηθούν οι όροι της προσφοράς της Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα θα ”σφυγμομετρούνται” και οι αντιδράσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας, σε μια πρόταση που δεν πρόκειται να καλύπτει πλήρως τις –ανεπίσημα- διατυπωμένες ”απαιτήσεις” που έχει θέσει από την προηγούμενη εβδομάδα.

Κατά την άποψη ορισμένων παραγόντων, η διαδικασία δεν αποκλείεται τελικά να εξελιχθεί και σε ”πόλεμο αντιπροσφορών”, κάτω από την πίεση των απότομων αλλαγών που μπορεί να επέλθουν στις ισορροπίες της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, ανάλογα με το ”ποιος, πώς και με πόσα” θα αποκτήσει την Εμπορική.

Κι αυτό καθώς η διεθνής συγκυρία και τάση στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά και το μέγεθος των ελληνικών τραπεζών μπορεί κάλλιστα να ”μετατρέψει εκείνους που θεωρούν εαυτούς ”γαμπρούς” σε… ”νύφες” μέσα σε σύντομο διάστημα”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στέλεχος με εμπειρία στο διεθνή χώρο του investment banking.

”Πόλεμος” και με νομικά μέσα;

Στον αντίποδα, υπάρχουν παράγοντες της αγοράς που εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή, εφόσον εξελιχθεί σε bidding war, ενδέχεται να παρασύρει κάποια τραπεζικά ιδρύματα σε κινήσεις που, αν τυχόν υλοποιηθούν, θα έχουν τελικά δυσμενείς επιπτώσεις στις ”μετοχικές αξίες” τους.

Άξιο μνείας πάντως είναι και το γεγονός ότι ορισμένοι κύκλοι έχουν ήδη μελετήσει το νέο νόμο για τις Δημόσιες Προτάσεις και εκφράζουν την άποψη ότι έχει κενά -τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νομικές αμφισβητήσεις και αγωγές- όσον αφορά την κατάθεση αλληλοδιαδόχων αντιπροσφορών ή και περισσότερων από μία ”βελτιωτικών” προσφορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v