Τράπεζες - Ευρώπη χάλασαν το κλίμα

Διευρύνεται η διόρθωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υποχωρούν οι τράπεζες στη Σοφοκλέους, κινούνται χαμηλότερα βασικοί δείκτες και μετοχές. Περίπου 200 μετοχές διαπραγματεύονται με αρνητικό πρόσημο. Σημαντικές απώλειες για Κύπρου, δεύτερη ημέρα πιέσεων για δικαίωμα και τίτλο της Εθνικής.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Βαραίνει το κλίμα και στη Σοφοκλέους, ακολουθώντας το ρυθμό των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει περισσότερο από 1,5% και να διαμορφώνεται προς τις 3.535 μονάδες.

Συνολικότερα, πτωτικά διαμορφώνεται η τάση και των τριών βασικών FTSE, ενώ σημαντικά έχει επιβαρυνθεί και η σχέση ανοδικών/πτωτικών στο περίπου 1 προς 4,5.

Δεύτερη συνεδρίαση που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση το δικαίωμα της Εθνικής, η οποία μέχρι τις 14:05 υποχωρούσε 12,5%, στα 2,06 ευρώ.

Οι συναλλαγές στα δικαιώματα εκείνη την ώρα έφταναν τα 7,3 εκατ. τεμάχια, στα οποία εάν προστεθούν και τα χθεσινά, μπορεί να υπολογίσει κάποιος κατά προσέγγιση το εν δυνάμει υπόλοιπο προς προσφορά.

Χονδρικά, με βάση τις συναλλαγές μέχρι και τις 14:10 θα πρέπει να υπάρχουν προς προσφορά άλλα 13-14 εκατ. δικαιώματα επί της μετοχής της Εθνικής, τη στιγμή που η μετοχή βρισκόταν σε διαπραγμάτευση μέχρι και 2,5% χαμηλότερα, στα 27,50 ευρώ.

Συνολικότερα, πτωτική είναι η τάση των τραπεζικών μετοχών, με τη Eurobank να χάνει 3%, την Κύπρου 6,8%, την Πειραιώς 2,3% και την Αγροτική 1%.

Η μετοχή της Αγροτικής ”γύριζε” από τα υψηλά των 3,98 ευρώ στα 3,78 ευρώ περίπου στις 14:10.

Πτωτικά όμως διαμορφώνονταν οι μετοχές της ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Εμπορικής, ενώ διευρύνονταν σταδιακά οι απώλειες σε Μυτιληναίο, Σαράντη, Motor Oil, Γενική Τράπεζα και Ελληνικά Πετρέλαια.

Από τις περίπου 40 μετοχές που διαμορφώνονταν ανοδικά ξεχώριζαν κυρίως οι Ελτράκ, Γαλαξίδι, Εγνατία, Info-Quest, ΔΕΛΤΑ, Λιβάνης, Chipita, Μηχανική προνομιούχος, 3Ε και ορισμένες ακόμη, με χαμηλές όμως συναλλαγές.

Είναι ενδεικτικό πως στις 14:15 συνολικά ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 188 εκατ. ευρώ (με 17,5 εκατ. ευρώ πακέτα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v