Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρου: Προσφέρει 6 ευρώ +μετοχές 3,25/1 για ΕΜΠ

Δημόσια προσφορά για το 100% της Εμπορικής Τράπεζας κατέθεσε η Τράπεζα Κύπρου, προσφέροντας σε μετρητά 6 ευρώ ανά μετοχή και 3,25 μετοχές της Τρ. Κύπρου για κάθε μία μετοχή της Εμπορικής. Ελάχιστο όριο αποδοχής της πρότασης ορίζεται το 40%. Διαβάστε όλο το ενημερωτικό κείμενο της Κύπρου για την πρόταση και το χρονοδιάγραμμα.

Κύπρου: Προσφέρει 6 ευρώ +μετοχές 3,25/1 για ΕΜΠ
Επίσημα την πρότασή της για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας κατέθεσε πριν από λίγο η τράπεζα Κύπρου. Στην δημόσια προσφορά που δεν θα απαιτεί αύξηση κεφαλαίου με μετρητά προσφέρονται μετρητά 6 ευρώ ανά μετοχή και 3,25 μετοχές ανά μία μετοχή της Εμπορικής.

Το μίνιμουμ ποσοστό ισχύως της δημόσιας πρότασης είναι στο 40%.

Στο αναλυτικό ενημερωτικό κείμενο για τη δημόσια προσφορά η Κύπρου αναφέρει μεταξύ άλλων το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο: Xθες κατατέθηκε σχέδιο ενημερωτικού.

Στις αρχές του Ιουλίου αναμένεται η ειδοποίηση προς τους μετόχους της Τρ. Κύπρου για να εγκρίνουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Στις 5 Ιουλίου αναμένεται η έγκριση του ενημερωτικού και στις 10 Ιουλίου αναμένεται η έναρξη της περιόδου αποδοχής της δημόσιας προσφοράς.

Σύμφωνα με το ίδιο χρονοδιάγραμμα, στο τέλος Ιουλίου θα γίνει η Γ.Σ. των μετόχων ενώ στις 4 Αυγούστου θα λήξει η περίοδος αποδοχής και στις 8 Αυγούστου θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, τα proforma οικονομικά στοιχεία του ομίλου που θα προκύψουν αν αποδεχτούν οι μέτοχοι της Εμπορικής την πρόταση, περιλαμβάνουν ενεργητικό 41,9 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 29,2 εκατ. ευρώ, καταθέσεις 33,6 εκατ. ευρώ, και κέρδη μετά από φόρους 200 εκατ. ευρώ, μέσω 485 καταστημάτων στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της προς το ΧΑ η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει:

Σκοπός της προσφοράς είναι η δημιουργία ενός ηγετικού Ελληνικού τραπεζικού οργανισμού. Όσον αφορά το μέρος του ανταλλάγματος που θα δοθεί υπό μορφή νέων μετοχών της Τράπεζας, θα πραγματοποιηθεί εντός του επομένου μηνός έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, με σκοπό να ληφθεί απόφαση για την αύξηση του εγκεκριμένου μετοχικού της κεφαλαίου και την αποποίηση των προτιμησιακών δικαιωμάτων των υφισταμένων μετόχων.

Στην περίπτωση εξαγοράς των μετοχών της Εμπορικής από την Τράπεζα Κύπρου, οι δύο τραπεζικοί οργανισμοί στην Ελλάδα θα ελέγχουν αθροιστικά το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε καταθέσεις (12%) και σε χορηγήσεις το 15%. Στο πλαίσιο αυτό πρόθεση της Τράπεζας Κύπρου είναι όπως μεσοπρόθεσμα ενοποιηθούν οι εργασίες της Εμπορικής Τράπεζας με αυτές της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα. Ο κύριος στόχος της Τράπεζας Κύπρου αναφορικά με τη πιθανή εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας είναι η συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της Εμπορικής τόσο στην Ελληνική αγορά όσο και στα Βαλκάνια.

Η Τράπεζα Κύπρου σκοπεύει να υλοποιήσει τον παραπάνω στόχο με:

- Αναδιοργάνωση του δικτύου καταστημάτων με στόχο την αύξηση των πωλήσεων και τη βελτίωση της παροχής εξυπηρέτησης προς τους πελάτες.

- Αναδιάρθρωση και αναβάθμιση των συστημάτων πληροφορικής μεταξύ των δύο οργανισμών.

- Βελτίωση της λειτουργίας της Υπηρεσίας Ανθρώπινου Δυναμικού.

- Αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων.

- Αποτελεσματική διαχείριση των λειτουργικών εξόδων και του λόγου κόστους προς έσοδα.

- Ανάπτυξη των εργασιών μέσω της αύξησης του μεριδίου αγοράς σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

Η περίοδος αποδοχής αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου και να έχει ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου. Περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα θα γνωστοποιηθούν μετά την έγκριση του σχετικού πληροφοριακού δελτίου από την ΕΚ και τη δημοσίευση του.

Ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος κ. Βασίλης Γ. Ρολόγης δήλωσε

”Η προσφορά της τράπεζας Κύπρου για την Εμπορική Τράπεζα θεωρούμε ότι είναι ελκυστική για τους μετόχους της, γιατί τους παρέχει τη δυνατότητα να επενδύσουν στη δημιουργία ενός σημαντικού ελληνικού τραπεζικού οργανισμού. Πιστεύουμε ότι εφαρμόζοντας τη μέχρι σήμερα διοικητική μας εμπειρία μας στον νέο οργανισμό, θα επέλθουν σημαντικά πλεονεκτήματα για τους μετόχους, πελάτες και εργαζομένους”.

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Δ/ντής του Συγκροτήματος κ. Ανδρέας Ηλιάδης δήλωσε: ”Πιστεύουμε ότι η μέχρι σήμερα αποδεδειγμένη εμπειρία μας και ενέργειες μας στην επιτυχή αναδιάρθρωση των εργασίων του συγκροτήματος στην Κύπρο, διασφαλίζει ότι η πρόταση μας θα αποφέρει θετικά οφέλη στους σημερινούς και αυριανούς μετόχους και των δύο οργανισμών”.



Η περίοδος αποδοχής θα ξεκινήσει μετά την έγκριση από την ΕΚ του Πληροφοριακού Δελτίου, η οποία εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί στις αρχές Ιουλίου. Μετά την έγκριση του πληροφοριακού δελτίου από την ΕΚ, η τράπεζα Κύπρου θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της Δημόσιας Πρότασης.

* Διαβάστε το πλήρες ενημερωτικό κείμενο για τη δημόσια προσφορά της Κύπρου στα αγγλικά και στα ελληνικά, στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v