Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τακτική Day by day

Ανοδική συνεδρίαση που δημιούργησε ανάμικτα συναισθήματα καθώς από τη μία πλευρά ο τραπεζικός κλάδος (+1,85%) έδωσε μια πρώτη ανοδική αντίδραση αγνώστου διαρκείας, από την άλλη, η τεχνική εικόνα του γενικού δείκτη σε ημερήσιο γράφημα δημιουργεί σχετικές ανησυχίες.

του A. Αναγνωστόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση που δημιούργησε ανάμικτα συναισθήματα καθώς από τη μία πλευρά ο τραπεζικός κλάδος (+1,85%) έδωσε μια πρώτη ανοδική αντίδραση αγνώστου διαρκείας, από την άλλη, η τεχνική εικόνα του γενικού δείκτη σε ημερήσιο γράφημα δημιουργεί σχετικές ανησυχίες καθώς ξεκίνησε δυνατά, βρέθηκε σύντομα να καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα του 2% για να υποχωρήσει τελικά και να κλείσει κοντά στο χαμηλό ημέρας, δίνοντας αποκλίσεις στους ταλαντωτές.

Η γενικότερη εικόνα της αγοράς είχε σαφείς ενδείξεις επιφυλακτικότητας και αυτό φαίνεται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς οι περισσότεροι τίτλοι δεν έδειξαν να εκμεταλλεύονται το θεωρητικά θετικό κλίμα, με αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα σημαντικά ημερήσια κέρδη.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι οι κινήσεις πρέπει να εξετάζονται day by day, εκτιμούν ότι ο τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο προσκήνιο λόγω Εθνικής, Εμπορικής και όχι μόνο, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις-εκπλήξεις σε άλλες εισηγμένες εταιρίες (η οχηματολογία θα ενταθεί εάν ομαλοποιηθεί το κλίμα), οι οποίες μπορεί να δώσουν σημαντικότατες αποδόσεις.

Ο Γενικός Δείκτης λοιπόν, ξεκίνησε έντονα ανοδικά, έφτασε μέχρι τις 3.618,33 μονάδες όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε μάλλον πλαγιολισθητική κίνηση με σχετικές διακυμάνσεις και έκλεισε στις 3.578,55 μονάδες με κέρδη 0,99% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 386 εκατ. από τα οποία τα 32,7 αφορούσαν πακέτα.

Για μια ακόμη συνεδρίαση, μεικτή η εικόνα των δεικτοβαρών τίτλων, με κέρδη μεγαλύτερα του 3% Εθνική και ΚΑΕ, αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Εμπορική, Ελληνικά Πετρέλαια, Μότορ Όιλ, ΟΠΑΠ, Folli Follie, θετικό πρόσημο για Eurobank, Hyatt, ΟΤΕ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Γερμανού, Ιντρακόμ, και Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Coca Cola και ΔΕΗ (βρέθηκε να χάνει έως και 3% ίσως επηρεασμένη και από τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που παρατηρούνται σε πολλά σημεία του λεκανοπεδίου) και αρνητική μεταβολή για Βιοχάλκο, Πειραιώς, Cosmote και Τιτάνα.

Σαφώς καλύτερη των προηγουμένων η τελική εικόνα, με 192 ανοδικές μετοχές έναντι 70 πτωτικών όμως μόλις 6 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα του 7%, ένδειξη της σχετικής επιφύλαξης που επικρατεί.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές και για διαφορετικούς λόγους, ίσως αξίζουν προσοχής οι: Αστήρ, Τέρνα, Παϊρης και υπό προϋποθέσεις Μαξίμ, Νεώριο Σύρου και Κέκροπας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v