Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρου: Τι ειπώθηκε στο conference call

”Ουδέν σχόλιο” ήταν η απάντηση της Κύπρου σε ερωτήσεις των αναλυτών για την κίνηση της Πειραιώς να αγοράσει το 6% του μετοχικού της κεφαλαίου. Dilution για τα κέρδη ανά μετοχή αναμένονται το 2006 και το 2007, εφόσον πετύχει η προσφορά. Εθελούσια έξοδος για εργαζόμενους στην Εμπορική.

Κύπρου: Τι ειπώθηκε στο conference call
Χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία για τη μελλοντική αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων της, αλλά και για το βαθμό του dilution στα κέρδη ανά μετοχή για τη διετία 2006-2007 που θα προέλθει από τυχόν απόκτηση του ελέγχου της Emporiki Bank, εμφανίστηκε η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου στο σημερινό conference call προς τους αναλυτές.

Ομοίως η απάντησή της σε ερωτήσεις για το ποσοστό της Πειραιώς κι αν πρόκειται για ”επιθετική κίνηση” ήταν ”ουδέν σχόλιο”

Επί της ουσίας:

Η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου δέχτηκε ότι θα υπάρξει μείωση των κερδών ανά μετοχή σε περίπτωση απόκτησης του ελέγχου της Emporiki Bank για τη διετία 2006-2007, ωστόσο προέβλεψε ότι η εικόνα θα αρχίσει να αναστρέφεται από το 2008.

Η κυπριακή πλευρά θα ”σεβαστεί” την υπάρχουσα διοίκηση της Emporiki Bank και δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού, με ενδεχόμενη εξαίρεση την εφαρμογή ενός προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Η Emporiki Bank θα διατηρήσει την ονομασία της.

Οι νέες μετοχές που θα δοθούν σε όσους κατόχους μετοχών της Εμπορικής αποδεχτούν την προσφορά θα προκύψουν από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με εισφορά σε είδος (μετοχές της Εμπορικής), με παραίτηση των παλαιών μετόχων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν τα ποσοστά των υφιστάμενων μετόχων (περιλαμβανομένης και της Πειραιώς) σε σημαντικό βαθμό, καθώς ο αριθμός των νέων μετοχών είναι μεγάλος.

Από την άλλη, δεν θα χρειαστεί αύξηση με μετρητά, αφού η Κύπρου μπορεί να χρηματοδοτήσει χωρίς πρόσθετους πόρους το τοις μετρητοίς μέρος του τιμήματος που προσφέρει για την Εμπορική.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο conference call, κατόπιν της όλης διαδικασίας υπολογίζεται (εφόσον πετύχει η προσφορά) ότι θα διαπραγματεύεται (και) στην Ελλάδα το 50% του συνόλου των μετοχών της Κύπρου, έναντι 20% σήμερα.

Όσον αφορά τις θυγατρικές που έχει από κοινού η Εμπορική με την C.A., είπαν ότι θα εξετάσουν το θέμα κατά περίπτωση.

Η διοίκηση της Κύπρου πρόσθεσε ακόμη ότι σε περίπτωση που θα χρειαστούν περισσότερη ρευστότητα, τότε θα προχωρήσουν σε μια ”υβριδική” έκδοση, ενώ τόνισαν ότι δεν αναμένουν ότι θα χρειαστούν προβλέψεις 300 εκατ. ευρώ στην Εμπορική, όπως έχει δηλώσει η Credit Agricole.

Είπαν, τέλος, ότι η Τράπεζα Κύπρου δεν θα αλλάξει τη μερισματική της πολιτική, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι το ίδιο θα γίνει και με την Εμπορική. Υπενθυμίζεται ότι η Credit Agricole έχει δηλώσει ότι δεν θα διανεμηθεί μέρισμα από την Εμπορική για περίπου 2 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v