Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ξένοι σύμβουλοι των τραπεζικών ομίλων

Με τη διαδικασία της Εμπορικής να βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και την εμπλοκή της Πειραιώς στο μετοχολόγιο της Κύπρου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει μπει σε φάση ”ετοιμότητας”. Έτσι όλοι οι μεγάλοι όμιλοι προστρέχουν στις υπηρεσίες ειδικευμένων συμβούλων από μεγάλους ξένους οίκους ”δια παν ενδεχόμενο”.

Οι ξένοι σύμβουλοι των τραπεζικών ομίλων
Θέσεις ”ετοιμότητας” λαμβάνει το σύνολο των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται πλέον όχι μόνον η διαδικασία απόκτησης της Εμπορικής, με δύο τουλάχιστον διεκδικητές, αλλά και η εμπλοκή της Τράπεζας Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου.

Όπως αναφέρουν πηγές από την Αθήνα και το Λονδίνο, οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν πλέον ”αγκαζάρει” ειδικούς συμβούλους, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες στη διαδικασία εξεύρεσης αυτών των συμβούλων, σημειώθηκαν και ”καραμπόλες” με ορισμένες τράπεζες να χτυπούν πόρτες που βρέθηκαν ”κλειστές”, λόγω του ότι είχε προηγηθεί στο ”αγκαζάρισμα” ο ανταγωνισμός.

Το αποτέλεσμα πάντως ήταν να κλείσει συμβουλευτικές δουλειές έναντι σεβαστών (όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις) αμοιβών, σχεδόν το… σύνολο των μεγάλων ξένων επενδυτικών οίκων,

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί επίσημα αλλά και με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, που δύσκολα διασταυρώνονται πλήρως, τα ”ζευγάρια” έχουν ως εξής:

Η Citigroup έχει αναλάβει σύμβουλος του Δημοσίου για το ποσοστό του στην Εμπορική, ενώ η ίδια η διοίκηση της Εμπορικής έχει ως σύμβουλο την JP Morgan.

H Κύπρου έχει ως σύμβουλο την Credit Suisse, ενώ η Πειραιώς χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της Deutsche Bank. Η Εurobank φέρεται να συνεργάζεται με την UBS, η ΜFG και το Dubai Ιnvestment με την KΒW, ενώ για την Alpha έχει ακουστεί το όνομα της Merrill Lynch.

Τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνουν ότι πρέπει να αναμένονται κινήσεις από όλες αυτές τις πλευρές. Σημαίνει όμως ότι όλοι ετοιμάζονται ”δια παν ενδεχόμενο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v