Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H μάχη της… Κύπρου

Ο ”θηρευτής” τείνει να μετατραπεί σε ”θήραμα” καθώς η προσφορά της Κύπρου για την Εμπορική αποκτά πλέον ξεκάθαρα το χαρακτήρα αντίδρασης στις κινήσεις της Πειραιώς. Τεταμένες σχέσεις, εύθραυστες ισορροπίες, λάθη τακτικής και τοπικιστικά τερτίπια, συνθέτουν μια επιχειρηματική μάχη με ευρύτερη σημασία. Τώρα τον πρώτο λόγο έχουν οι... συμμαχίες και ο χρόνος.

H μάχη της… Κύπρου
του Γιώργου Παπανικολάου



Πλήρης φαίνεται η ανατροπή των εξελίξεων καθώς την ώρα που η Κύπρου ετοιμαζόταν να καταθέσει προσφορά για την Εμπορική, προέκυψε με επίσημο ποσοστό 6% στο μετοχολόγιο της η Τράπεζα Πειραιώς, μια κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα, μετατρέποντας το ”θηρευτή” και σε πιθανό ”θήραμα”.

Η συνεχιζόμενη άνοδος του ποσοστού της Πειραιώς και ο απόλυτα αιφνίδιος χαρακτήρας που είχε η κίνηση της Κύπρου να προχωρήσει στην προσπάθεια απόκτησης της Εμπορικής, (σ.σ. μια κίνηση που δεν ήταν σύμφωνη με προηγούμενες εξαγγελίες της για αυτόνομη ανάπτυξη αλλά και την μέχρι τώρα ”συντηρητική” πολιτική της) οδηγούσαν εξ αρχής παράγοντες της αγοράς στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ”αντίδραση” της Κύπρου στην είσοδο της Πειραιώς στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Αντιπερισπασμός με λάθη

Το ίδιο άλλωστε υποδεικνύουν και οι κινήσεις της ηγεσίας της, η οποία εδώ και μέρες αναζητούσε να πληροφορηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την ταυτότητα των αγοραστών στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Εικάζεται λοιπόν βάσιμα ότι η προσφορά για την Εμπορική προωθήθηκε απο τη διοικητική ομάδα της Κύπρου, προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά στο ενδεχόμενο μιας επιθετικής κίνησης από την πλευρά της Πειραιώς.

Κι αυτό διότι όταν μια εταιρία κάνει δημόσια προσφορά για μια άλλη, δεν μπορεί πρακτικά η ίδια να γίνει στόχος εξαγοράς, προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία της προσφοράς της. Που σημαίνει ότι στη χειρότερη περίπτωση έχει κερδίσει χρόνο για την άμυνα της.

Ακόμη, όπως επισήμανε απο χθες το πρωί ο Dr Money (βλέπε παραπλεύρως σχετικό κείμενο) τους σκοπούς της Κύπρου θα βοηθούσε μια πρόταση για την Εμπορική με προσφορά πολλών νέων μετοχων και λίγων αναλογικά μετρητών.

Κι αυτό διότι εξασφαλίζει dilution των παλαιών μετόχων, άρα και της ”επιτιθέμενης”, υπερ των μετόχων της Εμπορικής, ενώ δεν απαιτεί αύξηση υπερ των παλαιών μετόχων με μετρητά.

Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά, έχει η πρόταση απο την πλευρά της Κύπρου, μια πρόταση που ως λέγεται ”γνωστοποιήθηκε ως πρόθεση νωρίς, κι άργησε να... ανακοινωθεί με τις λεπτομέρειες της”

Η μέχρι τώρα πορεία των εξελίξεων, όπως επισημαίνουν πηγές απο την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, δείχνει λάθη από την πλευρά όσων χειρίστηκαν το θέμα της προσφοράς για την Εμπορική, καθώς τις δύο τελευταίες ημέρες η τάση ήταν πολύ έντονα πτωτική, διευκολύνοντας τις αγορές σε χαμηλά επίπεδα και σε μεγάλους όγκους.

Αναβρασμός στην Κύπρο-τα στρατόπεδα

Στην Κύπρο επικρατεί έντονος αναβρασμός καθώς το ενδεχόμενο ελέγχου της τράπεζας Κύπρου από ελληνικά συμφέροντα έχει διχάσει όχι μόνον τους μετόχους της τράπεζας, αλλά και τα πολιτικά κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέτοχοι της Κύπρου έχουν χωριστεί σε τουλάχιστον δύο στρατόπεδα.

