Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζα Κύπρου: Κυνηγός ή… θήραμα

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Αυτή τη ρήση φαίνεται να ασπάζεται η Τράπεζα Κύπρου, που εμφανίζεται έτοιμη να υποβάλει δημόσια προσφορά για την απόκτηση του ελέγχου της Εμπορικής. Μόνο που η ρήση δεν είναι πάντοτε σωστή.

Τράπεζα Κύπρου: Κυνηγός ή… θήραμα
Η απόφαση της Τράπεζας Κύπρου να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο υποβολής δημόσιας πρότασης για το 100% της Εμπορικής Τράπεζας, και όχι ασφαλώς για μειοψηφικό πακέτο, προκάλεσε απορίες και ερωτήματα.

Για τους θιασώτες της κίνησης, ανάμεσα στους οποίους θα πρέπει να συμπεριλάβει κανείς και όσους πιστεύουν ότι η αξία της Εμπορικής είναι μεγαλύτερη των 3,1 δισ. ευρώ περίπου (τόσο την αποτιμά η Credit Agricole), τα πλεονεκτήματα είναι αρκετά.

Γι’ αυτούς η επέκταση της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου στην ελληνική αγορά, από την οποία αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της, θεωρείται μονόδρομος και η Εμπορική παρέχει μία μοναδική ευκαιρία για να κάνει το μεγάλο άλμα.

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει μόνο 100 περίπου καταστήματα στην Ελλάδα, οπότε δεν υπάρχει το ίδιο πρόβλημα υπερκάλυψης με τα 380 περίπου καταστήματα του δικτύου της Εμπορικής που θα είχαν η Αlpha Bank, η Eurobank και η Πειραιώς.

Ούτε θα προκύψουν τα ίδια προβλήματα με την περικοπή του κόστους που θα ανέκυπταν αν η Εμπορική κατέληγε σε μία από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες με δεδομένη την ελληνική εργατική νομοθεσία, προσθέτουν.

Ωστόσο, η απόφαση για τη διεκδίκηση της Εμπορικής από τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου πιθανόν έχει μικρότερη σχέση με τα προαναφερθέντα τεχνοκρατικά επιχειρήματα και μεγαλύτερη με τις ανησυχίες ότι αποτελεί στόχο για άλλον τραπεζικό όμιλο, με πρώτη υποψήφια την Πειραιώς.

Αν η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι σωστή, τότε η συνολική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα προχωρήσει η Τράπεζα Κύπρου για να αποκτήσει τον έλεγχο της Εμπορικής θα πρέπει να γίνει σε είδος, δηλαδή μετοχές, και όχι με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων.

Το ρευστό που θα συνοδεύει τις μετοχές στην προσφορά προς τους μετόχους της Εμπορικής θα προέρθει από υφιστάμενα διαθέσιμα και νέο δανεισμό.

Μ΄ αυτό τον τρόπο το dilution των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της Πειραιώς, θα είναι πολύ μεγάλο, αφού διάφορες εκτιμήσεις ανεβάζουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από τα 2,5 μέχρι τα 4,0 δισ. ευρώ.

Για να κατανοήσει κανείς περί τίνος πρόκειται, αρκεί να θυμηθεί ότι η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής ξεπερνούσε τα 13 δισ. ευρώ όταν ανακοινώθηκε η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 3,0 δισ. ευρώ. Με την κεφαλαιοποίηση της Κύπρου στα 4,0 δισ. ευρώ περίπου σήμερα, οποιαδήποτε αύξηση από 2,5 μέχρι 4,0 δισ. ευρώ φαντάζει γιγάντια.



Μ’ άλλα λόγια η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου θα δημιουργήσει μια ζώνη άμυνας ”επιτιθέμενη” στην Εμπορική.

Μόνο που η ζώνη άμυνας κινδυνεύει να μετατραπεί σε γραμμή Μαζινό αν η προσπάθεια εξαγοράς της Εμπορικής δεν ευοδωθεί.

Ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, κάποιος πληρώνει τη... νύφη και αυτός συνήθως είναι η διοίκηση της τράπεζας που ενορχήστρωσε την αποτυχημένη προσπάθεια εξαγοράς.

Όσο μεγαλύτερη μάλιστα είναι η διασπορά των μετοχών (free float) τόσο το χειρότερο. Καθότι άλλο είναι να είσαι διοίκηση της Eurobank που έχεις βασικό μέτοχο τον Λάτση με 40%, οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά, κι άλλο να είσαι διοίκηση της πολυμετοχικής Τράπεζας Κύπρου για την οποία υπάρχει ενδιαφερόμενος.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v