Κάτω ο δείκτης, πάνω η... μισή αγορά

Η υπερπροσφορά διακιωμάτων της ΕΤΕ (9 εκατ. τεμάχια) πίεσε τόσο το δικαίωμα όσο και τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας και κατ’ επέκταση τον Γενικό Δείκτη. Ωστόσο, 145 τίτλοι έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ενώ σημαντική κινητικότητα παρατηρήθηκε στην Τρ. Κύπρου, η οποία κατέγραψε απώλειες 4,91%, διακινώντας πάνω από το 1,6% του ΜΚ. Δεύτερη ημέρα υπεραπόδοσης για ΤΤ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Χαμηλότερα ο Γ.Δ., υψηλότερα η πλειονότητα των τίτλων έστω και αν η τελική αναλογία διαμορφώθηκε υπέρ των τίτλων με θετικό πρόσημο προς το τέλος, σε μια συνεδρίαση που εξελίχθηκε εν μέσω ελαφρώς αρνητικού διεθνούς κλίματος και που θεωρήθηκε περίπου αναμενόμενης εξέλιξης καθώς τόσο οι πιέσεις στην Εθνική όσο και στο δικαίωμα αυτής δεν αιφνιδίασαν τους επαγγελματίες του χώρου.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά εισέρχεται σε περίοδο ”ταλαιπωρίας”, η χρονική διάρκεια της οποίας οριοθετείται περίπου έως τη λήξη της αύξησης κεφαλαίου στην Εθνική ή τουλάχιστον μέχρι την λήξη των πιέσεων στη μετοχή της τράπεζας.

Από εκεί και πέρα και αναφορικά με τις μετοχές του FT 20 η εικόνα θεωρείται μάλλον μικτή με αξιοσημείωτα κέρδη για Εμπορική, Πειραιώς, ΕΛΤΕΧ, Τιτάνα, αμετάβλητη η Βιοχάλκο, όμως επικεφαλής των κερδισμένων δεικτοβαρών τίτλων και μάλιστα με κέρδη 7,91% η Αγροτική Τράπεζα.

Από εκεί και πέρα αναμενόμενες οι πιέσεις για τη μετοχή της Εθνικής, αιφνιδίασαν αρνητικά, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, αξιοσημείωτες απώλειες για 3Ε, Motor Oil, Cosmote και πτώση για Alpha, Γερμανό, Hyatt και Folli Follie.

Ο Γ.Δ. κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο επηρεασμένος από την κόκκινη εικόνα των μεγάλων ευρωαγορών, υποχώρησε έως τις 3.560,06 μονάδες για να παρουσιάσει ανάκαμψη και να κλείσει στις 3.592,36 μονάδες με απώλειες 0,79%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 301 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 11,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι και ούτε είχε αλλάξει κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις όμως η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι οι πιθανότητες παράτασης της ταλαιπωρίας είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Έστω και προς το τέλος οι μετοχές με θετικό πρόσημο (145) ξεπέρασαν αυτές με αρνητικό (112) και 11 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6% έως 19,75%.

Αναφορικά με τις επιμέρους μετοχές, ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές που ξεπέρασαν το 1,6% του μετοχικού κεφαλαίου για την Τράπεζα Κύπρου, η μετοχή της οποίας έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 4,91%.

Εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν η εν λόγω τράπεζα να υποβάλλει (αν συμβεί κάτι τέτοιο) δημόσια προσφορά για το 100% της Εμπορικής και αν συμβεί κάτι τέτοιο έστω και αν είναι συνδυασμός ανταλλαγής μετοχών και μετρητών, πιθανότητα να απαιτεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αυτή η εκτίμηση έφερε σημαντικές έως επιθετικές ρευστοποιήσεις.

Από εκεί και πέρα ακόμα μια θετική συνεδρίαση για το Fourlis, σημαντικά ημερήσια κέρδη για ΑΤΤΙΚΑΤ, CPI, ΜΕΤΚΑ και Πλαστικά Κρήτης, νέο ιστορικό υψηλό για το ΤΤ, σε προσπάθεια αντίδρασης ο Ζήνων, η αυριανή συνεδρίαση θα δείξει αν σήμερα υπήρξε ανακωχή αγορών για την Εβροφάρμα, ενώ υπό προϋποθέσεις ίσως να έχει σημαντικό ενδιαφέρον η κίνηση της Μαξίμ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v