Κατ αρχήν εκείνους που δεν προτίθενται γενικώς να πουλήσουν μετοχές και είναι ”επι της αρχής” αντίθετοι στην έλευση μη κυπριακών συμφερόντων (σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών είναι η Αρχιεπισκοπή της Κύπρου με ποσοστό της τάξεως του 4%, μια επενδυτική εταιρία του ΑΚΕΛ με 2,5% τα Ταμεία των εργαζόμενων με 5-6% και 4-5 άλλα ταμεία.

Ήτοι ποσοστό που ξεπερνά το 20% (κατά ορισμένες εκτιμήσεις κατά πολύ) και αποτελεί τον πιο σκληρό πυρήνα των μετόχων της Κύπρου.

Από την άλλη πλευρά, λιγότερο ή περισσότερο μεγάλα ποσοστά έχουν πολυάριθμοι ιδιώτες επιχειρηματίες (ανάμεσα τους οι κ.κ. Δαυίδ και Σιακόλας), ασφαλιστικές εταιρίες αλλά και οι τράπεζες Ελληνική και Λαϊκή.

Ορισμένα απο τα ποσοστά αυτά είναι που θεωρούνται πολύ πιο ”ευμετάβλητα” ως προς τις επιδιώξεις τους, από ότι τα προηγούμενα και μπορούν να οδηγήσουν σε ανατροπές, καθώς πληροφορίες αναφέρουν οτι ελληνικοί χρηματιστηριακοί κύκλοι αναζητούν μετοχές στη μεγαλόνησο.

Πολύ δε περισσότερο όταν στην Κύπρο φημολογείται εντόνως εδώ και αρκετό διάστημα ότι οι σχέσεις του προέδρου κ. Ρολόγη με τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή κ. Ηλιάδη, είναι τεταμένες, ενω ποικιλοτρόπως έχει σχολιαστεί το ιδιόμορφο φαινόμενο να μην είναι ο κ. Ηλιάδης, ούτε απλό μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Χαμηλοί τόνοι απο Πειραιώς

Στο μεταξύ η Τράπεζα Πειραιώς τηρεί ”σιγή ασυρμάτου” καθώς το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Ωστόσο ορισμένες διευκρινήσεις που δίδονται ανεπισήμως εξακολουθούν να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με πριν, ήτοι ότι δεν υφίσταται κανένας ”επιθετικός χαρακτήρας” στην τοποθέτηση της.

Αυτό βεβαίως δεν εμποδίζει παράγοντες της αγοράς να συμπεραίνουν με βεβαιότητα ότι η πλευρά της Πειραιώς σίγουρα επιδιώκει πολύ περισσότερα από μια απλή τοποθέτηση που θα αποφέρει κέρδος.

Τα ερωτήματα των ”εκατομμυρίων ευρώ”

Για τους παράγοντες αυτούς το ερώτημα είναι απλά σε ποιο βαθμό υπάρχουν ήδη επαφές με μετόχους της Κύπρου ή/και με τμήμα της διοίκησης της τράπεζας, προκειμένου να υπάρξουν εξελίξεις ”φιλικής” μορφής, ενω ανοικτό θέμα θεωρείται το ποσοστό που μπορεί να ελέγχει έμμεσα και άμεσα η ελληνική τράπεζα.

Οι ίδιοι συμπληρώνουν ότι η κίνηση Σάλλα όχι απλώς φέρνει την Πειραιώς στο επίκεντρο των εξελίξεων σε επίπεδο πρωτοβουλιών, αλλά ενισχύει και τη ”θωράκιση” της, απέναντι στο ενδεχόμενο κινήσεων άλλων πλευρών.

Σημειώνεται τέλος, ότι η ύπαρξη εμποδίων από πλευράς του κυπριακού θεσμικού πλαισίου ως προς την απόκτηση μεριδίων άνω του 10% σε τράπεζικά ιδρύματα της χώρας (προυποθέτει άδεια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου) δεν θεωρείται ανυπέρβλητη.

Κι αυτό καθώς η Κύπρος είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άρα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του ανταγωνισμού, ενω προσωρινά αυτό το εμπόδιο ξεπερνιέται και με αποκτήσεις απο ”φίλιες” δυνάμεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v